Saturday, August 27, 2011

Cerita sebelum raya...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tepat pukul 3 petang semalam Ticer selamat menjejakkan kaki ke tanah jelapang padi nan indah permai... sebelum tu duit seratus lima ringgit Berjaya dihabiskan di airport lantaran muatan berlebihan giteww... 7kg lebih.. waaa rabak mata dan poket nak bayar duit...habis duit gaji.. hadeii tapi bak kata Mr.ABC dah dapat rezeki pindah pun lagi mau merungut.. redha je la... tu ujian sket je tu... terus insapppp...

Malam tadi tak pegi iftar kat kampung pun sebab terpengsan agak lama.. bangun je g mandi bleh p pakai baju kurung konon nak balik kampung. sekali tengok ustajah mama panggil untuk berbuka kat rumah.. laaa rupanya ustat baba dan adik hero dah pegi.. huhu sowiiiii

Tadi keluar ke Alor Setar.. hadeiii amat la ramai.. kompius sejenak.. ni Alor Setar ke Kota London ni. ehh kota London sesak ke? hihi... pegi survey barang.. kawan Ticer bakal bertunang lepas raya.. so Ticer jadi perunding imej la.. cehh macam hebat la konon... padahal pening gak la... rasa nak bertunang sekali lagi plak.. ahaks! Then masa ke kedai kek tu sempat survey kek untuk hantaran kaf alif win nanti... rambang jap mata ni...

Pastu ke Tesco..erkkk nak timbang sayur pun beratur mengalahkan nak beli tiket bola... adeii ramainya umat... jalan toksah cakap la sesak sangat... macam siput je kereta bergerak...huhu... ni camna nak gi soping shawl esok ni?

:.. Keadaan tempat korang camna? 

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Thursday, August 25, 2011

Tercabut bahu.... huhu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Status sekarang: dah check in di tempat penginapan di KK... esok pagi bakal bertolak balik...

Ada berita menggembirakan lagi... sebelum tu kan nak tepek gambar sket.. ;)

Banyak tak beg Ticer? 1 beg besar, 1 beg sederhana 1 beg kecik n 1 begpack.. gilak kan? Well Ticer perlu mengangkut barang semua balik Kedah sudah.. sebab? Ticer ditawarkan pertukaran ke Selangor... KPM sedang melakukan penempatan semula dan insan terpilih ialah guru-guru yang memohon untuk pindah pada Jun lepas... untuk daerah Ticer ni kalau tak silap ada 2 orang je yang ditawarkan untuk pertukaran ni... memang senget la bahu ni nak angkut semua beg ni... huhuhu...J

Lepas raya still kena pegi sekolah... dalam waktu tu Ticer mungkin akan tahu keputusan pertukaran tu.. maksudnya tau sekolah mana yang Ticer akan mengajar seterusnya... doakan Ticer dapat sekolah yang senang untuk Ticer rempit balik Kedah yer...

:.. Alhamdulillah doa insan-insan tersayang telah terjawab... J



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wednesday, August 24, 2011

Kerja sebelum balik...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Have to finish marking all these papers before going back to my kampong... huhu





:.. Tolong la check kat Ticer... :D


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Monday, August 22, 2011

Nak kad raya.... bleh?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

berlalu ramadhan fajar syawal menjelma
muslimin muslimat menyambut hari raya
takbir dilaungkan tahmid dibacakan
sebulan puasa telah disempurnakan
diucapkan selamat hari raya
selamat hari raya..

Ehemmm... sound check.. layan Zapin Hari Raya plak hari ni.. tetiba bleh addict dengan lagu ni.. hmmm bleh kot ajak students nyanyi Khamis nanti...


Korang ada dapat kad raya? Bukan kad raya di alam maya tu... kad raya yang posto datang hantar kat rumah... Ticer rasa macam tak dapat je pun coz ustajah mama tak cakap apapun.. kalo kad undangan walimah mungkin ada la kot...

Masa praktikum kat Kuala Pilah dulu berderet je kad raya.. cewah.. almaklum la time tu Ticer and the gang kan cegu paling sporting... mana garang macam sekarang... maka berderet la kad nya... ahaks!

Sekarang? Nan hado... tak de la mengharap pun.. Cuma merasakan kemeriahan menulis dan menghantar kad raya itu seolah tiada.. busy? Ehh ustajah mama dulu pun busy tau tapi ada jugak dia kirim kad raya kat teman-temannya.. sweet kan? Haha... Ticer pun tak kirim kat sapa-sapa.. ada je kad ni ha.. dok bertangguh je kerja nak menulis..

Tak sama ke hantar melalui FB/ MMS/ SMS?

Erm.. bagi Ticer sama je... rasa over excited bila dapat ucapan selamat hari raya tapi kan tak best pun ada gak sebab tak boleh display kad yang berderet-deret tu.. haha perasan amat!!

Tapi (banyaknya tapi) kan Ticer nak display jugak kad yang Ticer terima pagi tadi.. yeahh tak mahal pun... tapi bagi Ticer sangat bererti.... serius.. Ticer rasa terharu amat... dalam kesibukan anak-anak menjawab exam masih ada lagi yang ingat untuk memberikan kad pada Ticer... J

:.. Teringat zaman muda-muda dulu (sekarang kurang muda suda) menunggu encik posmen  datang bawak kad raya... sangat seronok time tu... ada pengalaman macam ni tak?

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

kasar ke lembut?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Huhu.. malam tadi memasak dan berbuka dalam gelap... hanya ditemani cahaya lilin... dugaan sangat... kerap betul la letrik tak da kat tempat Ticer nih... pastu lebih 10 kali call SESCO (Sarawak Electricity Supply Corporation) tapi tak bejawab pun... at last dekat kul 9 baru la rumah terang.. J

“Psst...kasar la tapak tangan dia... mesti rajin buat kerja kan?”
“Ishh... ni mesti tak pernah buat kerja rumah langsung ni...lembut je tangan”

Pernah dengar statement cam ni tak...? betul ke insan yang mempunyai tapak tangan yang kasar itu rajin ke dapur/ buat kerja rumah yang lain? Dan insan yang mempunyai tapak tangan yang lembut sangat tak tahu buat kerja...? Boleh diterima pakai ke?
bukan tangan cik Ticer
Cuma tanya je la... betul ke statement tu*hohoho dah ada orang usap tapak tangan sendiri nak tau kasar ke lembut kan?* pernah je Ticer bersalaman dengan seorang kawan Ticer yang boleh dianggap sangat pandai dalam hal-hal dapur ni tapi tapak tangan dia lembut je.. bukan apa kadang-kadang ada segelintir orang kita suka sangat mengumpat dan mudah judge orang... asal tangan lembut je terus cop tak reti buat kerja... mana tau memang jenis tangan lembut... tak pun mungkin dia ada buat kerja tapi jarang-jarang dek kerana separuh usianya dihabiskan dengan belajar... ye dak? :)   


Saja ja buat entri... rasa gatal jari plak lama tak menaip... biasala busy kat sekolah sampai tak sempat jenguk blog..


By the way, ni ada petua sikit untuk melembutkan telapak tangan... 
  • Ambil sedikit asam jawa ramaskan pada kedua-dua telapak tangan tu. buatlah dlm 15 minit. amalkan slalu InsyaAllah anda akan temui hasilnya
  • Ambil sebiji bawang merah kupas kulitnya setelah itu hancurkan bawang merah tersebut dan sapu pada tangan yang kasar tadi. 
  • Ambil hampas teh yang dah tak diguna tu.. then sapu di tangan dan biarkan beberapa minit.. insya-Allah tangan kita akan jadi lembut

Sebenarnya banyak lagi petua untuk melembutkan telapak tangan ni... ni cara jimat la... kalau cara membazir sket beli je losyen yang belambak kat shopping complex sanun... okeh?

:.. Tangan korang kasar ke lembut? Tangan Ticer? mesti la........ mesti la apa? ;)


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saturday, August 20, 2011

Kenapa pasang pelita?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Rindunya kat korang... heee Ticer menyembunyikan diri sementara... tak tau la.. puasa-puasa camni idea seolah hilang dibalik awan... korang sihat? Mesti korang dah tak nak melawat Ticer lagi dah kan? Ye la kan Ticer tak BW kat blog korang.. huhu.. ampun maaf ya..
Nak flash back kenangan sket bleh... kenangan memasang pelita.. korang ada? Tediaa ayat riak wa takbur... tak da lah... gurau-gurau ja.. selalu kat rumah adik-adik yang rajin memasang pelita.. kakaknya? Mana sempat nak belek pelita... busy menolong ibunda terchenta di dapur... takat bagi arahan tu bleh la..



Pada awalnya tak berminat pun nak memasang pelita..tapi bila melihat jiran-jiran giat memasang pelita maka adik-adik beserta ustat baba pun mengatur plan baikk punya untuk memasang pelita... kami pasang pelita bukan ada niat apa-apa pun.. sesetengah orang tu pasang pelita konon nak bagi malaikat nampak rumah... tapi kami pasang sebab nak sama-sama menceriakan kawasan rumah.. ada sesetengah orang tu pasang pelita konon ada kaitan dengan lailatul qadar.. wahhh tu dah terpesong jauh dah tu... 


Tadi sempat nengok Nasi Lemak Kopi O.. panel tu cakap nak pasang pelita jangan ada niat-niat macam yang Ticer senaraikan tu... tak salahpun nak pasang pelita sebagai tanda kita bergembira menyambut kedatangan Ramadhan..
Ticer ada baca satu entri pasal ni...pelita di pasang secara besar-besaran di Mesir sebagai tanda meraikan malam-malam Ramadhan..bukan ada niat seperti menyambut malaikat turun/ sebagai tanda malam lailatul Qadar...
Nak baca...? Sila PICIT laju-laju
:.. Apapun betulkan niat kita okeh..? pelita dipasang hanya sebagai tanda memeriahkan malam-malam Ramadhan..bukan sebaliknya... emm korang pasang pelita tak? 



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Thursday, August 18, 2011

Tak patut la orang tu...kan?


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hmm... patut ke tak patut? Sian pak cik dalam gambar ni kan?




Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Hilangkan ketegangan isi benda online dengan.....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

SAPS belum siap... patutla kengkawan kat semenanjung bising-bising pasal ni.. memang amat membengangkan dan menguji kesabaran wanita ayu betul.. haishhh...

Tadi menghilangkan ketegangan mengisi benda online ni dengan berdondang dendang bersama anak-anak tercayang... tak tau la Ticer yang excited sebab nak fly balik Kedah next week ke / anak-anak yang excited sebab nak beraya... Disebabkan ajar muzik (dah nama multitask teacher kan so semua subjek kena ada dalam otak la huhu) dan mood nak beraya dah nak sampai so Ticer pun ajar la dorang nyanyi lagu raya..

Guess what? Sambutan menggalakkan siap request lagu plak... Ni lagu yang anak-anak enjoy dalam kelas tadi siap berjoget sakan... J hilang sekejap kepenatan mengisi SAPS tu... tak teringat nak ambil video dorang tadi...  


:.. Preparation raya korang camna? Jangan membazir yer.. berbelanjalah dengan bijak.. J


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wednesday, August 17, 2011

Tazkiyatun nafs- Penyucian jiwa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Syukran jazilan atas doa dan hadiah korang untuk arwah bapa sedara Ticer..


Hari ni tak ada nak cerita apa..  Cuma nak tepek sedikit tazkirah untuk renungan bersama...

Jika ingin memuhasabah diri,
tanyalah diri sendiri apa kesalahan yg dilakukan,
kaji sedalam-dalamnya keburukan diri,
bukan semakin muhasabah diri,
semakin banyak kesilapan org lain yg ditemui,
semakin buruk org itu di mata kita,
kerana kita hanyalah manusia biasa,
punya nafsu yang sentiasa mensajikan kenikmatan duniawi,
yang baik utk dunia tp buruk utk akhirat...



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, August 16, 2011

Aku rindukan dia.... :(

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Dari malam tadi lagi teringat seseorang... seseorang yang sangat baik dan rapat... pemergiannya pada 16 Ramadhan tahun lepas mengejutkan Ticer yang berada di Borneo.. sudahlah begitu tak dapat tatap wajahnya yang terakhir lantaran jauh bertugas di sini... sedih dan sebak..

Ingat lagi setelah menerima panggilan dari ustat baba membawakan perkhabaran sedih itu... rasa tak percaya... dan... serasa dunia seakan gelap seketika.. rasa badan lembik... tak bermaya.. meraunglah Ticer dalam bilik guru.. yeahh itulah pertama kali Ticer menangis teresak-esak.. tak mampu bersuara dan bercakap apa-apa...

Setelah reda esak tangis number ustajah mama pulak di dail... setelah mendengar suara di balik sana air mata mengalir lagi.. tiada bicara... hanya esak tangis... ustajah mama memujuk dan tidak membenarkan Ticer pulang atas sebab jauh... tak sedap hati kata ustajah mama bila Ticer rushing nak balik.. biarlah Ticer iringkan doa dari Borneo saja... 
Sugul Ticer sepanjang hari... hampir seminggu air mata bergenang... hingga saat ini Ticer masih belum mampu mengeringkan air mata tiap kali teringatkannya...

Maaf ye tak dapat nak menaip lagi... moga tenanglah arwah bapa saudara Ticer di sana...

:.. Korang.. tolong sedekahkan al-fatihah buat arwah yer..


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Monday, August 15, 2011

Saya suka geng ni... :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Malam ni dah malam ke 16 kan.. korang dah buat tarawih? Sekejap je kan dah nak sampai ke penghujung Ramadhan.. andai panjang umur jumpa lagi kita tahun hadapan, InsyaAllah...


Ticer selalu terlepas nak tengok cerita ni... tapi syukurlah bleh tengok ulangan sampai boring.. :D korang tengok tak cerita ni?

Tahun lepas Geng Surau (alaa yang Beto Khusyairi belakon tu.ye ke?)...  tahun ni Geng Mengaji pulak.. serius la selalu terlepas dek kesibukan melanda (sibuk pe dia pun tak tau la) tapi terubat sket la sebab bleh tengok ulangan... ceh ayat tak menahan

Last week kalau tak silap hari Sabtu kot Ticer tengok ulangan ni... hadeii senak perut gelak-gelak... dan ini scene yang Ticer suka amat... tak tau la.. even kelakar pun tapi ada nilai moral disebalik cerita ni... Tak pernah lagi mengaji camni.. siap rotan semua.. masa sekolah dulu gi kelas KAFA kat sekolah je waktu petang... 



:.. Apa nilai moralnya? Korang layan tak cerita ni? Ke korang layan drama Moreh? :D best la cerita santai-santai macam ni... J

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Sunday, August 14, 2011

Tak serik-serik...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Baru lepas bersilat di dapur.. hari ni hmm teringin makan bubur kanji ustajah mama... nak tunjuk bleh? Tak bleh tak bleh.... biarlah rahsia camne rupanya... ihiks...

Bila puasa ni kan perasan tak ada satu fenomena luar biasa yang mana tak pernah ada di bulan-bulan biasa.. fenomen apa? Mercun la.. kat sini pun ada peperangan mercun ehh bukan mercun tapi meriam.. kadang-kadang tu sangat menyakitkan telinga.. orang lain sibuk berbuka, berteraweh dorang sibuk pum pam pum pam.. bikin gugur jantung...
Humang aihhh beso nyer
Nampaknya apa yang jadi kat negeri-negeri lain masih belum mampu menghentikan kegiatan tu... nak bergembira pun biarlah berpada-pada... bila dah hilang / cacat anggota baru nak menyesal... pernah dengar “sesal dahulu pendapatan sesal kemudian tiada gunanya”

:.. Kenapa berseronok dengan benda yang mudharat? Bukankah benda memudharatkan ni dilarang dalam agama (erk betulkan kalau silap)..Erkk korang main meriam buluh tak ni? :p



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saturday, August 13, 2011

Berselera sungguh iftar tadi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Alhamdulillah.... selesai sudah puasa hari ni...  hmm.. hari ni ada makan-makan bersama jiran tetangga.. haishh rezeki kan... memang mengenyangkan... sib baik la tak da segala macam kuih muih kalau tak kompom tak habis.. Ok.. ni yang Ticer and hosmet, ex-hosmet n kawan dorang makan... ;)


Nasi kerabu wif coconut shake.. yeahh tebabo... memang terbaikk... berat perut dan mata.. hadeiiii...

:.. Puas hati... akhirnya dapat makan nasi kerabu air tangan ore Kelate... tido lena sampai pagi la cenggini.. ;)


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, August 12, 2011

Kutip duit raya.. :D

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Cak!! Baru dapat update.. malam tadi jadi burung hantu lagi..
Dalam dok mengira duit singgit-singgit dalam tabung ayam Ticer tu tetiba kenangan zaman silam mengusik jiwa datang bertamu.. pehh ayat tak leh blah betul.. Teringat zaman kutip duit raya dulu.. orang lain kat surau sembahyang raya Ticer and the gang dah mengatur rumah.. ada la gaya macam ceti.. :D 
Benda wajib kena ada untuk sorang budak perempuan yang cute macam Ticer ialah.... HANDBAG, HI HEEL okeh dengan STOKING berenda.. hoho tak leh blah betul.. tak da semua tu macam tak menjadi pulak sesi kutipan duit raya.. 
Pastu mesti angkut geng... dulu selalu jalan ngan sepupu.. dorang pegi amik Ticer (almaklumlah orang cute kan..kena la berjemput *muntahhh*)
Selalu Ticer and sepupu-sepupu pusing-pusing sekeliling kampung dan kawasan taman perumahan je.. dari pukul 8pagi – 12 tengahari.. sebabnya pas zohor selalu g kutip duit raya rumah sedara mara pulak.. 
Setel raya semua mengira duit then berkumpul dengan sepupu-sepupu yang jadi geng jalan raya tu dan bagitau berapa collection.. dulu selalunya siapa dapat RM100 tu paling kaya la.. (of course la Ticer menang sebab bodek ustat baba untuk mencukupkan amount tersebut..muahahaha)  
Sekarang ni...hmmm giliran Ticer pulak yang hulur duit raya... sekarang ni setakat seringgit mana bebudak pandang.. haishhh... dulu dapat seringgit melompat dah rasanya.. :p

:.. Korang mesti ada pengalaman kutip duit raya jugak kan? Sama macam Ticer tak? 

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Thursday, August 11, 2011

Bila korang puasa?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Siang tadi Ticer tak sihat.. ada 2, 3 orang cikgu tanya kenapa dengan Ticer.. muka pucat jer.. hoho Ticer pun tak tau muka jadi cenggitu.. dah siap suh Ticer pegi check darah.. semua cakap Ticer ni kurang darah.. hee tak tau la yang tu.. kalau  tekanan darah rendah tu betul la.. ada kaitan ke tekanan darah rendah dengan kurang darah?

Ok.. bukan benda tu yang nak diceritakan.. hmm.. Cuma nak tau la korang start puasa umur berapa? 

Ticer bermula seawal usia 6 tahun.. ustajah mama latih Ticer berpuasa time tu even dia tau Ticer bukan nak sangat pun.. heh macam-macam taktik yang dilakukan untuk membuka puasa... buat-buat check makanan kat bawah tudung saji la... buat-buat gi lepak ngan adik yang tengah makan la.. rupanya mencabar jugak ustajah mama nak didik anak sulung dia ni berpuasa ehh.. kat Taski amatlah mencabar bila tengok kengkawan makan sedap.. Ustazah siap cakap lagi kalau tak tahan bleh buka puasa tu.. tapi Ticer tak nak sebab dah janji ngan ustajah mama nak puasa.. padahal melalak je bila balik rumah nak makan..


Year 1- seingat Ticer puasa full.. ngeh-ngeh.. tapi ada time jadi pemeriksa makanan bawah tudung saji jugak.. 


Year 2- year 6- Of course la penuh...

Anak-anak Ticer kat sekolah ni ada on off puasa dorang.. ada yang buat-buat nak terkucil pada hal nak gi menelan air kat paip tu ha.. mana Ticer tau? Ohoooiii reporter tak bertauliah sangat ramai di sekolah ni.. dalam senyum-senyum manis Ticer sempat jugak nasihatkan dorang dan bagi semangat untuk cuba berpuasa... memanglah tak diwajibkan bagi anak-anak kecil tapi tak salah dari kecil kita asuh dorang kan.. kan ke ada peribahasa (ehh peribahasa ke?) Melentur Buluh Biar Dari Rebungnya.. ye dak?

:.. Korang lak cammana? Berpuasa dari umo berapa? Cer kongsi sket.. J



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Nak try tak?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Emm... korang tak nak try ke menu ni? Tak pasti la sedap ke tak.. kalau korang teringin nak rasa resepi eksotik Ticer rasa bleh kot cuba.. Cuma sajian utama tu macam agak susah nak dapat la... sangat mencabar jiwa nurani kot nak tangkap menda ni...

Ticer tepek yang dah siap di masak je la ehh... jeng jeng jengggggg.....


Hehe... cam rasa tak sampai hati pulak nak letak hidangan ni.. takut nanti korang terliur... huhu.. tapi Ticer letak jugak sebab rasa nak jadi kejam sket.. J










Hmm.. amacam? Sanggup nak merasa? Ihiks...

:.. Pilih makanan yang halal lagi berkhasiat... 


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Jom renungkan....


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…


Sedikit perkongsian di Ramadhan ke 11

"Setiap sesuatu itu ada bencananya. Bencana ilmu adalah lupa. Bencana ibadah adalah kemalasan. Bencana kecerdasan adalah ujub (merasa bangga terhadap kecerdasan yg dimilikinya). Bencana penampilan menarik adalah bualan. Bencana dagang adalah bohong. Bencana dermawan adalah keborosan. Bencana keindahan adalah kesombongan. Bencana agama adalah riya'. Bencana Islam adalah hawa nafsu." [Abdullah bin Abbas].

Seorang sahabat bertanya kepada Rasulullah S.A.W: "Apabila aku solat semua yang fardhu (yang wajib / solat lima waktu) dan puasa pada bulan Ramadhan, menghalalkan yang halal dan mengharamkan yang haram dan tidak lebih dari itu, apakah aku bisa masuk syurga?" Nabi S.A.W menjawab, "Ya." (HR. Muslim)





:.. Renung-renungkan dan selamat beramal… J

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wednesday, August 10, 2011

No turning back... apakah?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Selamat bersungkai.... Pernah join apa-apa group kat FB? Ticer ada join jugak.. beberapa group yang Ticer rasa sangat menarik Ticer join la.. nak dijadikan cerita ada satu group ni Ticer tengok dah jauh menyimpang dari objektif sebenar.. kenapa? Ok objektif penubuhan group tu untuk merapatkan ukhwah tapi lama kelamaan Ticer tengok dah hilang dah matlamat asal...

Mana-mana ahli group  yang tak sokong komen-komen orang dalam tu mesti kena cantas dan diperli sesedapnya terutama sekali yang perempuan lah.. dijadikan bahan usikan.. sampai la sekarang ni masih tak berhenti.. dan menyedihkan rata-rata yang berbuat begitu terdiri dari kalangan orang yang arif lagi bijaksana.. hmm ada betul jugak kan orang kata pendidikan tinggi tak menjamin seseorang itu berakhlak dan berbudi pekerti mulia..

Antara mangsa-mangsanya? Ticer, dua orang kawan Ticer dan Mr.ABC.. hoho tetiba je Mr.ABC kena jugak kan... sebab? Dia menegur perbuatan tak elok tu namun akhirnya dia jugak dicantas dan diperli-perli dalam group..

So untuk mengelakkan diri dari terus-terusan dijadikan bahan usikan yang keterlaluan dan menyakitkan, Ticer nekad tinggalkan group itu dan diikuti lagi dua orang kawan Ticer kemudiannya.. Biarlah mereka bahagia mempermainkan maruah orang lain.. satu masa nanti Ticer pasti akan ada balasannya... buat baik dibalas baik..buat jahat....hmm jawab sendiri la kan?

:.. sedikit tazkirah: Student asked his teacher: "If the shaytan (devil) is locked up during Ramadan, why do people still do bad things?". Teacher answered: "What happens when you stir a cup of coffee for a long time? After you take the spoon out the coffee continues to stir on its own, right? Shaytan is that stirrer and we are his coffee. Our bad habits continue to stir even when he is away."


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tengah-tengah malam line superb...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Penangan nasi + ikan bakaq + air asam= tido awal kemain... pastu kul 2 pagi terjaga.. ha dah terkebil-kebil tak tau nak wat apa... lepas setelkan apa yang patut, hantar mesej kat kawan.. sian dia kan.. dok chat sorang-sorang padahal Ticer dah selamat ke alam fantasi..

Memandangkan mata bulat je kan so... online SAPS.. Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah.. semua kena online pulop sekarang ni.. dah canggih kan.. masa online kat sekolah sangat la lembab.. so amik peluang yang ada pukul 2 pagi tu untuk setelkan markah students.. pehhh laju lak.. maklumlah tak ramai yang online kan..

Yang ni la Ticer kena buat.. nak tolong? 
Setel dah markah English dan Muzik year 2.. so nak kena key-in markah untuk Sivik, Kajian Tempatan dan English tahap 2 pulak.. kena nunggu cikgu kelas dorang update nama students dulu... tengah bersemangat waja ni... kang kalau semangat yang hilang habis la.. lambat la Ticer nak mengisi markah tu...

Kengkawan...sorry yer ada yang Ticer tak jejak blog korang... slow-slow la Ticer pegi nanti okeh? Rasa tahun ni tahun paling busy kot.. dan tahun paling letih.. sokmo tido awal.. J


Pastu...Ticer selalu tengok yang ni... hehehe... dah la Syuxer tepek video dendang perantau... buat Ticer lagi tak sabo nak kelik... :D

:.. Adik hero kat KL dah selamat sampai kat umah.. wahh sangat jeles.. :D


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, August 9, 2011

Rezeki raya..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Malam tadi dapat berita pasal bonus untuk kakitangan awam... senyum makin lebar la.. hee... bukan sebab nak berbelanja ke apa.. Cuma rasa sangat lega.. ye la sekurang-kurangnya bleh la tampung mana-mana yang kurang... Alhamdulillah syukur..

Boleh la kot prepare duit raya lebih sket... nak duit raya? Sila ke umah Ticer raya nanti okeh... :D
“* Kerajaan bersetuju membayar bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada 1.27 juta penjawat awam Persekutuan bulan ini.” SUMBER

:.. Rezeki dari Allah... syukur ke hadrat Mu ya Allah... 


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Monday, August 8, 2011

Sedap-sedap makan tetiba........

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Hari ni menu simple sangat-sangat.. koteow goreng campak ikut sedap rasa.. pehh.. campak pe kebenda..? campak je bahan-bahan yang ada dalam peti sejuk tu… kuih muih tak de hari ni.. sebab? Kalau buat cucoq/ kuih memang tak makan la koeteow tu.. kan membazir tu… membazir amalan siapa? haa pandai pun... ahaks!

Pukul 6.39 azan maghrib berkumandang (Ticer berbuka awal okeh.. jangan jelesss).. selepas doa dibaca then kurma dikunyah… maka nak bersantap la koteow tu… memang pedas menyengat la.. wuu nak wat camna dah campak masuk ikut sedap je kan… dalam keasyikan menghayati masakan sendiri tetiba….. elektrik takda.. hadoiii terbantut terus selera *kononnnnn* terus keadaan panas menghiasi rumah… huhu.. apa yang perlu dibuat?? Sabar itu indah ye dak…

Bukan mata Ticer..
Sampai sekarang ni letrik masih belum menyala... dah call pihak SESCO tapi tak berjawab lak... kang kalau tak menyala jugak lampu ni ada Ticer tido awal dan bangun awal keesokan paginya... huhu sian kawan Ticer ni.. anaknya merengek-rengek kepanasan dah... haishhh...  

:.. Kat sekolah tadi tetiba PK sebut pasal samosa kat Ticer… dia suh Ticer buatkan.. waaa lamanya tak makan samosa.. dan-dan teringin…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Sunday, August 7, 2011

Orang nak beli..dia bergayut plak..

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Ramadhan- bulan penuh barakah dan juga ujian untuk mengukuhkan lagi keimanan… Memang dalam bulan ini kita perlu banyak bersabar.. kalau nak marah ingat Allah… mulut pun kena jaga jugak ye dak? Jangan laju jer nak keluar kata-kata yang tak enak didengar… kurus pahala puasa.. siapa yang rugi? Kita jugak…


Alkisah.. tedia dah mula dah… bukan nak gossip pelik-pelik pun la.. cer baca dulu.. di bazaar Ramadhan *Ticer ni sokmo ke bazaar..tak masak ke?* apa pulak tak masak? ni kisah 2 hari lepas la.. time keluar pegi cari barang dapur.. dah alang-alang kat pekan baik singgah terus beli juadah…


Gambar ihsan Google
Singgah di gerai laksa… memang sangat teringin… so tengok-tengok then nak beli terus la.. malas nak singgah tempat lain sebab panas.. Peniaga? Buat dek je.. dok bergayut apa entah… ok la tunggu lagi.. dia stop kejap then cakap harga laksa tu kat Ticer then continued talking to the phone.. Ticer tinjau-tinjau dah gerai lain.. tapi tak nampak laksa Penang… yang ada laksa Sarawak.. nak tak nak terpaksa bertahan la dengan kerenah peniaga tu.. hulur duit dia ambil.. still bercakap kat phone.. then dia hulur baki… buat akad jual beli pun tak berjawab.. masih asyik dengan perbualan dia.. huhu.. Terus la tak mau dah beli kat situ..


Ticer tak tau la kenapa Ticer bleh tercegat lagi kat gerai tu padahal layanan peniaga tu tak seperti yang diharapkan.. huhu.. tapi memang bulan Ramadhan ni bulan penuh ujian.. andainya itu ujian yang diturunkan buat Ticer harapnya Ticer lepas la.. :)


Oh ya Ticer ada baca satu artikel tau.. so korang bleh la KLIK SINI.. bukan apa sekurang-kurangnya terisi jugak rohani kita.. J

Kita boleh hadapi setiap ujian itu dengan tenang andai kita punya pergantungan yang tinggi terhadap Allah Taala… So sama-sama kita sabar..bukan dalam bulan ni saja..tapi bulan-bulan yang lain jugak J pernah dengar tak الصبر جميل ? Yeahh sabar itu sangat cantik/ indah.. J

:.. Jom kita kukuhkan kesabaran kita… ingat ya sabar tiada hadnya.. selamat bersahur  J

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saturday, August 6, 2011

Ramadhan ke-6.....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Wahh.. Ramadhan ke-6 dah rupanya… cepat masa berlalu.. pejam celik pejam celik Ramadhan mula meninggalkan kita.. huhuhu tak tau berkesempatan/ tak nak jumpa Ramadahan berikutnya.. moga panjang umur la kan…

Tadi meneman kawan pegi bazaar… bazaar di sini tak besar.. tak macam tempat kita.. tapi apapun banyak juga juadah disediakan.. tak sangka ada gerai nasi dagang tapi tak tau camna rasanya coz dah terbeli menda lain… ok nak tayang sket juadah Ticer hari ni…
Yang ni kuih orang Bugis (mengikut kata makcik cantik yang jual tu la) tapi Ticer tak ingat nama.. yang Ticer tau start huruf B.. kang nak letak ikut suka kena fire ngan orang Bugis lak.. rasanya? Hmmm manis la.. pisang yang diblender then campur air gula.. puas makcik tu terangkan kat Ticer (esok p amik resepi la).. so amik satu untuk test market… boleh telan so kira ok la kan…
Ni kuih nagatasikcinisari.. yang ni pernah dengar tak pernah rasa.. so disebabkan ada depan mata Ticer beli la jugak.. bila makan ok la tapi biasa la manis.. buat pembuka selera ok la.. manis-manis ni kureng sket.. nanti kepala weng-weng..
Ni air lemon blue.. dorang yang tulis kat situ… so Ticer copy-cat la.. well Ticer ingatkan masam..but manis.. aiyooo kandungan gula manyaknyaaaaa dalam badan ini hari.. so kena minum air putih banyak-banyak la ni…

Makanan berat lain? Tak de… Ticer dah kenyang makan kuih ni… kalo lapar? Tak pe la.. kalo lapar Ticer minum nesvita sudahhh… cewahhhh 

Korang berbuka apa lak…? Cer kongsi sket… J

:.. Lagi 20 hari mau balik… asyik tengok tiket bas udara je nih… enggak sabar lagi...  


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan