Friday, September 30, 2011

Rahsia ini.....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

6 perkara yg ALLAH rahsiakan

::Allah menyembunyikan reda-Nya dalam taat.
::Allah menyembunyikan murka-Nya di dalam maksiat.
::Allah menyembunyikan nama-Nya yang Maha Agung di dalam al-Quran.
::Allah menyembunyikan Lailatul Qadr di dalam Ramadan.
::Allah menyembunyikan solat yang paling utama di dalam solat (lima waktu).
::Allah menyembunyikan (tarikh berlaku) hari kiamat di dalam semua hari.

Wallahua'lam


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, September 27, 2011

Macam-macam perasaan hari ni...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah tepat kul 9 malam tadi Ticer selamat mendarat di Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim, Alor Setar… hari ni penerbangan agak teruk dek cuaca yang tak berapa molek… ingat mati je la kat dalam flight tu… pengalaman berharga tu.. selama ni gegaran tak la seteruk tadi… syukur umur masih panjang Alhamdulillah
Pagi tadi sebelum bertolak ke KK Ticer pegi sekolah… bertemu teman-teman seperjuangan buat kali terakhir… lepastu students siap berbaris lagi nak bersalam.. pehhh syahdu.. tapi cover la dengan gelak-gelak Ticer yang kekonon manja tu…
Hujung tahun ni Ticer pegi lagi ke sana… apa nak buat tiket dah beli kan… huhu beli sebelum tahu dapat tawaran pindah.. tiket murah you….baik sebat awal… tau-tau dapat pindah… so nanti pegi bejalan-jalan makan angin je la.. hmmm sebenarnya ada impian yang belum tertunai ni…
Mendaki gunung Everest Kinabalu
Dah lama teringin tapi tak kesampaian.. dah pindah ni bila pulak bleh tawan gunung tu ehh… huhu….
Time kat airport tadi terasa cuak juga bila tau yang berat baggage Ticer dah lebih 8 kg.. huhu otak dah ligat dok buat kira-kira tapi syukurlah orang kat kaunter tu cakap Ticer tak payah bayar pun… pehhh rasa nak berguling-guling je… 8kg tu… bukannya sikit… mungkin sebab dia kesian tengok Ticer yang buat muka seposen tu kot… korang reti buat muka seposen? Haaa cuba buat tengok.. :p
Ok la.. nak stop dulu… panggilan mimpi dah panggil… esok insyaAllah Ticer update lagi okeh… cau cin cauuuu….
:.. Debor nunggu minggu depan.. Kuala Selangor…wait for me ya! Gulp!!

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saturday, September 24, 2011

Bezanya ialah....?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Haii korang... dah solat? dah makan? alhamdulillah.... 

Pagi tadi Ticer gi Sipitang pos barang... hmmm berhabisla jugak.. tapi tak pe la bukan barang orang lain... barang sendiri jugak.... harap-harap kat airport Isnin ni berat muatan tak berlebih-lebih la.. tak larat kot kalau kena cas lebihan muatan... ada kawan dah bagi hadiah tawen kat Ticer...waaaa besar kot kotak... nak buka tak bagi... siap mintak Ticer janji lagi untuk buka lepas walimah.... hmmm... nak tak nak usung la kotak hadiah yang gedabak tu naik flight...

Tadi meminjam kereta teman Ticer... agak kekok sket.... Selama ni Ticer dok drive kereta Perodua... paling hebat sket pun Vios la.. Vios tu kawan Ticer punya jugak.. kat sini Ticer tak bawak kereta... Tadi drive SAGA... ok tepek gambar sket..


Ni SAGA.. bukan biji SAGA okeh?

VIVA forever... tetiba
Semua ihsan Google

Apa beza kedua kereta ni? Ye tau.. satu besar satu kecik... dari segi size memang obvious.. lagi?

Hmmm... signal dan wiper... SAGA signal sebelah kiri.... Perodua sebelah kanan... hah tadi memang salah la... sekali nak tekan signal wiper yang gerak... adeiiii... nasib baik tak banyak kereta.. kalau tak, mau kena HONN besar gitu... bukan sekali jadi cenggitu berkali-kali pulak tu... haishhh..... sampai akak jual cucur pun pelik je.. tengahari terik Ticer buka wiper... kuikuikui..sabo je la

:.. Pernah jadi kat korang tak camni? Susah betul nak ubah mind set tadi... tapi syukurlah selamat pergi dan kembali..
J


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Pertemuan dan perpisahan itu adat kehidupan..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari Sabtu yang agak sibuk... ada lagi beberapa barang yang nak dimasukkan dalam kotak.. Kawan Ticer yang berada di Limbang dan bakal mengajar di Segamat dah selamat sampai semenanjung semalam... Ticer bakal menyusul.. semalam gi Pejabat Pelajaran untuk uruskan hal perpindahan... huhu silap isi borang pulak untuk perbelanjaan pindah.. so nak tak nak kena isi semula.. Isnin ni mintak tolong kawan untuk hantarkan ke PPD.. Semalam juga fakskan surat memohon penangguhan tarikh lapor diri ke sekolah baru...

Semalam ada majlis lagi... haishhh meruntun lagi perasaan... Birthday as well as farewell party... sebenarnya tak berapa suka bila ada majlis camni.. nanti Ticer berlebih-lebih dalam kesedihan... Hadiah pun banyak.. nak tak nak kena tambah lagi satu kotak... Syukurlah hati masih kuat time bagi ucapan terakhir untuk students... bakal merindui anak-anak Ticer yang comel-comel... yang nakal-nakal manja... yang sentiasa menghiburkan hati...

Sebahagian teman-teman yang banyak membantu...

Utusan cinta dari pelajar.
hadiah tak de dalam ni dah masukkan dalam kotak
Moga perpisahan ini tak memutuskan langsung hubungan antara Ticer dan pihak sekolah... harap Ticer sentiasa diingatan anak-anak...dan harap mereka juga sentiasa diingatan Ticer...

Okey... nak siap-siap apa yang patut..then nak keluar uruskan penghantaran pulang barang-barang Ticer ni... baru tiga tahun barang dah banyak... haishhh apa benda la Ticer buat sampai barang banyak camni... barang-barang lain macam electrical item tu Ticer bagi pada orang je... tak dapek le nak bawak balik.. J

my boys

my girls

:.. Pertemuan dan perpisahan adat dalam kehidupan... nak tak nak kena hadapinya ye dak? Ini baru perpisahan yang bersifat sementara.. kalau perpisahan yang hakiki macammana pulak? Apapun kena redha..


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Thursday, September 22, 2011

Saya sangat terharu....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari yang sangat sibuk... kena buat nota serah tugas, kena buat bajet perbelanjaan balik semenanjung.... lepas tu pos barang lagi... hmmm...

Pagi tadi ada surprise party plak... perpisahan dan birthday.. wahh bakal masuk 27 tahun ye.. tak pe tu sekadar angka je.. cewah... ye la Ticer dah tua... Tak sangka ada majlis untuk Ticer.. syahdu amat... bila diminta beri ucapan terakhir Ticer jadi lost sekejap.. tetiba jadi speechless.. tak dapat nak cakap sangat.... selalunya pantang ada peluang suka je bercakap... hari ni lain sikit.. sampai keluar ayat “saya tak boleh cakap banyak nanti saya nangis” wuuu pas cakap tu terus tutup muka.. cover konon-konon nak menahan diri dari deraian air mata...

Cheese cake yang lazizah jiddan
Malam ni Ticer mungkin akan sibuk juga... menyemak kembali harta benda sekolah yang Ticer pinjam... esok atau Isnin depan Ticer kena pulangkan semula pada pihak sekolah sebelum berlepas pergi...

Tiket flight dah booked... hari Isnin tengahari... tetiba rasa nyesal lak beli hari Isnin.. kenapa la tak beli hari minggu je kan.. bleh balik awal.. tapi tak pe la... kang rushing balik awal takut ada benda yang tak siap lak.. kan dah menyusahkan diri sendiri dan pihak sekolah... J

Pertemuan kita di suatu hari
Menitipkan ukhuwah yang sejati
Bersyukurku kehadrat Ilahi
Di atas jalinan yang suci

Namun kini perpisahan yang terjadi
Dugaan yang menimpa diri ini
Bersabarlah di atas suratan
Ku tetap pergi jua......... 
(Doa Perpisahan-Brothers)

:.. Moga ukhwah yang terjalin ini tetap utuh sampai bila-bila biarpun jauh merentasi benua dan lautan.. J


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wednesday, September 21, 2011

I've a good news... :))

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

I will update my blog shortly.. sorry for my broken English.. still learning to improve it.. Even though I’m a teacher, I have to learn a lot... am I right?

Hmm... how should I write? Ok.. straight to the point... I will be transferred to Kuala Selangor by next week.. So starting from tonight I have to packing all my belongings i.e. some of the books and gifts yang sangat banyak... huhu...

So guys.. pray for me ya... hope everything runs smoothly... I have to stop here and continue doing my unfinished work... Till we meet again.. stay cute..

:.. Hmm... rasa pelik ja English ni... haiii la...



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wordless Wednesday = Harga + Pembedahan? Erkk apakah?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...




:.. Erk... blog Ticer ada info gini ke? ahaks!


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, September 20, 2011

Ada apa dengan Hantu Bonceng?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Baru lepas meeting... kena sediakan borang pendaftaran dan sistem permainan untuk sukan hujung tahun... Ticer kena handle bahagian Bola Baling.. well biasalah tetap dan berpencen... kuikuikui... perasan ya amat la dia ni...

Korang dan tengok ke cerita Hantu Bonceng? Masa tengok iklan tu Ticer sebenarnya teringin nak tengok... ye lah dah nama pun cerita kelakar kan... tapi selepas baca pasal benda yang dipermainkan sewenang-wenangnya Ticer rasa hilang sudah mood nak nengok cerita tu.. Ada jugak Tanya kawan Ticer yang nengok cerita ni tapi dia kata tak de pun apa yang disebutkan tu.. hmmm ye ke tak de? Or mungkin tak perasan...



Kenapa dipermainkan kalimah syahadah itu? Kesan dari tindakan itu? Boleh gugur syahadah biarpun ia sekadar lakonan...

Apa perkataan yang dia gunakan?  Rasanya korang mesti dah tau kan perkataan apa yang digunakan dalam filem tu... sedih kot Muslim sendiri mempermainkan Islam... kalau dah orang Islam sendiri pun tak sensitif isu ni apa lagi orang yang bukan Islam yang menunggu masa untuk menjatuhkan Islam...

Apapun korang boleh tengok kat SINI dan SINI. Isu ni mungkin akan dilupakan setelah selesai tayangan filem ini... namun benda serupa akan berulang sebab tiada tindakan yang diambil biarpun dah banyak yang bersuara pasal benda ni... Islam agama suci kenapa dikotorkan dengan penghinaan sebegitu?

:.. Banyak lagi benda lain untuk gurauan kenapa isu agama jugak yang dipermainkan? Sangat tak sensitif... tak takut ke bila berdepan dengan Dia nanti? Lagi satu, bergurau pun ada caranya bukan ikut sesedap rasa saja...


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Cuti 3 hari + Open house situ sana sini

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Fuhh penat memvakum sawang-sawang kat blog ni... pe kabar korang? Sihat? Start Khamis sampai Ahad Ticer tak de kat rumah... pergi bersantai di rumah teman-teman... lama dah tak melepak dengan dorang... sebelum ni terasa jugak nak melepak bersama namun dek kerana sibuk mnguruskan hal students yang nak exam so niat tu terpaksa di-postpone sekejap..

Sepanjang bercuti di rumah kawan, banyak sangat rumah terbuka yang perlu dihadiri... sampai dah tak tau nak sumbat mana dah makanan tu semua.. open house bukan sekitar Lawas je tau... sampai ke Limbang tu kitorang pegi open house.. seb baik la bawak pasport kalau tak mesti tak bleh lepas border Brunei tu.... :D last rumah terbuka pada malam hari Ahad yang lepas... fuhhh... Ticer tak mampu nak pergi.. perut rasa panas dek menghirup kuah laksa Sarawak tak hengat donia... sib baik tak berulang ke toilet jak... kira tahan lasak jugak la perut ni.. cewahhh

Dannnnnnn selepas sekolah kejap lagi ada lagi open house.. adehhh... nak tak nak kena pegi la... dah jemputan kan... hoho...

Ok.. nanti Ticer update lagi ya... ada kelas nih... see ya..  

:.. Banyak tak open house korang tahun ni?


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wednesday, September 14, 2011

Wordless Wednesday: Nama anak...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Layan je la... sesi soal selidik nama anak untuk tahun depan...




Klik untuk pengembangan.. :D

Credit to Cikgu Noi





Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wordless Wednesday # Cara ni mungkin berkesan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Emm boring tak bila nak download tapi lembab gila? Apa kata korang ikut camni?



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, September 13, 2011

Lain di hati lain pulak di mulut... adehhh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Tengahari tadi selesai sudah 2 subjek UPSR.. tinggal esok dan lusa... dan debaran makin kuat apabila tibanya hari terakhir (Khamis)... sangat berharap agar segala urusan anak-anak dimudahkan...amiin

Pernah tak korang mengalami situasi lain di hati lain di mulut? Ok sebagai contoh la kan... korang pergi satu gerai ni... dalam hati tu korang dah terniat nak oder roti kosong kuah banjir...  sekali g gerai tu korang bleh plak oder capati... pernah tak?
Al-kisahnya tadi Ticer pegi KFC... tak tau angin apa melanda tetiba teringin nak makan KFC... sampai je kaunter dengan konfidennya Ticer terus oder...

“Dinner plate satu set,”

Ticer pelik gak time tu apsal cashier tu asyik tanya berkali-kali...

“Dinner plate ke ,cik?”
“Aok..”

Kalau dah gedabak camni mau pening nak menghabiskannya
Lepas cashier dah masukkan oder semua kat mesin cash tu sampai la masa dia nak masukkan oder Ticer dalam bekas... Tadi Ticer take away je.. then Ticer terperasan dia masukkan 3 ketul ayam.. wahhhhh apsal leh salah oder nih? Dalam otak dok terbayang snack plate..alih-alih bleh mintak dinner plate... patutla dia tanya banyak kali... mesti tak pecaya tengok Ticer yang kecil molek *uwekk perasan* ni makan dengan banyaknya.. huhuhu...

Balik umah je dah terpikir-pikir macammana nak habiskan semua tu... setakat 2 ketul tu selamba je la bleh habiskan... ni dah ada extra seketul lagi....

:.. Pening bila makan melebihi had yang sepatutnya... ni la susah bila terfikir benda lain tapi mintak benda lain... huhu.. lepas ni nak oder apa-apa kena wat note kecik dulu la kot kan bagi mengelakkan kejadian macamni berlaku lagi... :D 

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Monday, September 12, 2011

Pernah guna benda ni?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Esok UPSR.. berdebar, cuak, menakutkan= perasaan Ticer... yeahh serius... rasa Ticer yang melebih-lebih takut... huhu... sentiasa doakan dorang mampu menjawab exam dengan sebaiknya....

Korang pe kabar pagi ni? Dah breakfast? Perut meragam tak tau apa sebab ni..hadeiii....

Psst..nak tanya... pernah tengok benda ni? Tau apa nama dia? Tau apa kegunaan dia? Hehe...saja je kan Ticer ni... macam dia sorang je penah tengok...



Ini gobek sirih... bahasa standard pun gobek sirih kan? Selalu digunakan oleh makcik-makcik atau nenek-nenek yang nak makan sirih tapi tak de kudrat untuk mengunyahnya..atau dengan kata lainnya tak de gigi... Masa kecik-kecik dulu Ticer suka melepak dengan makcik-makcik dan nenek-nenek waktu bekwoh (kenduri) sebab bleh memakan sirih.. ohhh sangat suka.. biarpun ada yang melarang Ticer dari memakan sirih tu tapi tetap nak makan jugak... disebabkan terlalu manja *uwekkk..tolongla* so ada la yang tolong lumatkan ramuan sirih dalam gobek ni...

Lepas dah lumat dorang keluarkan sirih dan bahan-bahan yang lain dan bagi Ticer makan... rasanya? Macam sirih la.. hohoho...


Sekarang ni nak makan sirih buat sendiri je la... hoho... mengada-ngada macam dulu? mau kena lempang... kuikuikui

:.. Macam tak pernah jumpa dah gobek sirih ni... yang dok jumpa tepak sirih je.. J Korang ada pengalaman makan sirih dengan  gobek sirih ni tak?


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

SMS cinta sayang..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Petang tadi dapat SMS cinta sayang... ewww mesti geli kan korang baca statement tak leh blah Ticer tu...

Ni haa SMS nye

Pelanggan dihargai, mulai 15/9/2011 semua pembelian reload dan pack permulaan prabayar akan dikenakan 6% cukai perkhidmatan yang berkenan

Ahaks! Korang dapat SMS cinta macam Ticer ni?

:.. Baru lepas nengok Cave of the Golden Rose.. dulu tengok serius je... bila tengok tadi bleh plak tergelak-gelak... hohoho.. ni entri tak de idea namanya... tapi jari gatal nak menaip


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Sunday, September 11, 2011

Boleh ke tak kita hebahkan?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari minggu yang tak tau mende nak buat..cewah.. padahal dah sebaldi baju disentalnya.. rajin kan? Hakhakhak... *muntahhh*

Sebelum merepek melebih-lebih, Ticer tepek rekod per-chatting-an bersama teman sepersekolahan Ticer...


Pasal pertunangan.. boleh atau tak di-reveal-kan pada umum.. wahhh terkulat-kulat gak Ticer nak jawabnya. Huhu bukan arif sangat... apa yang Ticer tau tak de la sampai tak boleh nak hebahkan pertunangan..namun ada yang kata lebih baik disembunyikan pertunangan dan dihebahkan pernikahan.. disebabkan nak menolong teman tercayang maka Ticer meminta jasa baik Incik Google terchenta ni...

Malas dah nak menaip panjang berjela.. Nanti orang tak larat baca.. apa kata korang klik je LINK ni, INI dan INI.. moga mendapat sedikit info..

:.. Sesiapa yang ada maklumat tambahan dipersilakan berbuat demikian... J


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saturday, September 10, 2011

"I memang berdendam dengan u, tau tak?"

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Awal pagi lagi dah terpacak kat kelas.. memberi sentuhan kecundang terakhir buat anak-anak.. membuat sedikit ulangkaji ekspres bersama anak-anak yang bakal menduduki UPSR Selasa ini... Gabra dehhh...  Maaf entri kali ni terlalu panjang... kalau tak larat baca bleh skip yer.. J

Apa yang korang faham dengan perkataan DENDAM? Rindu dendam tak termasuk ye... hihihi... pernah tak korang terlibat dalam perasaan ni? Cewah soalan.. ye la kadang-kadang benda tu dah lama jadi tapi still tak leh lupa.... contoh la dalam pekerjaan, kita ni buat paperwork bagai nak rak bila submit je pihak atasan reject on the dot..sebarang surat menyurat tidak akan dilayan... hohoho tapi bila sorang kawan kita ni submit paperwork  terus diterima tanpa bantahan...  Terus kita rasa marah meluap-luap hingga terbawa-bawa dalam mimpi. Cewahh.. ehh ni bukan kisah Ticer la.. contoh je la.. haishhh korang ni mula la nak bergosip tu..


Dendam- suatu perasaan yang lahir daripada perasaan benci atau marah, dipendam secara rahsia oleh seseorang. Dendam juga boleh lahir daripada hasad dengki atau ketidakpuasan hati. Dalam Islam bolehkah perasaan dendam ni? Jawapannya TIDAK.. Dendam itu berdosa...

Mengikut kajian, kita hanya marah untuk tempoh 4 ½ minit sahaja.. andai marah itu masih bersisa untuk berhari-hari, berminggu-minggu, berbulan-bulan maka kita sudah terejerumus ke kancah dendam.. ini menurut kajian psikologi ye tuan-tuan puan puan sekalian.. bukan kajian Ticer sebab Ticer tak pandai nak mengkaji bahan-bahan cenggini

Punca-punca dendam:

  • Luka dalam hati yang mendalam
  • Rasa teraniaya
  • Enggan memaafkan
Ini dikatakan punca kenapa kita berdendam.. bila adanya perasaan ini bermaksud hati kita masih kotor dan jiwa masih gelap. Pastu segala kerja kita akan terbengkalai dek perasaan ni.. bila dah terpendam lama dalam hati dendam ni merebak dan terjadilah dendam kesumat.. disebabkan dendam ada yang sanggup berbunuhan tau... caya tak?

Cara elakkan dendam?
  • Sucikan jiwa dan hati nurani- banyakkan solat sunat taubat dan amalam-amalan yang mampu mendekatkan diri dengan Allah.. Dengan mengingati Allah hati kita akan tenang...
  • Minta maaf dan memaafkan serta redha atas apa yang berlaku. Kita pun banyak buat silap kat orang..ye dak? So kena redhalah bila orang buat silap kat kita.. tapi tak tau la kalau ada orang yang rasa diri dia tak pernah langsung buat silap kat orang kan... tapi ada ke orang camtu?
  • Cari hikmah disebalik kejadian. Biasanya untuk mendapatkan sesuatu kebaikan Allah akan uji hamba-Nya dengan satu musibah...
  • Berjumpa dengan pakar : kaunselor, ustaz/ustazah apabila perasaan makin teruk.. sekurang-kurangnya kita dapat sedikit jalan penyelesaian.
  • Berkawan dengan orang yang positif supaya kita menjadi positif. Elakkan berkawan dengan seseorang yang menjadi batu api. Macammana nak tau seseorang tu batu api/ tak? Apabila dia sentiasa mendorong kita melakukan sifat yang tak elok.. sebagai contoh meneruskan perasaan dendam kita terhadap seseorang.
  • Bersifat matang dalam pemikiran. Fikiran yang matang ialah fikiran yang rasional bukan yang dikuasai oleh emosi. Apabila kita dikuasai emosi mulalah kita rasa sukar untuk melupakan kesilapan seseorang itu walaupun ianya kesalahan yang damit (kecil).
  • Berbincang dari hati ke hati. Contohnya Ticer rasa sakit hati sangat dengan Fasha Sanda sampai dengar nama dia je Ticer bleh migrain. Untuk mengelakkan benda ni dari berterusan menguasai diri, Ticer boleh je jumpa dia dan berbincang dan cerahkan kembali apa yang suram.. mana la tau itu semua hanya salah faham je kan.. mungkin dengan ini perasaan dendam akan terhapus dengan sendirinya.. J
Memang susah untuk kita berbaik-baik dengan seseorang yang telah melukakan hati kita tetapi janganlah sampai mendendaminya. Jernihkan hati kita.. lemparkan senyuman dan bertegur sapa apabila bertemu. Dan apa yang penting jangan putuskan tali silaturrahim antara kita dan dia. 

“Yang bernama hebat bukanlah orang yang banyak menjatuhkan lawannya,tetapi orang yang handal dan sejati adalah orang yang sanggup menguasai dirinya ketika marah”[Hadis Riwayat Muslim]

:.. Jom bersalam-salaman memohon ampun maaf... moga segala perasaan sakit hati dan dendam terhapus... jangan tunggu nak raya baru nak minta maaf dan memaafkan orang... okeh?


  

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, September 9, 2011

Cerita ni ada balik? Best!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ramualdo

Fantaghiro

Tarabas

Ehemmmm.... ada yang masih ingat dengan nama-nama yang disebutkan? Cerita mereka ini menjadi kegilaan Ticer dan kebanyakan teman Ticer masa sekolah dulu... memang tak leh tinggal langsung.. kalau ada cerita ni kat TV memang tak buat kerja lain la Ticer ni ha...

Malam tadi dapat SMS dari salah sorang teman terbaik Ticer.. dia beritahu yang cerita tersebut akan ditayangkan mulai Ahad ini di TV9 pada pukul 10 malam... haishhh memang la melonjak keriangan bila tahu benda ni... tak sabar ni.. cewahh.. ye la bleh mengimbau kenangan zaman persekolahan... salah satu watak tu -Tarabas diberikan gelaran pada seorang cikgu di sekolah... tak tau kat mana Tarabas-nya cikgu itu.. haha.. sampai senior-senior marah sebab kitorang menjadi anak murid kesayangan cikgu itu...

Fantaghiro & Ramualdo


Tarabas.. 

Tau tak cerita apa? Tak tau? Penat je Ticer menaip..ngatkan korang tau.. hihi... Cave of the Golden Roses... cerita memang macam Merlin.. zaman dulu and ada ahli sihir..  tak tau la apsal bleh masuk jenis cerita macam ni.. Lord of the ring ngan  Harry Poter tak leh layan lak... heran sungguh... Korang layan tak cerita macam ni? Tak layan? Dah tu cerita camne korang layan ehh?

:.. Nak layan cerita Captain America malam ni.. best ke tak eh?



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Thursday, September 8, 2011

Caj 6% pulak....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Perut tak sihat.. adoii la... penat dah ni.. keracunan ke atau perubahan angin pun tak tau aa... huhuhu...

Tadi memaksa diri sejenak untuk mendengar berita... seram plak nengok tentang video tu.. alaa video rompakan bersenjata di kedai mamak tu... macam-macam dah berlaku kat Malaysia sekarang ni... kenapa semua tu terjadi? Adakah ni bermaksud sistem perundangan Malaysia tak ketat? So sistem perudangan mana yang boleh menghalang kejadian macam ni? Tepuk dada tanya iman... J


Keduanya, pengguna prepaid akan dikenakan caj untuk setiap kali top-up bermula 15 September ni.. betul kan? Kalau kita top-up RM10 kita kena tambah 60sen... Ticer pun pengguna pre-paid gak.. satu number tu Ticer dah upgrade kan ke post-paid.. takkan yang number satu ni ni nak tukar post-paid gak..:D duit duit... sana sini duit... sana sini cukai... makan pun cukai.. pasni masuk toilet pun kena bayar cukai gak la kot.. huhu...

:..  Tadi ada baca pasal ni... nampaknya sesetengah pengguna rasa terbeban dengan kenaikan caj 6%  ni.. korang rasa macammana? 


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan