Monday, February 27, 2012

Bergambar berdua time bertunang @ sebelum kahwin... boleh ke tak?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Terbaca status ini di FB

Trend bakal pengantin @ tunang yang mengambil gambar bersama hingga ada yang berpegang tangan & pelbagai aksi lain, sebahagiannya seolah sudah berkahwin adalah HARAM di sisi Islam. Menjadi FOTOGRAPHER profesional yang menawarkan khidmat terbabit juga adalah pendapatan yang TIDAK BERSIH lagi haram. Jika sudah bernikah secara sah lalu gambar diambil sebagai koleksi kenangan peribadi SAHAJA yang dibenarkan. Jangan rosakkan keberkatan rumahtangga dengan aktiviti TIDAK BERKAT ini.

Status ini di copy sepenuhnya dari SINI...


carian Google

So bagi bakal-bakal pengantin yang belum ada status halalnya lagi berhati-hati la... kat atas tu bukan kata-kata Ticer tapi kata-kata dari orang yang berilmu.. bergambar berdua dengan lelaki bukan mahram tanpa ikatan yang sah adalah dilarang... nak bergambar berlebihan tunggu lepas akad ijab qabul ye..

Jaga diri dan maruah kita okeh? Jaga juga agama kita yang suci ini.. J jangan disebabkan kita nak mengikut trend semasa hukum hakam tergadai... Jangan pula melenting bila ada insan yang prihatin menegur perbuatan yang salah itu... bukan maksud dia nak menjaga tepi kain anda tapi sebab dia terlalu concern pasal anda dan nak menjaga anda dari tergelincir dari landasan yang benar... J

:.. Tak bergambar berdua time bertunang pun tak da salahnya.. manis lagi ada la.. menjaga syariat... pertunangan bukan tiket untuk berlebihan... tunggu nikah dulu okeh...? Kesian la pada mak ayah kita okeh...



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

14 geng suka bebel:

Cikgu Ma said...

abah aku kmpem x bagi bergambar mcm tu...dan aku sendiri tak mau buat mcm tu...

pha is said...

betol2.. biar berpada... ada batasnya...

Ca Cik Duyung said...

terima kasih atas peringatan ni ticer.. :)

Yatie Awang said...

betullah ticer, sekarang bertunang macam kawin siap pelamin tempah lagi..adeeehhh..

Sky Before Pinky said...

saya pernah gak dengar bertunang kalau boleh laki2 tu tak payah datang.. tak boleh bergambar.. erm..plamin tu memg kena ada ke time tunang? bukan tunang just hantaran dan sarung cincin je ke??? adehh..

sha my heart said...

orang panggil, pre-wed photoshoot.
tu la mmg terfikir jugak.

skrg dah terjawab =)

O CIKTEDDY said...

haa..btol3..ka fb la bnyk..bru brtunang kot tp gmbr mcm da kawen =_=

~~Ticer Wann~~ said...

@Cikgu Ma hee aku time bertunang dulu tak da bergambar berdua camni... yang haram tetap haram kan.. :)

~~Ticer Wann~~ said...

@pha is yeap betul... yg penting jgn langgar syariat

~~Ticer Wann~~ said...

@Yatie Awang hee dorang tak faham konsep besederhana kot kak... :)

~~Ticer Wann~~ said...

@Sky Before Pinky sebenarnya hantaran tak ada pun tak pa.. benda tu adat je... cincin tu nak bagi lagi baik sebagai tanda dah diikat.. pelamin tu semua pembaziran je... biasalah bila kita tegur orang kata kita kolot..hmmm

~~Ticer Wann~~ said...

@sha my heart bukan time bertunang je xleh bergambar... time tak bertunang pun tak leh bergambar berdua.. unless dah nikah.. bergambar la banyak2... tapi tu pun tak boleh nak tunjuk kat orang... Islam ni penuh beradab :)

~~Ticer Wann~~ said...

@O CIKTEDDY ikut trend katanya hihi :)

sayanaktau said...

maknanya kan, bila da nikah nanti, kalau ada gambar berdua masa couple, xleh simpan sebagai kenangan la ye?

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan