Saturday, July 2, 2011

Ambuyat? pernah makan?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Entri ni dibuat selepas diminta oleh salah seorang rakan blogger Ticer... Entri Ticer sebelum ni kan ada cerita sikit pasal makan-makan ambuyat tu.. so dia mintak Ticer cerita sikit apa itu ambuyat...


Ambuyat ni makanan tradisional masyarakat Brunei, Sarawak dan Sabah (kalau salah tolong betulkan ye) erkk time menaip ni pun dah kecur dah Ticer ni... waaa bila lagi bleh makan ni...

Antara bahan-bahan penting ambuyat ni ialah: sagu rumbia, air panas dan sambal binjai... ada jugak yang buat lauk pauk lain..alaa macam makan nasi tu... ambuyat ni dibancuh dengan air panas.. bila nak makan je baru buat.. kalau buat awal-awal nanti sejuk tak sedap...

Nak makan ambuyat ni kena guna candas... tapi Ticer tak pass lagi so Ticer guna garfu.. tarik ambuyat tu pusing-pusing then celup sambal n telan.. tak payah kunyah... telan je.. tak tercekik la.. apsal korang buat muka tak pecaya plak? betul ni... 

Ok ni antara gambar-gambarnya.. map la tadi Ticer tak ambil gambar kat sekolah... kalau tak, boleh tepek dan bagi korang tengok... J

ni je gambar sempat di ambil pagi tadi
Gambar kat atas tu ialah candas... sebut betul-betul  CANDAS... eh ehh pandai anak murid Ticer nih...

Ihsan Google laa
Sepit ambuyat dengan candas then pusing-pusing and jadi macam dalam gambar tu... *perhatian itu bukan Ticer okeh?*



Ni antara lauk pauk yang dimakan bersama dengan ambuyat.. Ticer  makan dengan sambal bijai je.. pagi tadi binjai tak de so ustazah kat sekolah buat sambal mempelam… hidangan lauk pauk ni macam nak makan nasi la... mengenyangkan... 

Bagi sesiapa nak resepi ambuyat ni boleh tengok sini. Ticer tak pandai buat hee pandai menghabiskan ambuyat saja.. ahaks!

:.. Rasa sangat bertuah dapat mengajar di Sarawak.. selain dari mengenali loghat mereka Ticer dapat juga merasai pelbagai jenis masakan mereka terutama sekali ambuyat yang sudah menjadi salah satu makanan kegemaran Ticer... 


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

26 geng suka bebel:

Aisyah Aina said...

pernah makan sekali tapi tak sedap :D

sebab tak biasa makan kot...

Ibnushukran said...

sedap plak tngok,siap ada lauk lagi ticer.. dah la tnga lapar ni.. adooii.. huhu

~~Ticer Wann~~ said...

Aisyah Aina: ye ke? alaa apsal Ticer bleh menggila plak ambuyat ni...

~~Ticer Wann~~ said...

Ibnushukran: haha memang sedap... sila makan dengan segera.. nanti teringat susah.. hoho

mrs redzuan said...

hihi..tak penah makan..tapi nak gak cuba kalo tersesat ke sarawak =)

Syuxer said...

nama baru yang syuk baca..harap2 dia sedap..heheh..nanti syuk gi terbang kat sarawak..syuk nak order ambuyat..hehhe

suha said...

teringin nak makan (^_^)

~~Ticer Wann~~ said...

mrs redzuan: ohh kena cuba... memang best...tapi depends pada orang gak.. tekak kan lain2.. :)

~~Ticer Wann~~ said...

Syuxer: bagi Ticer sedap.. makan sampai berpeluh..sebab panas.. hik3.. cer try bila ada peluang.. :)

Bidadari Syurga said...

oooo... ya-ya-ya saya tak sangka cepat upkan story ambuyat... walaaaaa.... saya pernah tgk majalah 3 rasanya tapi tak ingat namanya...

p/s: sedap yeak...? lauk banyak tu yg menarik aja....

~~Ticer Wann~~ said...

suha: nanti ada peluang makan la :)

~~Ticer Wann~~ said...

Bidadari Syurga: sedap... lauk tu yang menyedapkan lagi ambuyat tu :)

belog amiyo said...

kek batik sarawak penah la makan. sedap! ambuyat ni pestime dengar. he he.

Fadzmie Mohamad said...

Ambuyaaaattt ambuyaaaattt ....

*berlari pergi cari ambuyat*

ArulchelseA said...

makanan org borneo kih kih kih kih kih

~~Ticer Wann~~ said...

belog amiyo: hehe.. ye ke pestime? sedap oo..

~~Ticer Wann~~ said...

Fadzmie Mohamad: ahh sudah berlari g cari ambuyat plak... dah makan dah? hihi

~~Ticer Wann~~ said...

Arul: apsal kih kih kih plak? :p

kokser kokdam said...

sedak ko..?

ado ko d klate mugo neh..?

eheee

~~Ticer Wann~~ said...

kokser kokdam: sedap la... kat Borneo je ada.. lain tempat takde.. hoho

tia @ Ini Kisah Tia said...

hehee ! Tia suka makan ni Ticer . sedap ambuyat :)

Anak Wak Mail said...

ape rasa ambuyat tu??pedas ke manis ke tawar??tak dapat bayangkanlah..

~~Ticer Wann~~ said...

@tia @ Ini Kisah Tia betul... memang sedap

~~Ticer Wann~~ said...

@Anak Wak Mail kenyal-kenyal macam gam..tawar tu sebab kena makan dengan pencicah dia... :)

iPai said...

adeh menyesal tgk .. dah berair mulut .. puasa -.-"

~~Ticer Wann~~ said...

@iPaihaha mintak maap la..sapa suh tengok :p

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan