Entri ni dibuat selepas diminta oleh salah seorang rakan blogger Ticer... Entri Ticer sebelum ni kan ada cerita sikit pasal makan-makan ambuyat tu.. so dia mintak Ticer cerita sikit apa itu ambuyat...
Ambuyat ni makanan tradisional masyarakat Brunei, Sarawak dan Sabah (kalau salah tolong betulkan ye) erkk time menaip ni pun dah kecur dah Ticer ni... waaa bila lagi bleh makan ni...
Antara bahan-bahan penting ambuyat ni ialah: sagu rumbia, air panas dan sambal binjai... ada jugak yang buat lauk pauk lain..alaa macam makan nasi tu... ambuyat ni dibancuh dengan air panas.. bila nak makan je baru buat.. kalau buat awal-awal nanti sejuk tak sedap...
Nak makan ambuyat ni kena guna candas... tapi Ticer tak pass lagi so Ticer guna garfu.. tarik ambuyat tu pusing-pusing then celup sambal n telan.. tak payah kunyah... telan je.. tak tercekik la.. apsal korang buat muka tak pecaya plak? betul ni...
Ok ni antara gambar-gambarnya.. map la tadi Ticer tak ambil gambar kat sekolah... kalau tak, boleh tepek dan bagi korang tengok... J
![]() |
ni je gambar sempat di ambil pagi tadi |
Gambar kat atas tu ialah candas... sebut betul-betul CANDAS... eh ehh pandai anak murid Ticer nih...
![]() |
Ihsan Google laa |
Sepit ambuyat dengan candas then pusing-pusing and jadi macam dalam gambar tu... *perhatian itu bukan Ticer okeh?*
Ni antara lauk pauk yang dimakan bersama dengan ambuyat.. Ticer makan dengan sambal bijai je.. pagi tadi binjai tak de so ustazah kat sekolah buat sambal mempelam… hidangan lauk pauk ni macam nak makan nasi la... mengenyangkan...
Bagi sesiapa nak resepi ambuyat ni boleh tengok sini. Ticer tak pandai buat hee pandai menghabiskan ambuyat saja.. ahaks!
:.. Rasa sangat bertuah dapat mengajar di Sarawak.. selain dari mengenali loghat mereka Ticer dapat juga merasai pelbagai jenis masakan mereka terutama sekali ambuyat yang sudah menjadi salah satu makanan kegemaran Ticer...
26 geng suka bebel:
pernah makan sekali tapi tak sedap :D
sebab tak biasa makan kot...
sedap plak tngok,siap ada lauk lagi ticer.. dah la tnga lapar ni.. adooii.. huhu
Aisyah Aina: ye ke? alaa apsal Ticer bleh menggila plak ambuyat ni...
Ibnushukran: haha memang sedap... sila makan dengan segera.. nanti teringat susah.. hoho
hihi..tak penah makan..tapi nak gak cuba kalo tersesat ke sarawak =)
nama baru yang syuk baca..harap2 dia sedap..heheh..nanti syuk gi terbang kat sarawak..syuk nak order ambuyat..hehhe
teringin nak makan (^_^)
mrs redzuan: ohh kena cuba... memang best...tapi depends pada orang gak.. tekak kan lain2.. :)
Syuxer: bagi Ticer sedap.. makan sampai berpeluh..sebab panas.. hik3.. cer try bila ada peluang.. :)
oooo... ya-ya-ya saya tak sangka cepat upkan story ambuyat... walaaaaa.... saya pernah tgk majalah 3 rasanya tapi tak ingat namanya...
p/s: sedap yeak...? lauk banyak tu yg menarik aja....
suha: nanti ada peluang makan la :)
Bidadari Syurga: sedap... lauk tu yang menyedapkan lagi ambuyat tu :)
kek batik sarawak penah la makan. sedap! ambuyat ni pestime dengar. he he.
Ambuyaaaattt ambuyaaaattt ....
*berlari pergi cari ambuyat*
makanan org borneo kih kih kih kih kih
belog amiyo: hehe.. ye ke pestime? sedap oo..
Fadzmie Mohamad: ahh sudah berlari g cari ambuyat plak... dah makan dah? hihi
Arul: apsal kih kih kih plak? :p
sedak ko..?
ado ko d klate mugo neh..?
eheee
kokser kokdam: sedap la... kat Borneo je ada.. lain tempat takde.. hoho
hehee ! Tia suka makan ni Ticer . sedap ambuyat :)
ape rasa ambuyat tu??pedas ke manis ke tawar??tak dapat bayangkanlah..
@tia @ Ini Kisah Tia betul... memang sedap
@Anak Wak Mail kenyal-kenyal macam gam..tawar tu sebab kena makan dengan pencicah dia... :)
adeh menyesal tgk .. dah berair mulut .. puasa -.-"
@iPaihaha mintak maap la..sapa suh tengok :p
Post a Comment