Thursday, July 14, 2011

Situasi yang boleh dihadapi dengan senyuman.. :D

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Adehh ngantuk la.. malam tadi bersengkang mata prepared lesson hari ni… even tak da apa sangat tetap gabra jugak… nak lelap time tengahari ni tak best sangat… selalu tak dapat lelap sebab panas… malam kang tusyen plak.. balik kompom selamat tido la.. haishhh….

Ticer nak cerita situasi yang terpaksa dihadapi oleh kebanyakan cikgu dengan senyuman kelat di wajah… *senyum..tak perlu kata apa-apa*

Pertama

Cikgu-cikgu ni selalunya bersemangat waja bila masuk kelas.. tak kisah la subjek teras/ elektif.. mesti bersemangat sebab nak curahkan ilmu kat pelajar.. tapi bila time nak bagi nota/ latihan cikgu terpandang sorang pelajar tak ada buku… pelajar yang sama dari bulan satu sampai bulan tujuh… bila tanya kenapa tak beli buku dia pandang je kita… fuhhh dalam hati “sabarlah…maafkan saja” lepastu mintak dia beli buku.. dia angguk je.. kalau korang apa perasaan? :D

Kedua

Semangat tetap ada… bak kata Faizal Tahir “Gemuruh jiwa semangat membara……” bagi latihan then mintak pelajar buat..kemudian hantar untuk disemak.. tapi… latihan yang sebelum-sebelum ni takda dalam buku.. bila ditanya sambil senyum-senyum “buku hilang Teacher,” hmmm senyum je la… setiap minggu buku baru.. pening gak kepala… huhuhu

Korang rasa apa patut Ticer buat? Ye la sebagai cikgu tak nak la pelajar ketinggalan macam tu saja… tapi selalu sangat buku tak de nak wat cam na.. pernah dulu tolong belikan buku tapi hilang macam tu jugak.. huhuhu… bukan tak nak tolong simpankan buku pelajar tapi meja Ticer tu pun dah penuh barang... risau fikir masalah ni... 

Ermm kalau korang kat tempat Ticer lak cam ne? senyum jugak macam Ticer? :D

:.. Macam-macam kerenah pelajar yang mencabar terpaksa dihadapi… perlu kesabaran yang tinggi dalam menangani kerenah mereka.. biar apapun kerenah yang mereka lakukan Ticer tetap cayang dorang ketat-ketat... J  


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

28 geng suka bebel:

Anak Wak Mail said...

hmm..saya cadangkan..

untuk masalah pertama: ticer yang belikan buku untuk diorang..


untuk masalah kedua: denda sape yang hilangkan buku..haha

p/s: masa zaman saya sekolah dulu,,sampai cantum 3 buku untuk satu subjek..

siti kektus said...

pasni kan kak, kasi gula2 ke, jajan ke kat siapa2 yg berjaya tak hilangkan buku,

mana tau dorang eksaited semula nak belajar. hehe ;)

ieka said...

penyabar jew kan jd cikgu niy;
rasanya kena tegas jgk la kat student.
lecture cikit..nti insaf la kot..hehe. :D

ArulchelseA said...

kalau sy dah kena tempik tu...kih kih kih...

tp sy lg tension ngan guru besar yg cerewet dri murid2..nga guru besar tk leh lawan..kang markah kurang..kih kih kih

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

faham perasaan ticer sbb pernah jd teacher sandaran dulu..hehe

cik aisha said...

mencabarnye nak handle budak2 kan...

kalau yg bermasalah tu srg dua, ticer simpankan lah buku diaorg kot...asyik hilang je tak logik gak tu budak2 ni pun..

hoho tataw nk bg idea pun...:)

She's Gee said...

eh eh budak2 zaman skang... kalau dulu punyelah berharga 1 buku tu.. skang ni rasenya dah terlebih mampu, itupon x beli2 ag... ermmmm.... ^^

"Rindu pada Penamatnya"

ZWAN SABRI said...

Ek eh, zwan time kat skolah pown slalu tukar buku baru klaw keja skolah x siap.. zwan pown bg alasan buku hilang.. HAHA
Tp x sangka budak2 lani pown still pakai taktik tuu.. ;)

MySuaraBlog: Trend Tindik Alat Kemaluan

Syuxer said...

kalau saya kan..emm rasa nak jadi hulk la plak hahah..hari2 benda sama je berlaku,sapa tak bengang..takpe sabar2..

yang kes buku ilang hari2 tuh,boleh wat saya jadi ultraman dah tuh..hhahah..

jadi penyelesaiannya..ticer bagi hadiah kecil2an sapa2 yang jaga buku dengan elok2..takpun buku2 semua letak dalam meja..

ticer photostat soklan kerja rumah dalam kertas pahtu biar dorang wat balik kertas tuh je..pahtu tampal dalam buku kat kelas..

alang2,ticer watla pustaka mini kat belakang kelas..wat simple2 je..wat almari simpan buku hehe

yatie Awang said...

tak tahulah ticer, kalau kita bersikap kasarkan, ibu bapa pula datang, kalau biarkan, nanti kata cikgu tak pandai ajar pulak, setiap kali ujian merah je dapat...susah nak hendel situasi macam ni

Marina said...

pertama : dier buat latihan dalam minda je kot

kedua : menunjukkan budak itu sedang berlumba2 ngan kawan2..'sape paling byk hilang buku'


hehe... :-)

mykhalis said...

zaman khalis budak camni tak yah buku..kertas a4 je,,lepas tu staple..

~~Ticer Wann~~ said...

@Anak Wak Mail kalau belikan pun nanti hilang jugak.. camtu Ticer buka kedai buku la.. sapa ilang buku leh g amik kat kedai Ticer..wawawa

denda? emm tak boleh denda sebarang dah sekarang ni..nanti glemer dalam paper.. kuikuikui...

~~Ticer Wann~~ said...

@siti kektus wahh menarik tu.. hmm ok nanti Ticer buat camtu.. tq2 :)

~~Ticer Wann~~ said...

@iekalecture? hmm selalu jugak dok bagi santapan rohani tapi berkesan kejap je.. huhu

~~Ticer Wann~~ said...

@ArulchelseA hahahaha ke situ plak.. tetiba masuk isu GB dalam ni... ;)

~~Ticer Wann~~ said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty tensen kan kak?

~~Ticer Wann~~ said...

@cik aisha emm betul gak kan...? haha tq2...

~~Ticer Wann~~ said...

@She's Gee dorang nak Ticer dorang sedekahkan kot.. :D

~~Ticer Wann~~ said...

@ZWAN SABRI ooo Zwan la ajar ni ehh... meh sini.. nak rotan sket.. :p

~~Ticer Wann~~ said...

@Syuxer buku tak bleh tinggal kat sekolah.. huhu... fotostat mintak dorang bawak balik kerja umah? hahaha alamat hilang la.. tapi cadangan Syuk best jugak.. hmm akan dipikirin :) tq

~~Ticer Wann~~ said...

@yatie Awang sekarang ni apapun tak boleh.. heee

Fadzmie Mohamad said...

Kalau saya, memang saya marah tu budak tu (lepas nasihat berpuluh-puluh kali la). Hehe. Marah tanda sayang kan. :p

~~Ticer Wann~~ said...

@Marina hebat tu wat latihan dalam minda jer.. kelassss...

hihi mungkin kot kak... kita dulu berlumba sapa paling banyak buku... :D

~~Ticer Wann~~ said...

@mykhalis kalau hilang jugak kertas tu> huhu

~~Ticer Wann~~ said...

@Fadzmie Mohamad saya penat nak marah.. cewah

iPai said...

er .. baru je nak kasi cadangan ticer amik buku diorg setiap kali abes klas .. tp kalau ticer kata dah penuh cara lain laa ..

kalau ticer wat macam carta .. sesiapa dapat kekal buku yg sama, dan semua latihan ada dalam tuh akan diberi mata satu untuk satu latihan ..

yang plg banyak, ticer kasi gift setiap bulan atau setiap minggu .. hehe .. saya rasa laa

~~Ticer Wann~~ said...

@iPaimenarik cadangan tu... bleh gak apply.. :) tq

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan