Tuesday, July 5, 2011

Kenapa ehh??

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

“Haa menyanyi kat dapoq nanti kawen ngan orang tua baru tau” (erk.. Tok Ti suka nyanyi kat dapur kot dulu-dulu kan.. hoho ampunnnn!!)
  
“Jangan duduk atas bantal..nanti bisul naik”

“Jangan tunjuk pelangi dengan jari telunjuk nanti jari kudung”

“Jangan bersiul dalam rumah nanti ular masuk”

“jangan jangan kau menolak cintaku” eheh ni lagu Puspa ST12..tak termasuk dalam topik prebincangan.. :p

Jangan… jangan… jangan… jangan… dulu-dulu selalu kena tegur kalau menyanyi kat dapur konon nanti dapat suami tua macam datuk (kalau gelaran Dato’ ok ape kan?) serius la sampai naik takut nak menyanyi kat dapur.. bila dah genius sket hah hamik ada aku kesah bab-bab nyanyi kat dapur tu? Kena ketam batu pun kebal lagi oo asalkan dapat nyanyi… sebenarnya kena ketam batu sebab ustajah mama tak tahan dengar menyanyi lagu dalam hati ada taman... kuikuikui


Korang rasa kenapa orang-orang tua dulu penuh dengan pantang larang? Kenapa mereka menerapkan pantang larang dalam kehidupan harian? Kenapa dorang sangat pantang bila anak-anak muda / cucu dorang melanggar pantang larang tersebut? Jawab la korang… tak jawab tak mau kawan.. :p

Perghhh tetiba rasa macam tengah bagi short test kat sudents plak.. 

:..  Dilarang mengangkat kaki ketika meniarap, nanti emak mati. Memang takut la dulu dengan pantang larang ni… takut jadi betul-betul :D 


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

12 geng suka bebel:

yatie Awang said...

yang last warna merah, memang kakak takut...tak tahulah kenapa, org2 tua dulu banyak sungguh pantang larang, sekarang kalau anak kakak yg buat, kakak larang juga cuma kakak bagi tahu, tak baik buat mcm tu, tak sopan langsung, dia org percaya apa

Bella Bell said...

biasa la orang dulu2.. penuh dengan pantang larang.. depa dok berpantang larang pasai depa nak bagi anak2 muda ni jaga diri dan jangan buat mende2 yang tak senonoh je.. hehehhe!!~


tu pendapat saya la.. setakat yang saya pernah belajar :)



^^

~~Ticer Wann~~ said...

@yatie Awang tu la kan... cakap cam biasa pun ok apa.. jangan buat tu sebab xelok..Tuhan marah.. done!

~~Ticer Wann~~ said...

@Bella Bell ha'ah Ticer setuju pendapat Bella tu... memang orang lama nak kita berdisiplin... tu sebab wujud pantang larang menakutkan tu :D

mrs redzuan said...

nak suruh orang jadi sopan santun. tapi bebudak sekarang kena explain betul2 sebab musababnye kenapa. bebudak dulu taat perintah dengan tidak soal jawab kot.

~~Ticer Wann~~ said...

@mrs redzuan bebudak sekarang ni banyak pemikiran kritis dan kreatif... kalau kita larang dorang buat ssuatu memang kena explain betul.. :)

iPai said...

pendekatan berlainan berbanding memberitahu itu dan ini tak boleh .. dan ia berfungsi untuk mencegah orang muda membuat perkara dilarang ..

tp bila saya pk lama2, macam tak best je kene tipu .. dats wat i think ..

~~Ticer Wann~~ said...

@iPaihmm nak bagi kita jadi sopan dan berbudi bahasa tapi rasa macam iPai jugak... rasa tertipu.. huhu.. apepun orang-orang lama dulu punya sebab musabab dorang kan.. cuma kita sekarang ni ikut untuk mendisiplinkan diri je la jangan sampai jadi kepercayaan plak...

mOon jOhari said...

....menyabOng 2 paling gerun nak buat....

~~Ticer Wann~~ said...

@mOon jOhari menyabong ayam? ke ada makna len menyabong tu?

liyana said...

pernh bce dlm buku KAWAN tu..hehe

~~Ticer Wann~~ said...

@liyana ohh komik bebudak tu ehh... buku tu best

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan