Saturday, July 23, 2011

Baru first time try...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Sambil membuat lintas hormat di blog kawan-kawan tetiba teringat pulak lunch tengahari tadi.. elok je sampai kat rumah kawan yang baru dapat baby boy tu tetiba je dia jemput melantak makan tengahari kat sana.. haishhh memang langkah kanan tul la…

Makan nasi sket je.. meratah lauk sampai boncet perut.. kuikui… pastu Ticer merasa satu buah yang Ticer rasa tak pernah lagi jumpa kat semenanjung… Ticer ni sokmo tunjuk makanan kan… Memula tu risau takut tak ngam ngan tekak.. last week time Ticer ke tempat kursus dorang bitau dorang dah makan buah ni..Cuma lain warna.. buah ni ada dua warna.. merah dan hijau… so Ticer sempat makan yang merah / pink ni je la…

Rasa dia? Hmm agak pelik tapi Ticer bleh telan kira ok la tu… buah ni direbus dengan air suam dan letak garam sket… haishh dan-dan terliur.. ada sesapa pernah makan?

Buah kaler ni yang dimakan tadi (ihsan Google)
Yang ni kengkawan makan last week (ihsan Google)
Orang sini panggil buah engkalak.. J

:.. Buah ni ada kat tempat kita tak?



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

14 geng suka bebel:

kotak bulat said...

tak pernah mkn pun..jumpe pun tak pernh rasanya

Anak Wak Mail said...

tak pernah jumpa pon buah engkalak ni..sedap ke??apa rasa dia??

Syuxer said...

buah ni begitu asing bagi syuk heheh..cam buah gajus je heheh takpun cam terung muda

~~Ticer Wann~~ said...

@kotak bulat ohh maksudnya kat Borneo je la ada buah ni

~~Ticer Wann~~ said...

@Anak Wak Mail rasa dia agak pelik..tapi boleh telan la.. lemak2 sket

~~Ticer Wann~~ said...

@Syuxer hee ada kat sini je syuk.. kat semenanjung tak da ni.. Ticer pun first time makan tadi

tia @ Ini Kisah Tia said...

apsal pelik . pertama kali Tia tengok dan dengar ni Ticer ..

Miss Tira said...

Buah Tengkalak tu unik. Teringin gak nak try rasa tapi kat sini mana ada.. Huhu..

~~Ticer Wann~~ said...

@tia @ Ini Kisah Tia tak pernah tengok ke? ingatkan di Sabah ada

~~Ticer Wann~~ said...

@Miss Tira ha'ah kat semenanjung tak ada..

iPai said...

peliknya buah ni .. hehe .. kalau diberi pon saya tak makan .. takut ..

~~Ticer Wann~~ said...

@iPaialaa kena try rasa dulu :)

Anonymous said...

sy suka sgt buah ni... :) ...sedap!!..
dh try buah dabai x??:)

~~Ticer Wann~~ said...

@Anonymous penah makan beberapa kali dulu :)

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan