Saturday, November 10, 2012

Saya dah jadi ibu.. alhamdlillah :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Alhamdulillah tamat sudah 44 hari berpantang.. kaki ni dah ketaq nk drift kereta baru kat atas jalan.. :D

Erkk lupa nak gitau yang ticer dah selamat melahirkan seorang anak perempuan seberat 3.37kg pada 26 September lepas secara separa normal. Kenapa separa? Sebabnya badan ticer diinduce sebab anak masih tak mau keluar biarpun diberi tempoh seminggu selepas tarikh jangkaan bersalin. Rasa azab kot penangan induce ni.. hihi... time jahit tu pun rasa ‘best’ jugak... hee... apapun tu la orang kata pengorbanan seorang ibu.. dah rasa macammana perjuangan ibu ketika melahirkan..

Nama diberi Wan Amni Syafiqah.. nak pilih nama ni pun tanya ustat Baba dulu..ok ke tak maksudnya.. at last ustat Baba kata ok sangat..yippi!!

Si kecik ni ditahan kat wad selama 3 hari sebab demam kuning... ticer kat umah berjuraian air mata.rindu ohh kat anak.. hari-hari berulang alik ke hospital untuk breastfeed dia.. tengah cuba dan berusaha breastfeed dia sampai umur 2tahun insyaAllah..

Sekarang dah lasak sket.. maklum la dah sebulan lebih.. dah mula bercakap-cakap and bagi respon kat orang.. hee.. tak nak baring kalau terjaga dari tidur.. kalau orang lambat angkat dia keluarlah suara nyaring dia tu..

Hmm... sekarang ni dah kena cari pengasuh sebab ticer akan bawak dia balik ke Kuala Selangor tahun hadapan.. huhu boleh ke jaga anak sorang-sorang ni... harap-harap kuatla.. entah kenapa la masih tak dapat transfer ikut suami lagi.. konon-konon orang yang da kawen ni senang transfer...tapi....?? sabo je la...

Ni gambar dia...sekeping cukup la kan.. J comel tak? Hihi J


:.. Doakan ticer kuat membesarkan anak di tempat orang..risau keselamatan diri sendri je ni haa.. 


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Thursday, September 13, 2012

Yang dinanti dah tiba,, :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

First of all nak ucapkan tahniah pada teman-teman yang dah melahirkan anak comel beberapa hari yang lalu... Ticer masih menanti hari... kalau ikut due date insyaAllah minggu depan.. tapi kalau belum bersalin pihak klinik nak refer kes ni terus kat sepital... Gulp!! Alahnya nak p sepital.... bukan sebab tak mau telan ubat ke apa tapi fobia masuk sepital.. tak tau la naper.. 

Semalam menerima satu bungkusan besar... Alhamdulillah nursing pillow kekabu yang dinanti dah sampai ke tangan... dah jadi perebutan antara zaujah dan zauj.. haha sebab best sangat... niat nak bagi kat anak tapi si umi and abah yang guna.. tak pe la kan... kira bantal tu dah jadi multipurpose pillow..

Ada yang berkenan nak tempah ke? Hee sila ke FB teman Ticer ni.. yeapp dia memang kawan Ticer yang belajar sekali time kat U dulu. Dia seorang ibu pada 2 orang anak dan sekarang ni tengah mengikuti kursus perguruan.. so kalau nak oder bantal ni dan juga barang-barang avent and Tommie Tippee bleh la klik FB dia.. don't worry harganya sangat berpatutan...

By the way bantal tu handmade tau.. dia yang buat sendiri.... so memang puas hati la... serius ni... tak tipu..  



Cantik kan?? J


:.. Selamat menjadi Puan buat housemate dan juga teman baik kat sekolah dulu.. moga cepat-cepat join kelab ibu-ibu plak.. J




Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, August 31, 2012

Kena kuat biarpun sarat... :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Selamat Hari Merdeka... Merdekakah kita dalam erti kata sebenar? Pagi tadi awal-awal lagi dah bangun. Prepare uniform Zauj.. dia ada perbarisan hari kemerdekaan hari ni.. Rasa nak ikut tapi kompom la tak dapat ikut kan... dengan keadaan yang menunggu masa je ni.. J

Last 2 day pergi check up macam biasa. Nurse cakap dah rasa kepala baby kat bawah. Pheww.. rasa excited. Berat naik sket- penangan raya kot.. hoho masa puasa kemain risau berat turun mendadak. HB Alhamdulillah ada peningkatan... Tekanan darah pun ok...
Ada gitau nurse Ticer dah kerap ke tandas. Dia cakap tu tanda-tanda awal hampir besalin.. lagipun anak dok tekan area situ tu sebab selalu nak ke tandas. Pastu rasa sakit bila nak bejalan... nurse cakap jangan risau. Benda tu normal. Nak-nak plak jadi cikgu ni banyak bejalan lagila sakit tu terasa... Dah la membawa perut yang berat maunya tak sakit sana sini...


Tak sabar tunggu bantal ni sampai kat tangan.. :)

Even dah sarat tapi tak da la layan sangat... masih buat kerja-kerja rumah.. sebab ustajah mama selalu pesan kalau bleh jangan manjakan diri sangat.. nanti naik lemak.. hoho... kalau diajak berjalan-jalan pun memang kompom tak tolak punya.. :D  ( kalau Mr.Zauj baca kompom dia geleng-geleng kepala)

Beg untuk ke sepital memang dah ready.. awal lagi dah ready sebenarnya.. seawal 8 bulan time sebelum Ticer balik sini... ya la kat sana banyak bergerak kan takut apa-apa jadi so prepare barang semua siap la..


Mak sedara willing nak jahitkan barut untuk anak.. tak sabar  nak tengok..
Sekarang ni tunggu masa je la... entah esok entah lusa entah minggu depan masa pertemuan tu akan tiba.. Si abah baby pun dah tak sabar... siap nak setelkan kerja-kerja ofis dia sebelum bercuti seminggu nanti... kalau boleh dah tak nak pegi operasi malam-malam takut si ummi baby tetiba sakit nak bersalin...

:.. Hari ni semua berselera makan.. penangan air tangan mak buyung kot.. ahaks!! 



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Thursday, August 23, 2012

Ingatkan dah sampai masa...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

36 weeks of pregnancy. Heh rasa makin berat nak bawak perut.. tapi ada hati nak meronggeng beraya... Zauji pun pening ngan perangai Zaujahnya ni... merungut penat tapi pantang di ajak keluar mesti nak ikut.. :D

Beberapa kali terkena simptom Braxton hicks.. ingatkan dah sampai masa dah... terus je gitau zauji... lepastu dah ok pulak...bila google-google rupanya tu dipanggil kontraksi Braxton hicks atau disebut juga tanda kelahiran palsu. Pheww macam-macam rasa dah saat ini... berdebar, teruja dan takut. Rasa macam fizikal belum cukup bersedia menghadapi saat sakit itu... tapi tetap kena hadapi jugak kan...

Subhanallah...indahnya ciptaan...

Bila bercakap dan berkongsi pengalaman dengan teman-teman yang lain semua cakap saat kelahiran tu la saat yang paling bahagia... bila anak yang comel dah berada depan mata segala kesakitan terus hilang. Time dengar cerita teman-teman air mata ni mengalir plak.. rasa bahagianya bila dapat menatap anak kecil yang dikandung selama 9 bulan ini...

Harapan semoga setiap urusan ini dipermudahkan Allah Taala.. tak lama dah nak jumpa si comel ni... tengok baju dia pun dah terbuai-buai bahagia... Allahuakbar... ini rupanya perasaan seorang ibu... J

By the way... eidul fitri Mubarak.. mohon ampun zahir batin...

:.. Hari ni ukur jalan gi kenduri kawen plak.. ahaks!! 



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, August 10, 2012

Bersabarlah dengan dugaan kecil ini.....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Ramadhan bulan penuh ujian!

Betul kan?

Pagi tadi time mata baru nak terbuka dari lena yang pendek (sebab tido kul 2.30 pagi) dapat called dari Mr. Zauji.. Ohh itu rutin biasa beliau setiap kali sahur mesti kejutkan si zaujahnya yang tercenta ni.. :D Malam tadi beliau beroperasi menangkap orang-orang yang tertentu.. sedang elok bercakap tetiba dapat ayat ni

“Handphone satu lagi kena curi,”

Mata terus segar bugar.

“Laaa camna kena curi?” ayat paling lawak Ticer pernah tanya.. Dah kena curi kompom la Mr.Zauji tak tau camna kena curi. Yang paling best lagi handphone tu dicuri time kat ofis. 

Sangat ajaib!!


Mr.Zauji kena ambik telefon ni sebijik... 

Handphone tu baru ja beberapa bulan dibeli.. tak kisah la tu hp cap ayam ke cap cokia sekalipun tapi tetap kena pakai duit nak mendapatkan hp tu..Beliau malas nak tuduh lebih-lebih siapa yang ambil sebab tak nampak kan... yang paling touching sket bila beliau kata

“Dah setakat tu je rezeki...,” adoiiiii.... tapi Ticer tau kat dalam hati tetap rasa sedih sebab benda yang dibeli dengan hasil titik peluh dicuri orang....

Ticer pun tumpang sedih jugak... kalau Ticer kat tempat Mr.Zauji tu tak tau la camna nak hadapi keadaan tu...

Apapun harap sangat Mr.Zauji bersabar dengan dugaan ini.. mungkin betul apa yang beliau cakap tu bukan rezekinya...  pada sang pencuri tersebut Allah melihat perbuatan awak tu.. di dunia awak mungkin terlepas namun disana tetap akan dihukum... J

:.. Lepas ni nak mintak Mr.Zauji pakai public phone je la... tak de yang berkenan nak ‘meminjam’ kot :p


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, August 7, 2012

Harap semuanya ok... :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Orang gomen dah mula check slip gaji. Dalam slip gaji memang bonus dah masuk... dalam akaun 9hb nanti baru dapat bonus tu.. Manfaatkanlah rezeki yang diterima itu dengan sewajarnya okeh.. jangan lupa ucapkan Alhamdulillah dan bersyukur dengan rezeki yang ALLAH kurniakan...  

Hari ni bakal bertolak balik ke tempat menabur bakti. semalam cuti Nuzul Quran tapi hari ni baru balik ke tempat bertugas sebab tambah cuti rehat sehari. Sepanjang percutian singkat hari tu dapat la berbuka puasa bersama family mertua.. tak tau pun MIL tak berapa sihat.. Mr.Zauji tak gitau sebab katanya MIL yang tak benarkan.. takut Ticer risau.. Ye sangat risau sampai sanggup keluar ke kedai beli ubat... harap-harap turunlah kandungan gula dalam darah tu nanti... Pernah dengar ubat / minuman Raja Herba? Ustajah mama memang consume minuman ni.. Dulu ustajah mama pun tinggi juga kandungan gula dalam darah.. selepas minum air ni Alhamdulillah dah makin ok... tapi still kena pantau dan jaga makan minum semua..  Silap makan ha mula la mendadak balik naik... Takpela kan.. kita manusia ni kena mencari ikhtiar.. kan setiap penyakit ada ubatnya kecuali mati :)

Ni la minumannya.. 

Apapun sangat berharap kesihatan MIL semakin pulih sebelum tibanya Syawal. J

:.. Hari ni dah masuk 34 minggu... mengira detik dan waktu.. excited + nervous..



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Monday, August 6, 2012

Kelas macamni sangat bagus...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Jumaat lepas – Ticer join satu discussion kat sekolah. Pasal penyemakan semula bacaan Al-Quran. Sebenarnya ramai antara kita tak tahu (termasuk tuan punya blog) banyak bacaan Al-Quran kita salah. Tu sebab beruntungnya kalau ada orang yang prihatin dan mahu join kelas Al-Quran macamni. Ustaz tu cakap sia-sia kita khatam 20 kali tetapi bacaan kita satu pun tak betul. Macammana nak dapat syafaat kat sana nanti? T_T

Ada la sedikit ujian dari ustaz tu. Mintak Ticer dan kawan-kawan baca beberapa ayat. Alhamdulillah Ticer dapat membaca dengan betul (even time baca tu agak was-was..takut tersilap). Syukur sangat disebalik kesibukan melanda dengan kerja yang bertimbun-timbun masih lagi mampu mengingat cara bacaan yang dipelajari masa kat sekolah dulu. 

Rujukan Bacaan Al-Quran
Minggu depan insyaAllah join lagi kelas tu . Seingat Ticer la ustaz tu cakap kalau kita tersilap baca dikhuatiri boleh mendatangkan dosa pada kita. So benda macam tu yang sangat ditakuti. Apapun pada kengkawan yang lain jom sama-sama kita buat ulangkaji ok..? luangkan sedikit masa untuk membetulkan bacaan Al-Quran. 

Kadang-kadang kita rasa kita dah fasih membaca Al-Quran tapi kita tak sedar mungkin sebenarya terdapat kesilapan sepanjang bacaan kita. Cuba la bertanya pada yang arif. Ticer nak ajar pun bukannya pandai sangat. Ticer pun banyak bertanya jugak andai terasa tak berpuas hati dengan bacaan sendiri. Lagi kita belajar sebenarnya lagi banyak ilmu yang kita dapat...

Kalau rajin-rajin cuba kengkawan rujuk sistem Qiraat Hafs ‘An ‘Asim. 

:.. Selalu tengok orang eja Tarawikh dan bukan Tarawih (bukan semua). Kalau ikut ejaan arab ejaan tu kurang tepat kan sebab menukarkan huruf ح kepada خ.. ke tak jadi masalah bila kita tukar ejaan macamtu? Tak lari maksud ke? Sekadar bertanya pada yang lebih arif.. :) wallahua'lam.. 


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, July 31, 2012

Terima kasih atas keprihatinan

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Hari ni dah bertambah lagi seminggu... dah masuk 33 minggu... lebih kurang 7minggu je lagi kan.. tu kalau ikut doktor la.. tapi tak tau la bila si anak ni nak say hi to the world.  Berharap dalam jiwa raga dan bakul biarlah selepas raya... heee bagi chance kat ummi dia nak memakan habis-habisan ketupat, kuih-muih semua.. :D

Ticer seorang yang sangat fanatik jubah.. :D boleh ke guna fanatik tu? Time pregnant pun banyak pakai jubah.. ye la kekadang ada jubah yang tak sesuai dipakai ketika pregnant. Sebab? Menampakkan perut yang jelas membulat dari minggu ke minggu.

Sampai la satu ketika kat sekolah tadi seorang uncle yang sangat la baik yang bekerja di ofis menegur Ticer. Katanya jubah yang ticer pakai tu dah tak sesuai dengan keadaan Ticer sekarang ni even saiz yang dibeli tu besar satu saiz dari yang biasa dipakai waktu slim (slim ke?) dulu. Heh! Malu ya amat kot kena tegur camtu. Malu kat sini bukan sebab terasa maruah diconteng, dicoreng/ dicarik-carik. Tapi rasa malu dengan ketidak pedulian terhadap keadaan diri sendiri. Orang lain plak yang concern kat diri Ticer.. haishh apa la Ticer ni...


So SMS zauji yang berada nun jauh di utara sana. Beliau cakap kalau cenggitu tak boleh pakai dah la jubah tu. Pakai je la baju yang sesuai untuk pregnant woman macam Ticer nih yang dah bergudang-gudang dalam almari tu (ok ni ayat tambahan.. Zauji tak cakap bergudang-gudang pun). Erk ada harapan dapat baju baru tak Incik Zauji? *wink wink* kan raya dah dekat ni.. hehe...

Apapun rasa bersyukur dan berterima kasih sangat sebab ada yang mengambil peduli tentang Ticer.. terasa diri begitu berharga... J

:.. Penat tunggu ending Dejavu Kinabalu tu... cerita yang terlebih mengagungkan cinta manusia... haishhh.... sangat tak best :D


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Monday, July 30, 2012

Sudah 10 Ramadhan.. :(

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Bz sangat Ramadhan ni.. hee busy memasak.. cewah... sebenarnya hosmet je yang selalu masak.. dia tengok Ticer yang sokmo lembik pas balik keja so dia ofer diri nak memasak.. tugas Ticer setakat menggentel-gentel kuih je la... ok la kan.. haha...

Alhamdulillah dah pun masuk ramadhan ke 10. Dan syukur jugak masih istiqamah dalam mengalunkan ayat-ayat suci.. ye la dulu time tak pregnant of course la susah nak habiskan satu juzuk sehari kan.. tau-tau ja terpaksa postponed dek sebab-sebab istimewa seorang wanita.


Kat sekolah tadi bercakap-cakap pasal tanda-tanda bersalin.. ada gitau beberapa orang teman yang Ticer sakit perut masa Jumaat lepas.. berpeluh-peluh menahan kesakitan.. masa tu hanya Allah yang tahu... rasa nak berguling pun ada. Semua macam tekejut la sebab nampak Ticer ok je.. huhuhu tu pun puas control..


Then dapat tahu teman ticer kat sekolah tu berjangkit penyakit ni... penyakit ‘berisi’... ahaks!! Ni dah macam acara pass baton acara 4x100m dah ni... tepat sekali la tekaan Ticer and beberapa teman yang lain... Alhamdulillah semua tu rezeki... didoakan semuanya selamat...

Hujung minggu ni insyaAllah akan pulang ke desa... nak sambut puasa kat sana bersama kedua-dua family memandang kan cuti agak panjang... sampai Senin kan... J rasa macam nak balik jauh plak... feel tu bahagia semacam je.. disebabkan keadaan yang semakin membesar ni maka si suami la yang terpaksa datang menjemput si isterinya ini.. ada macam tuan puteri tak? Hehe... :D

Selamat Berbuka dan menunaikan ibadah Tarawih... J

:.. Hari ni offer diri untuk memasak plak.. minta hosmet rileks-rileks ja.. :)




Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wednesday, July 25, 2012

Dah masuk minggu 32- berat turun 1kg

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Ramadhan ke-5. Alhamdulillah masih bertahan. Dah masuk minggu ke 32 a.k.a 8 bulan. Sekejap je rasanya. Sepanjang 4 hari berpuasa berjaya menghalang diri dari menjejakkan kaki ke bazaar... jimat yang teramat sangat. Alhamdulillah... lembik camna pun tetap paksa kaki melangkah masuk dapur. Apa yang ada itu lah yang dimasak. J

3rd Ramadhan-baby kurang aktif pergerakannya.. bila called klinik dorang mintak ke sana sebab terus nak refer doktor. Bila masuk bilik doktor dilayan acuh tak acuh. Hati ni bernanah je rasa. Tapi sebab puasa so kesabaran tetap nombor wahid. Apapun sempat jugak memberi sepatah dua kata sampai doktor tu terdiam sekejap. Kalau tak kerana nurse yang mintak Ticer ke sana tak de pasal Ticer nak tepek muka kat klinik tu. Terfikir gak kenapa orang lebih prefer klinik swasta dari kerajaan. Semua sebab ni la. Layanan yang kurang memuaskan. Awak puasa, saya pun puasa. Tapi kena la jalankan tanggungjawab sebaiknya. Hmm.. tak pe tak pe tu dugaan kecil.



Baru hari ke 5 berat dah turun 1kg. Kalau dulu melompat kesukaan tapi bila dah camni risau pulak.. harap-harap tak kena bebel la bila berat menjunam lagi. Cepat sangat la turun berat bila berpuasa ni.

Lepastu sekarang ni nak cari bantal best nak tampung berat perut ni.. kebetulan ada member buat bisnes nursing pillow. 100% kekabu you. Harga pun berpatutan... dia jahit sendiri lagi haa... kalau kat pasaran rasanya bantal kekabu tak dapat harga cenggini kan...

Ni FB dia.. saja la promote. Mana tau bakal-bakal ibu ataupun ibu-ibu sedang mencari bantal camni bleh la tengok-tengok dan beli-beli.. :)

:.. Tak sabo nak balik kampung...  rasa nak berehat panjang sangat-sangat ni... penat ohh naik turun tangga nak ke kelas... (alasannn...)


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, July 20, 2012

Tarawih pertama sendirian.. :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Alhamdulillah berkesempatan menunaikan tarawih malam ni... buat sendiri-sendiri je... tak pe la kan asalkan buat jugak kan... teringin nak ke masjid tapi dalam keadaan macam ni rasa perlu berteman kot... insyaAllah nanti ada teman akan ke masjid jugak...

Jiwa dan hati sangat meronta nak balik ke kampung... sesi tersentuh hati dah mula bila awal Ramadhan macam ni... haishh.... sebelum ni dok kat Borneo tak terasa macam ni pun... ngada-ngada betul la perasaan ni.. paling tersentuh bila teman-teman sekerja tanya sepanjang minggu ni sama ada Ticer balik sambut awal Ramadhan di kampung atau tak.. biasa la tetap kena senyum.. dalam hati Allah saja tahu...bak kata Mr.Zauj itu ujian kecil dari Allah buat kami.. nak tak nak kena tabah dan sabar menghadapinya J



InsyaAllah akan cuba penuhkan puasa tahun ni... harap-harap ibu dan anak ni kuat la... time berpuasa sunat Syaaban hari tu anak sporting ja... harap Ramadhan ni pun dia sporting jugak.. sebolehnya nak hindarkan sifat-sifat mazmumah yang ada dalam diri.. harap istiqamah dalam melakukan ibadah sepanjang bulan barokah ni seterusnya dapat diteruskan di bulan-bulan yang lain insyaAllah...

Kepada teman-teman... Ramadhan Kareem.. ampun maaf dipinta atas semua kesilapan.. J

:.. Malam ni bermoreh potato bun dengan kurma 2 3 biji... J



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, July 17, 2012

Mata hitam dah jadi biru.. :D

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Selesai sudah exam Cambridge Placement Test pagi tadi.. esok orang lain pulak.. last ambil test jenis ni masa kat matrik dan MUET.. gaya bahasa dia fuhh penat nak faham... CPT ni diwajibkan untuk semua guru sama ada opsyen English atau bukan opsyen tapi mengajar Bahasa Inggeris.. mata ni dah jadi biru dah... penangan CPT nih... test ni bertujuan menguji proficiency cikgu-cikgu B.I.. 

Masa diberi 30 minit untuk 50 soalan yang macam-macam ada... serius dok pening kepala lagi ni.. ingatkan bila dah mengajar ni tak payah dah nak exam-exam cenggitu rupanya kena jugak... kalau tak lulus dengar-dengarnya kena attend kursus lagi... mungkin kat oversea kot.. ahaks!! Oversea la sangat kan.. bajet tu... 


Apapun dalam hati berharap lepas la target tu... rasa lega la kejap pas jawab exam tadi...

:.. Isu hangat hari ni: students dibenarkan bawak hp ke sekolah.. seingat Ticer dulu pakai public fon ja nak call mak ayah... bukan main students sekarang ehh.. dimanjakan dengan teknologi... hmm... kesan buruk jangka panjang pun kena fikir jugak.. ye dak?




Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Monday, July 16, 2012

Ubi kayu rebus di hari Isnin

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Pagi tadi ada majlis pelancaran bulan kemerdekaan.. sepatutnya esok tapi disebabkan GB ada urusan maka di awalkan sehari.. sambutan meriah jugak tadi.. biasalah sekolah besar kan.. pastu setiap panitia dikehendaki menyediakan satu program sepanjang bulan kemerdekaan ni.. Gulp!! Kena perah otak pulak la nampak gayanya.. huhu

Kemuncak program tadi para pelajar dibekalkan dengan sedikit ubi kayu rebus cecah kelapa parut.. Cikgu-cikgu pun dapat... Ya Allah!! Lamanya tak pekena ubi kayu rebus ni... haishh terus teringat kampung... kenapa ubi kayu rebus? Nak bagi pelajar rasa makanan masyarakat tanah melayu ketika zaman sebelum merdeka..

Ni gambar yang diambil sebelum berjaya dilicinkan... ni pun kira dah berketul-ketul masuk perut.. dapat warning “mak buyung” tak boleh makan ubi banyak-banyak nanti berangin perut tu.. tapi biasa la... degil kan... last-last hamik baru tau penangan angin sepoi-sepoi bahasa dalam perut...



Ada sebahagian pelajar tak boleh telan ubi ni... biasalah tak pernah rasa lagi kan. Tapi ada yang over sampai mintak lagi... haishh macam-macam la bebudak ni.. hehe.. tapi seronok tengok pelbagai mimik muka dorang tadi...

Mulai esok otak dah kena ligat berfikir program apa yang nak disediakan untuk bulan kemerdekaan ni... harap sempat buat sebelum bercuti panjang selepas raya.. J tapiiii serius tak tau nak buat program apa untuk panitia B.Inggeris... hmm..

:..  Mula mengira hari nak bertemu Ramadhan..  Moga umur panjang.. Akan cuba curi masa untuk pulang ke kampung berbuka puasa bersama insan tersayang.. :)




Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, July 13, 2012

Dulu-dulu tak biasa.. sekarang ni dah biasa.. :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Sedang menonton Tilawah Al-Quran.. prize giving ceremony..

Hmm.. sejak dari bertukar status menjadi Puan sampai la nak jadi ibu ni setiap minggu mendapat pertanyaan yang sama dari teman sekerja.

Asal sampai ja hari Jumaat time nak punch card keluar kerja akan ada yang bertanya,

“Minggu ni tak balik kampung?” Seperti biasa senyum.

“Tak” pendek ja ucapan tu.

“Suami datang kot” senyum lagi

“Tak jugak.. mungkin minggu depan kot”



Hee... situasi ni time mula-mula dulu agak susah nak terima. Setiap kali ditanya setiap kali tu la cuba tahan perasaan.. bukan tak boleh balik cuma jarak perjalanan yang agak jauh membantutkan hasrat nak balik ditambah suami yang risau kalau si isteri drive sensorang.. 

Sekarang ni dah makin bertabah.. berjumpa suami sebulan sekali dianggap biasa. Paksa rela sebenarnya.. ada lagi orang yang lebih teruk dari keadaan Ticer ni.. syukur la masih boleh bertemu suami sebulan sekali..

Tadi sebelum berlenggang-lenggang ke parking kereta sorang teman cakap 

“Kesian awak Wan... pisah camni dengan suami” Ticer senyum lagi.

“Nak buat camna kak..ujian...,” J

Siapa yang nak perpisahan sementara camni.. tapi kena redha la kan.. rezeki di sini.. mana-manapun masih sama.. tetap bumi Tuhan.. J

:.. PJJ ni best jugak... menyuburkan rasa rindu antara suami isteri... J cewahh J


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wednesday, July 11, 2012

Nak beli apa lagi entah...?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Semalam serentak 1 Malaysia terlibat dalam acara senamrobik 1 Murid 1 Sukan.. Ticer pun terlibat jugak la.. terlibat menjadi pemerhati... hee... perut dah besar rasa tak larat kot nak ikut step yang hebat tu...

Dah masuk 30 minggu ni mula sibuk mencari barang-barang bayi... banyak survey dan bertanya pada teman-teman berpengalaman apa yang perlu di beli.. bukan barang baby je barang mak baby pun tak boleh lupa jugak kan... kat sini terpaksa gerak sendiri la. Dapat nasihat melalui fon je.. rasa banyaknya benda nak beli.. mungkin sebab anak pertama kot kan.. asal masuk kedai je mesti orang kedai dapat tau Ticer tengah ready nak sambut anak 1st. Hee..nampak blur plus kelam kabut kot..n plus banyak sangat barang yang dikehendaki.. J

Pegi mana-mana je semua orang nasihat supaya berhati-hati.. pastu tengok muka masing-masing simpati dengan keadaan Ticer ni... jangan lebih-lebih simpati kang merembes air mata yang mahal harganya ni.. ;) 
Dapat kiriman ubat-ubat kampung  dari ustajah mama... syukurla boleh telan dengan selambanya.. :D banyak juga dapat tips dari rakan-rakan kat sekolah... harap dapat digunakan bila bertemu sang comel bulan 9 nanti insyaAllah... Berharap sangat HB level kembali pada keadaan normal.. dah sebu telinga dengar leteran kat klenet tu...

: Dah scan.. jeng jeng jeng... ;) boleh start pilih nama kot kan..? alahaii eksaited kemain Ticer ni.. apapun doakan segalanya selamat ya J



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, June 29, 2012

Seminggu di KL...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Baru sampai dari tempat kursus.. seminggu berkursus kat Institut Perguruan Bahasa Antarabangsa (IPBA) KL. Ticer memang tak pass bab jalan ni.. especially bila TERPAKSA meredah masuk KL.. so scary.. apa yang ditakutkan tu tak pulak tahu... Dalam kepala ni dok fikir antara nak pergi dengan tak bila dapat surat kursus Isnin lepas. Tapi gagahkan diri pergi jugak... bertolak kul 3.30 ptg sampai pukul 5 petang. Agak lama la jugak ambil masa nak sampai tu.. mana taknya tempat tak biasa so sesat la sikit..

Berkenalan dengan kengkawan baru yang stay satu hostel yang ala-ala apartmen.. dorang dari Melaka dan Johor.. banyak pengalaman yang dikongsi sepanjang di IPBA tu..
Kursus sepanjang seminggu ni banyak berkisarkan pasal sistem pendidikan baru tahun 1 dan 2.. masih blur sebenarnya dengan sistem baru ni.. Need to explore and study more..

Dugaan paling hebat bila air tak de.. terpaksa la kami turun angkut air.. tapi biasalah bila dah berbadan dua macam ni kengkawan bukan bagi sangat angkut air... rasa malu plak tak dapat tolong... tempat kursus pulak kena panjat tangga... bila dah banyak gerak ni biasa la kaki pun membesar dengan jayanya... takut jugak tengok kaki yang membengkak... huhu puas la pujuk diri sendiri supaya bersabar dengan dugaan ni...

Ibu-ibu dan bakal-bakal ibu :)

Hari ni drive balik bertemankan anak dalam perut.. letih tu tak payah cakap la.. Mr. Zauji cakap Ticer ni cekap jugak la cari jalan tau-tau dah sampai balik rumah sewa.. hihi cekap la sangat... mau 2 3 kali pusing-pusing KL nak cari jalan balik sini... kalau tak redah mana nak sampai... apapun syukur lah dah selamat semuanya.. 

Harapnya tak da lagi dah kursus dalam waktu terdekat ni.. bukan apa badan rasa penat dan seolah perlu berehat panjang... kalau kursus ada orang ambil dan hantar tak pe la.. ni sendiri-sendiri je semua.. nak hire driver sorang boleh? hihi demand betul Ticer ni.. :D

:.. Doakan Ticer and baby selamat yer.. lagi 2 bulan je nak bertemu muka dengan si comel Ticer ni... J



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Thursday, June 14, 2012

Menggigil bila tetamu bertandang

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Naik je cuti masing-masing busy.. time bercuti buat-buat tak busy... padahal kerja keliling pinggang... Ni baru siap isi data.. dari semalam bersengkang mata.. sampai kepala pun dihinggapi migrain.. nak ambik MC lebih-lebih tak best pulak.. so tahan je la... J

Isnin baru ni Ticer menerima tetamu yang tidak diundang. Sebelum tetamu tu datang Ticer dah macam dapat hint sikit.. tapi biasala Ticer bukan senang-senang nak percaya pada hint tersebut biarpun kadang-kadang hint tu betul-betul terjadi.. bagi Ticer semua benda berlaku secara kebetulan..

Tetamu tersebut ialah sang ular... Ticer ternampak dia cuba masuk bawah sofa.. memula nampak tu tak expect benda tu seekor ular sebab tak nampak kepala.. just nampak ekor.. bila Ticer perhati betul-betul ekor tu bergerak... terus menggeletar.


Gagahkan kaki keluar rumah panggil jiran. Liat betul ular tu nak tinggalkan umah ni. Dalam keadaan Ticer yang memboyot ni jiran tak bagi la Ticer ketuk ular tu.. bila ular tu dah keluar tetiba ada 2,3 orang jiran lelaki datang ketuk sampai mati. Alhamdulillah...

Pelik la macammana dia boleh masuk dalam rumah... sampai sekarang Ticer trauma. Kadang-kadang tanpa sebab boleh terkejut. Huhu... tengah malam pun boleh terjaga dari tidur. Macam-macam dah dibaca.. harap-harap perasaan ni berlalu pergi secepat mungkin.. huhu

:.. Tak best bila ada perasaan ni... 



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saturday, May 19, 2012

Tak perlu layan sangat rasa kecewa dan sedih tu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

19 Mei (hari ni) kengkawan guru mula sibuk menyemak keputusan pertukaran antara negeri untuk bulan 6 nanti.. termasuk la Ticer.. the result is.....

keputusan yang buat mata terbeliak seketika
Memula tengok tu bergenang jugak air mata.. yeahh terkejut bila tau TIDAK DILULUSKAN... sebelum ni tak de la terasa nak nangis sangat.. tapi bila dah berbadan dua camni emosi dia lain macam sikit..

Apapun sekarang dah ok.. dah berjaya memotivasikan diri supaya menerima segala keputusan dengan hati yang terbuka.. Allah ada sesuatu yang lebih baik yang mungkin Ticer sendiri tak tahu.. Setiap apa yang berlaku ada hikmah disebaliknya.. Sedih, kecewa itu biasa namun Ticer tak boleh terlalu melayani perasaan itu kerana perasaan itu boleh memberi kesan yang tak elok bukan saja pada kesihatan Ticer tapi juga kepada si kecil yang sedang bersilat di dalam perut ni...

Moga satu hari nanti Ticer dimurahkan rezeki untuk kembali berkhidmat di negeri tanah tumpah darah Ticer...

:.. Kepada teman-teman guru yang telah berjaya..tahniah diucapkan.. J nyata rezeki Ticer masih lagi di Kuala Selangor.. J



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan