Sunday, July 24, 2011

Dekat-dekat nak puasa ni tekak mengada-ngada plak....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Baru lepas makan kurma..tetiba mood berpuasa meluap-luap tak tau nak habaq.. tahun ni tahun ke 3 Ticer berpuasa di daerah kecil negeri Sarawak.. hmm.. rindu sebenarnya nak berpuasa di rumah..
dulu-dulu time belajar mesti Ticer balik hujung minggu untuk ambil awal Ramadhan bersama keluarga.. tapi sekarang disebabkan destinasi yang jauh beribu batu Ticer pendamkan hasrat hati tu.. *eleh orang len yang dok lagi jauh rileks jer…poyo la Ticer nih*

Mengimbau zaman berpuasa di kampung… ohh family Ticer suka wat gathering… bila semua family berkumpul memang penuh sesak la rumah tu.. teringat Ticer satu tahun tu ibu saudara Ticer buat makanan ni.. korang pernah makan? Kalau tak silap makanan ni ada di Kedah saja..

Ihsan Google
Rupa macam nasi kerabu tapi bukan..nasi kerabu kan letak budu..ni tak.. orang Kedah panggil kerabu darat/ nasi ulam… jangan tanya kenapa kerabu darat… Ticer pun tak tau… Nasi ni dicampur dan digaul dengan segala jenis ulam, kerisik dan ikan tenggiri masin yang ditumbuk (erk kalau tak silap..ingat-ingat lupa ja nih)… pastu bila nak makan partner dia ialah asam pedas (erkk teringat asam pedas ikan puyu la pulok..yummy)

Asam pedas Kedah/ Utara bukan tumis… dikenali jugak sebagai asam rebus oleh orang yang bukan berasal dari Kedah.. haishhh terlioqq sudahhh….  


Asam pedas ni memang favorite Ticer... (ihsan Google)

:… Apsal la bleh dok ingat makanan malam-malam cam ni.. emm korang jom main cakplom J



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

18 geng suka bebel:

yatie Awang said...

belah pantai timur, letak budu...sedapkan, tapi kakak kurang gemar...hihi asam pedas suka

nelly said...

terliur lakk !

~~Ticer Wann~~ said...

@yatie Awang ha'ah. nasi kerabu ulam2 kita amik letak sendiri... ni dah dicampur siap2 dah oleh tukang masak sebelum dihidangkan :D

~~Ticer Wann~~ said...

@nelly hehe sila makan :)

Arpiiz said...

nasi ulam pernah lah dengar, tapi tak pernah makan pulak..huhu

Anak Wak Mail said...

amboi ticer..buat saya lapar je..hehe..=)

~~Ticer Wann~~ said...

@Arpiiz mesti try..sodap tu

~~Ticer Wann~~ said...

@Anak Wak Mail memang nak bagi awak lapar pun... hoho

iPai said...

saya hanya suka asam pedas melaka sahaja .. hehe .. er, tak suka lauk campur2 gitu .. dasat sgt ..

~~Ticer Wann~~ said...

@iPaitak dasat la.. sekali makan nak lagi :)

abazilah said...

hye , blogwalking jap .
tolong vote saya dekat http://iownthis87.blogspot.com/2011/07/vote-for-abazilah.html
tq :)

mykhalis said...

menu nasi kerabu tak ingat?? nampak sanagt tak rajin ke dapur..ish ish ishh

Syuxer said...

abang saya tak balik raya thun neh..hukhuk miss him..

emm kerabu pernah makan tapi versi kedah belum lagi heheh..syuk bedal je pe2 masakan heheh..janji gulai dia menjadi..

~~Ticer Wann~~ said...

@abazilah insyaAllah..

~~Ticer Wann~~ said...

@mykhalis hamboi hamboi hamboiiii tak sayang mulut la tu... haha... bukan tak rajin maaa...jarang buat nasi kerabu ni.. nasi kerabu Kelate ambo tahu la...

~~Ticer Wann~~ said...

@Syuxer hehe cayalah Syuk... perut hebakkk ni.. ;)

iPai said...

hee.. sedap macam tuh ek .. heheh

~~Ticer Wann~~ said...

@iPaisedap laa

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan