Saturday, August 7, 2010

Menjamu maTa..

Dalam dok lepak2 sambil mengemas bilik yg dh xnmpk mcm bilik ni aku tetiba tertarik lak nk citer pasal mkn2 sepanjang aku di srwk ni... Aku xda la cerewet sgt kalau bab2 makanan ni... cuma aku naik gila (uii dahsat) bila mknn 2 ada tahap kepedasan smpi berasap telinga n berair idung... (erk mtk maap ya kalau berlebih2 lak)..

nyamannya.. makaceh google
Makanan/minuman pertama yg aku dpt mkn sesampainya aku di bumi srwk ni atau lebih tepat lagi di lawas/limbang ni ialah tadaaaaaa TEH C SPECIAL (TCS)... teh ni dh berjaya menempatkan dirinya di semenanjung... kt sana minuman ni dikenali sbg teh layer.. aku leh tau ni pn sbb my bro yg bljr di kl bitau... teh ni sdp diminum bila dipekatkan sket kandungan tehnya.. wahhh superb... aku leh tangkap cintan ngn TCS time ke Limbang last year... 2 pn aku tgk member aku oder.. memula 2 cm jual mahal sket la.. once bila dh rasa siap tapau blk otel lg... sbb rasanya mmg umphhh.... smpi xnmpk telinga !! (berlebih2 la pulok)

diambil kt sekolah
itula candas... mcm chopstick 2
Next is AMBUYAT... aku mmg nk sgt mkn... n alhamdulillah keinginan aku diperkenankan... memula ingt xleh telan.. skali mkn smpi berpeluh2 la plak... sbb time mkn 2 kipas xde.. ngee... sedapnya ambuyat ni bergantung pd sambalnya... fuhh tip top la... tekak aku leh terima mknanya mknn  2 sedap la.. erkk tp aku ni semua mknn aku sebat.. sedap ke x ke blkg kira yg pasti aku kena rasa dl.. ala cm rncgn jln2 cari mkn 2... dia sebat je apa yg ada.. cm 2 la adanya aku.. tp kelemahan aku ialah aku xpndi guna candas (eh btul ke ek nama benda 2)... aku mkn pakai garfu.. nk try la sekali mkn pakai candas..

makaceh uncle G
Sini jgk glemer ngn nasi lalapan... apakah itu? nasi lalapan ialah nasi putih yg diletakkan lauk sama ada ayam atau ikan beserta ngn ulam-ulaman n sambal belacan.. stkt skrg nasi lalapan je la... nasi lalasembilan xde lagi.. :p aku dh mkn... ok tp xsesedap di Miri (menurut kata kwn aku la). apapun xrugi mencuba kn? Tgk la... mewah x? harga nasi ni agak mahal la.. dlm lingkungan RM8-10 n mungkin jgk lebih dr 2.. mkn nasi ni mmg kenyang... kalau kena sambal dia sedap lak fuhh xhengat dunia... silalah menjamu mata :)




mkn2 di skulah
Baru2 ni lak cikgu sekolah ada wat mee jawa.. seumur idup aku blm lg penah mkn mi jawa... sbb?? aku ni alah pd mi kuning... asal mkn je perut kembung... tp kali ni aku xdpt menahan diri dr merasa mknn 2.. so far ok la.. cuma kuahnya agak manis... kalau pedas aku rasa bertambah2 dh aku mkn... :p




cheese meri sedap bila sejuk
Smlm lak ada lg sorang cikgu dgn murah ati nya wat cheese meri... hmm nyaman kali ahh... mkn jugak tp sket sbb kelas agak full yesterday n aku plak bermangat2 nk ngajar students aku...  next week xtau la nk mkn apa lak... pastu dh mula berpuasa nti mula la teringat mknn kt kedah sanun... murtabak la... pulut sekaya la... murtabak pisang mak lang aku la... haishhh..sabar je la...

Sepanjang berada di sini aku xde masalah dgn makann sbb lebih kurang je dgn selera semenanjung cuma kekurangannya dr segi tahap kepedasan la... sbb aku ni jenis yg mkn pedas..makin menyengat pedas itu makin laju la aku mkn... smpi xtgk org sekeliling dh.. amboiii terlebih sudah... apapun aku nk ckp yg AKU SUKA MAKAN!! :D


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

2 geng suka bebel:

norinaomar said...

aku suka TGS jugakk..wajib oder!

~~Great Teacher Wann~~ said...

TGS ke TCS....? sedap kn?? air ni mmg ada dlm senarai bila ke kedai..

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan