Wednesday, October 27, 2010

Salah ke?

Tapaham aku ngn manusia nih....

xpernah puas hati ngn org

knp ek??

ni berdasarkan pengalaman la...

FYI aku ni jenis comel ala2 citer dotti... tp not exactly like her...  a big person...

penah d hina, dikutuk  2 years ago.. time 2 aku kt maktab tgh habiskan baki2 sem KPLI..

dikutuk ngn sehina perkataan..bg aku la becoz of my big body... digelar JANDA ANAK 4.. 

nangis gak aa time 2... giler malu.. 1 lecture hall dgr n of cos la semua mata tumpu kt aku.. salah ke aku berbadan besar? aku xkaco duit org pn....  :(



posting ke srwk..masih lg bentuk bdn yg sama... big size... jugak di kutuk... kononnya aku ni xkawen lg tp bdn cm dh beranak pinak... dushhhh merah muka aku.... 

asal ada majlis mkn2 aku komfom takut.. bkn apa nti org kata... ye la bdn besar kn...

then aku nekad mok kuruskan bdn.. 1st sbb xtahan penghinaan org... hari2 oo aku menjeruk rasa... 2nd sbb aku cpt letih time 2... ye la byk gerak kuar masuk kelas kn...

Alhamdulillah berjaya menurunkan almost 12kg last year... n now masih lg nk menurunkan sikit lg utk capai tahap berat ideal...

then bila dh agak slim cenggini pn kena kata jugak.... asal aku xnk mkn ja.... ini dialog selalu aku kena hadap "Makan saja selagi boleh makan..buat apa mau diet2.." aku xmkn bkn sbb aku diet.. aku xmkn sbb aku da breakfast sblm g keje...

Bila aku kuar ngn kengkawan aku mmg giler mkn.. ye la ngn kwn ni selera len... then pos la gmbr dlm fb huh kuar plak komen... "jgn mkn byk rugi je diet 2.." so skrg ni aku mmg xfaham ngn perangai manusia sekeliling ni...

kalau ada majlis mkn2.... siap ckp lg..."wan xleh mkn byk..semua ni mknn berlemak," ikut rasa mau je aku tumpahkan semua mknn ats lantai.. biar semua org xleh mkn... 
apa yg dorang fhm psl diet? diet bererti xmkn langsung ke? diet bererti menahan perut ke?

aku gemok salah... aku kurus salah... aku diet salah aku mkn salah... xbleh ke dorang jgn bz body? dorang buncit ke pendek ke langsung aku xkata (tp skrg dh kata la)... aku jenis org yg xsuka nk hina2 fizikal org... aku jenis xsuka hina cara mkn org tp org?? ada wat cm 2 kt aku? bkn nk mtk dorang jaga aku cuma tlg fikir perasaan org len.. aku mmg sensitif bab2 fizikal ni sbb aku dh kena terlalu byk kutukan n penghinaan dr kecik lg... tolongla bg ruang kt aku... aku buat semua ni pn sbb aku nk selesa... sbb aku nk sihat... aku tetap mkn spt biasa cuma dlm kuantiti yg sikit.... itu pn salah? cuma kadang2 bila dh jumpa kwn ni biasala terlebih mkn sket... akuturunkan berat xpenah pn mtk duit org.... lainla kalau aku mtk beribu2 kt dorang utk turunkan berat bdn aku... even famili aku pn xpenah ckp cm 2.. dorang siap support aku lg... bg kata2 semangat... mak aku siap suh mkn lg kalau lapar..jgn biar perut 0..xsemestinya diet 2 menahan lapar... 

Dorang jeles kot aku leh slimkan bdn tanpa perlu berlapar? huh...

ini diet ok? xde dlm chart ni suh xmkn langsung... apa daa...

credit 2 mr.Google


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

3 geng suka bebel:

najmi_paddy said...

selamat mlm cikgu...
:)
xpe la cikgu...biarla org nk kate ape kt kte..
selagi kte tau Allah menyangi n family menyangi kte...
biarkan org yg suke kutuk nie..
lg pun kte nie xleh nk puaskan ati semua owg..
so jgn cedey2 ye... :D

diriku said...

he2..byk tu 12kg

~~Great Teacher Wann~~ said...

najmi-paddy: sedey 2 sedey jugak... huhu tp cuba cheer up blk la... :) tq

diriku: byk ek?? haha... syukur la berhasil.... 2 n sbb jd coach jgk kot... 2 yg leh reduce byk 2..

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan