Saturday, September 3, 2011

Awak gatal tangan ehh? meh nak garu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Hari ni dah masuk hari Sabtu... korang dah mula berpuasa sunat Syawal ke? Wahh bagusnya... Ticer belum lagi.. InsyaAllah akan menyusul nanti... Bagi yang puasa tak penuh tu adalah lebih baik menggantinya sekarang ni.. bukan apa takut tak sempat je nanti.. ajal maut ni kita tak tau bila akan menjemputnya.. jangan ditunggu pulak saat-saat akhir baru nak ganti... okeh?

Hmm hari ni mau bercerita sesuatu.. GATAL TANGAN.. pernah dengar.? Orang lama cakap kalau gatal tapak tangan tu nak dapat duit tapi kalau gatal tangan tu nak dapat penampo kot.. boleh gitu? Heh gurau je la...
Google tolong garu
Sebenarnya ada kejadian yang tak menyenangkan berlaku... biasalah raya kan... ramai datang bertandang... Ticer suka je orang datang ziarah menziarahi ni... tapi setakat ziarah je la kot.. jangan la sampai barang-barang dalam umah tu pun nak diselongkarnya kan... pencuri? Bukan pencuri.. tetamu biasa yang terlebih selamba... kalau benda tu untuk tatapan umum haruslah dibenarkan menyelongkar/ membaca... tapi kalau benda privasi yang disorokkan kenapa berani-berani menyelongkar dan membacanya? Tak pasal-pasal Ticer jadi geram tadi... sedaya upaya menyembunyikan sesuatu itu dari pandangan umum tapi tetamu itu terlalu tajam penglihatannya... justeru dibelek dan dibacanya... wahhh ni pertama kali Ticer rasa sangat kecewa dengan sikap tetamu itu... respect la privacy orang.. takkan tu pun susah...

hmmm... raya ni medan mengeratkan ukhwah dan menjernihkan keadaan yang keruh tapi sebaliknya berlaku dalam hidup Ticer... Kalau benda itu Ticer yang berikan untuk dibaca/ dibelek Ticer tak kisah lagi tapi Ticer letak kat satu sudut yang agak tersorok... so kena faham la maksudnya kan? Ke kena letak notis “dilarang menyelongkar” atau “dilarang membaca dan membelek”? huhuhu...

Ticer tak kisah orang yang selamba tapi kena ada limit jugak dalam sikap selamba itu... 

:.. Kadang-kadang kena tahu batas jugak bila berada di rumah orang... kena bezakan antara privasi dengan tidak.. ye dak? Ok lah nak gi tenangkan hati dulu.. J

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

8 geng suka bebel:

Gelugoq said...

haha..
susah hidup bila dapat tetamu mcm nie

cik sakdi said...

ticer nape xletak kat dalam bilik pastu kunci. diari ke ticer?? hehe sabo jelah

Bella Bell said...

hahahaha.. agaknye kena buat papan tanda la ticer.. baru dorang tak usik pape barang dalam rumah tu.. hehehe..


selamat hari raya ticer :)

siti kektus said...

mata dia ada kuasa halilintar kot ticer. sabar je lah. ;)

~~Ticer Wann~~ said...

@Gelugoq memang pun.. huhuhu

~~Ticer Wann~~ said...

@cik sakdi bukan diari..tapi something yang agak privasi la... dah letak dalam bilik tapi bilik tu selalu orang numpang untuk solat.. xsampai ati nak kunci.. sebelum ni xda pun tetamu lain nak menyelongkar sampai camtu sekali

~~Ticer Wann~~ said...

@Bella Bell tu lah,.. mmg kena wat gitu lak kot.. papan tanda yang siap ada renjatan elektrik... hoho...

~~Ticer Wann~~ said...

@siti kektus kuasa mata superman la ni kot.. haha

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan