Monday, September 12, 2011

Pernah guna benda ni?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Esok UPSR.. berdebar, cuak, menakutkan= perasaan Ticer... yeahh serius... rasa Ticer yang melebih-lebih takut... huhu... sentiasa doakan dorang mampu menjawab exam dengan sebaiknya....

Korang pe kabar pagi ni? Dah breakfast? Perut meragam tak tau apa sebab ni..hadeiii....

Psst..nak tanya... pernah tengok benda ni? Tau apa nama dia? Tau apa kegunaan dia? Hehe...saja je kan Ticer ni... macam dia sorang je penah tengok...



Ini gobek sirih... bahasa standard pun gobek sirih kan? Selalu digunakan oleh makcik-makcik atau nenek-nenek yang nak makan sirih tapi tak de kudrat untuk mengunyahnya..atau dengan kata lainnya tak de gigi... Masa kecik-kecik dulu Ticer suka melepak dengan makcik-makcik dan nenek-nenek waktu bekwoh (kenduri) sebab bleh memakan sirih.. ohhh sangat suka.. biarpun ada yang melarang Ticer dari memakan sirih tu tapi tetap nak makan jugak... disebabkan terlalu manja *uwekkk..tolongla* so ada la yang tolong lumatkan ramuan sirih dalam gobek ni...

Lepas dah lumat dorang keluarkan sirih dan bahan-bahan yang lain dan bagi Ticer makan... rasanya? Macam sirih la.. hohoho...


Sekarang ni nak makan sirih buat sendiri je la... hoho... mengada-ngada macam dulu? mau kena lempang... kuikuikui

:.. Macam tak pernah jumpa dah gobek sirih ni... yang dok jumpa tepak sirih je.. J Korang ada pengalaman makan sirih dengan  gobek sirih ni tak?


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

20 geng suka bebel:

siti kektus said...

tak pernah nampak pon. dulu nenek makan sireh gak, tp tak ingat pulak dia guna apa. hehe ;p

aien hermionie said...

lame betol x tgk nie..

aimie amalina said...

waaaa
dupdapdupdaop la ticer ni esok ye
wish oll d best ye =]

sirih
mm
suke2!hehehe
mcm owg tua je sy ni..hehehe

Arpiiz said...

kita pernah jugak makan sireh, tapi tak pulak nampak benda tu..huhu

Anak Wak Mail said...

ticer!!perut saya pon meragam..siap MC lagi hari ni..haha

NOOR FATIN said...

xpenah jumpa pn..err

rara pinkmafia said...

seumur hidup tak penah mkn sireh lagik.bend tu penah tgk.opah punye dulu.

Yatie Awang said...

kat rumah kakak dulu ada juga, atok punya, kakak pun suka makan sirih sebenarnya, tapi tak suka letak kapur, pedas hahaha

ArulchelseA said...

leh bawah g menurun dah tu.. kih kih kih

mrs redzuan said...

moyang akak makan sireh
penah nampak gobek sirih dia tapi lupa lak rupanya cane

~~Ticer Wann~~ said...

@siti kektus alaa apsal tak perhati dia guna apa..hehe

~~Ticer Wann~~ said...

@aien hermionie tu la mencari jugak... huhu...tak jumpa dah sekarang

~~Ticer Wann~~ said...

@aimie amalina gimme 5... kita jadi geng makan sirih la.. :)

~~Ticer Wann~~ said...

@Arpiiz erk..takkan ticer sorang je penah nengok benda ni? huhu

~~Ticer Wann~~ said...

@Anak Wak Mail wahh MC tu.. huhu

~~Ticer Wann~~ said...

@NOOR FATIN ek? alaa naper tak nah jumpa lak ni?

~~Ticer Wann~~ said...

@rara pinkmafia try la makan.. best.. awet muda giteww.. :D

~~Ticer Wann~~ said...

@Yatie Awang kena letak semua la baru best kak.. hihi

~~Ticer Wann~~ said...

@ArulchelseA hahaha menurun cam tok moh ke?

~~Ticer Wann~~ said...

@mrs redzuan hehehe.. tak pe saya dah tepek gambar dah tu.. so dapat la tau camna rupanya.. ye dak?

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan