Sunday, March 27, 2011

Keja cikgu ni senang....

keja skolah tahun lepas..ihiks




Statement 2 dah banyak kali saya dengar.... nampak senang pada orang yang tak melalui hari2 mencabar sebagai sorang guru... saya takdelah kata kerja laen 2 lagi senang.... disebabkan ramai beranggapan kerja guru ni mudah maka ramailah yang terjun ke profesion ini.... 

Bagi sesetengah orang cikgu hanya masuk kelas....mengajar...bagi latihan...semak latihan.... bebel bla bla bla bila murid xsiap keja skolah... cuti PANJANG... disebabkan cikgu dapat cuti panjang so dikatakan kerja cikgu senang.. :) 

TAPI hakikatnya cikgu sebagai kerani, setiausaha, cleaner bila ada bebudak kicik2 cam anak2 saya membuang segalanya dalam kelas.(erk bleh faham kot..?), interior designer (bila kena time nak hias kelas), akauntan, bibik, mama, papa...cuti hanya pada kertas semata... dalam cuti pun cikgu bekerja... beruntung sket la saya yang mengajar di Borneo ni diberi kelonggaran untuk tidak ke sekolah bila cuti panjang... tapi kalau cikgu2 lain dah semestinya kena duduk sekolah... mengajar tusyen pulak... 

Selalu orang pandang lekeh pada cikgu sekolah rendah..kenapa? senangkah kerja cikgu sekolah rendah? owhh hakikatnya?? 


hik3... ni bukan entri lepas geram... cuma saja2 nak wat entri ni becoz dah banyak kali saya dengar statement 2... sekarang ni macam2 pembaharuan dibuat utk sistem pendidikan rendah... yang terbaru KSSR... sampai cikgu2 naik pening.... even saya tak mengajar tahun satu pun saya terasa sekali kekalutan and kesibukan yang dialami oleh cikgu2 tahun 1... 

Kalau murid tak boleh membaca yang salahnya cikgu
Kalau murid tak boleh mengira dan menulis yang salah tetap cikgu
Kalau murid gagal peksa yang salahnya juga cikgu
Kalau murid berjaya..........?? cikgu tak termasuk dalam senarai sebagai penyumbang kejayaan itu pun... sebenarnya dalam ati sorang cikgu tak dak sekelumit perasaan pun meminta sanjungan yang tinggi... cuma sebagai orang yang menadah/menerima ilmu dari mereka pandai2 lah kita untuk mengucapkan terima kasih... ye dak?

Tak kisah apa kerja sekalipun semuanya ada cabaran... so tak payah la nak kata kerja orang ni senang kerja orang 2 susah... mencari rezeki yang halal itu yang penting ye dak?? :) hihi sekadar pendapat  sekupang dari saya...

p/s glemer ticer shida 2 sekarang ehh.... wat video miming ja pn... jeles? tak pun






Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

4 geng suka bebel:

Azroy Bin Kassim said...

besar pahala jd cikgu ni...

seronok bila hari sukan.. happy je tgk cikgu2 skolah main sukaneka.. :)

~~Ticer Wann~~ said...

azroy: haha..ye betul...cikgu2 yg lebih2 sbnrnya time 2... hik3...

Sue Chanteq said...

sbb tulah aku xmau jd cikgu walaupun mak aku beriya suruh aku apply kpli dulu...tahap kesabaran aku xsetinggi korang2 yg jd cikgu ni..silap aribulan ade anak org kena ketuk dgn tumit kasut aku!!aku penah try ajar budak skolah rendah time matrik dulu tuk event mende ntah, ya ampun...mmg aku xsanggup!sesungguhnya aku sgt berbangga dgn kwn2 aku yg jd cikgu, sabar...

~~Ticer Wann~~ said...

sue: hohoho aku pn nk ikut xde la sbr sgt tp sejak2 berkecimpung dlm dunia ni kesabaran makin meningkt naik... heee.... alhamdulillah..try aa sue..best oo

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan