Monday, March 7, 2011

Kenapa saya tak macam mereka

Seawal pagi tadi..time saya melangkah kaki besar2 gitu nak ke sekolah ramai plak anak2 berkumpul kat perkarangan sekolah... dah hari senin kan...sah2 la ada perhimpunan..ihiks... yang 2 saya tak pelik tapi yang saya pelik ada beberapa orang/ boleh kata sekumpulan pelajar lelaki dan perempuan tahun 6 berkumpul kat 1 kawasan and pandang2 saya... wahhh cam nak terperasan dah time 2.. ihiks...


1st person datang sambil tertunduk-tunduk malu...
"Teacher, aku mintak maaf aa," ohh jangan pelik... penggunaan aku disini menjadi satu kebiasaan... memang masa mula-mula datang 2 macam nak pengsan jugak dengar anak2 bahasakan diri dorang aku dengan cikgu cam saya.. :D
Saya terpinga-pinga.... pas 1st -person datang lagi 2 3 orang... ucap benda yang sama... serius la otak saya dah tua.. tak mampu mengingat kenapa adanya peristiwa ini.... saya angguk dan cakap... "ye...teacher maafkan...," melompat-lompat diorang seronok (erk jangan cayalah...mana dorang melompat pun...cuma tersenyum seronok je la...) sepanjang perjalanan ke bilik guru otak saya ligat berfikir...kenapa dorang datang minta maaf?

Masuk je bilik guru ada 1 kad atas meja...pun isinya sama... minta maaf.. alamak tak ingat pulak mana saya letak kad itu... sebelum loceng berbunyi ada lagi 1 kumpulan datang bersalam2 ngan saya...and ada yang nangis2.. ahh sudah... makin bingung den..
"jap2...kenapa kamu mintak maaf ni?"
"Ala teacher tak ingat kah? Jumaat lepas kan kami bagi teacher marah..." ohhh dan2 teringat terus segala cerita itu... :) serius saya tak simpan dalam hati sikit pun apa yang berlaku.. saya terima dengan hati yang terbuka apa yang berlaku minggu lepas... budak2 nak membesar memang banyak ragamnya...

tgk upin ipn pun mintak maaf


Lepas sesi salam bersalam 2 saya duduk and merenung sejenak... kenapa begitu mudah mereka mengucapkan kata maaf sedangkan diri sendiri seperti saya ini kadang2 sangat susah nak mintak maaf? biarpun atas sebab tertentu yang bukan salah saya rasanya tak salah kalau ucapan maaf itu diungkapkan bagi menjernihkan keadaan... saya tak refer pada sesiapa...saya refer pada diri saya sendiri... memang ada certain thing yang buat saya kadang2 berasa berat untuk meminta maaf... apapun syukurlah saya tak berasa berat memohon maaf pada ustat and ustajah saya...

Ehh...topik maaf lagi... entahla sekarang ni asyik teringat benda ni je... saya tertarik dengan sikap pelajar pagi tadi... harapnya sifat yang lahir dari kanak-kanak itu bisa dicontohi bukan saja oleh saya malah oleh teman-teman yang lain.... wallahua'lam...










Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

6 geng suka bebel:

norinaomar said...

minta maaf macam mudah tapi itulah perkara yang paling susah nak buat..sebab kita diselubungi dengan EGO..
sama macam amalan memafkan orang lain sebelum tidur,kalau tak mula memang susah nak mulakan

~~Ticer Wann~~ said...

noi: ha'ah..nmpk mudah tp hakikatnya mmg susah... harap sgt la dapat memulakan sesi pembersihan jiwa ni.... harapnya ego dapat diketepikan... :)

:: Zanna :: said...

bagusnya anak murid wan..mudah minta maaf...tu adalh amalan yang baik..emm ^_^


mornink wan...amboi pg lagi dh masuk teratak akak..huhu~~ thanx ^_^

~~Ticer Wann~~ said...

k.zanna: :) sy pn xsangka dorang leh dtg mtk maaf... sy pn kena ikut perangai dorang jgk... :)

hihi... saja jenguk2 akk td sblm dtg keja.. :)

Yana Mus said...

Memaafkan atr cikgu n murid2 lain.. Lgpon bdk2 ni, xsimpan dalam. Tapi, sesama org besar lain.. Blh jd bara.. Nk maafkan, rs sakit ati, Xnk maafkan, rs bersalah plak, hihi..

~~Ticer Wann~~ said...

Yana mus: hihi betul jgk 2... tp 2 la terpukul tgk sikap dorang... kdg2 bila org tua gaduh ni lg teruk..makan bertahun2.... kdg2 isu kecik tp leh jd sgt besar... :/ jom bersihkan hati... :)

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan