Saturday, March 26, 2011

Suka sangat ngan contact lense... TAPI


Start memandai2 pakai contact lense time 3rd year kat kampus... time 2 pakai yang clear... naper pakai? saje nak try la... sib baik ada keberanian time nak masuk n kluarkan contact lense (CL) dari mata... ada sesetengah orang seriau atau dengan erti kata lain takut/ngeri nak contactkan lense 2 kat mata...

Pastu stop dah sebab tak sempat pikio bab2 ni becoz of bz ngan aktiviti persatuan... so kembali berkaca mata...ehh pakai spek pun cun apa...kui3... ayat perasan la 2... tapi masalah melanda bila saya tak ingat kat mana saya letak spek mata... benda terjadi bila pas solat/ lepas siap2 nak g kuliah/ keja... cam nak nangis jer rasa bila cari spek tak jumpa... huhu..sian dak..?

Lepas tu terjumpa lak CL yang boleh dibeli on9.. ohh saya ni kekadang bleh naik GILA jugak kalau bleh soping on9...nak2 plak dapat benda yang selalunya memuaskan hati saya.... CL on9 kebanyakannya lagi murah dari kat kedai... dah la warna cun2... boleh dapat dalam masa 3 hari bekerja (ikut tempat...kalo tempat saya ni almost a week gak brg baru sampai...) excited tak yah cakap la... mata pun jadi cun. eheh tak habis2 cun... tapi lama kelamaan saya perasan sumthing... mata saya cepat pedih bila pakai CL yang dibeli on9 nih... jangka hayat CL ni setahun bergantung pada cara penjagaan kita... tapi time saya beli kat kedai optometris 2 cakap CL boleh diguna sekurang2nya 3 bulan (if i'm not mistaken)

Kenapa yek pedih mata kalo pakai CL on9 nih? Seperti biasa pakcik Google akan membantu saya untuk membuat sedikit pencarian... saya terjumpa web berkaitan ngan CL on9 ni... Masalah pembelian CL berwarna secara on9 ni sebenanrnya sama dengan pembelian CL tanpa preskripsi. Maksudnya tiada pemeriksaan mata dari yang pakar... sungguh tak sanggup baca bila tuan empunya blog 2 membuat pemeriksaan kat pesakit dia... huhu

Hmm...lepas ni apa2 hal yang berkaitan CL saya akan refer dari optometris..mungkin agak mahal tapi takpelah...keselamatan 2 penting kan..Mata ni nak pakai lama... kalau rosak....takda ganti dah... sebelum ni saya tak tahu kesannya...bila dah tahu macam ni so saya akan elak... Mencegah lebih baik kan.. :) 

Bukan nak menutup periuk nasi orang yang berbisnes CL on9 ni.. tapi atas faktor keselamatan saya rasa patut kot saya mengelakkan diri dari terus-terusan membuat pembelian CL secara on9... serius takda niat nak tabur pasir kat periuk nasi orang.... 

Thanks to this owner 4 the knowledgeable information (aitcehh speaking broken English lak eden)

Contact Lense Berona-roni

Kanta Lekap
rembat kat google lagik







Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

8 geng suka bebel:

mykhalis said...

khalis rabun dan tak berkacamata..sbb bila pakai je mesti rasa hensem..bila rasa hensem mesti nak snyum manjang,,bila dah asyik syum orang pandang senget..bile orang dah pandang sengat khalis rasa malu,bila khalis malu, khalis bersyukur skrang tak pakai spek..rabun pun rabun arr

~~Ticer Wann~~ said...

khalis: haha..sanggup 2 xpakai spek sbb xmo rasa hensem... hik3... sy xbleh aa xpki spek...nti meraba dlm terang... :D

HATYCIKNUURUL said...

oo,jd cmtu ek,.bahaye la klu cmtu,nsib cpt prsan,.klu x,mst lg truk,.isshh,nauzubillah,.sy xpkai,.tp mmber pkai,.die kate dlm 6 mnths je kot brthn CL ni,xboley lbih,.btter mntk dscription yg pkar dlu,pape pon,.hehe

~~Ticer Wann~~ said...

ciknuurul: biasa la memula 2 xda la perasan sgt... lama2 kepedihan mata 2 makin terasa..terus stop la.. pasni mmg kena rujuk pd yg pakar la.. :D

Bella Bell said...

betol2...CL on9 mmg ada mslh..sbb 2 xbrani nk beli on9..beli kat optometris je..mahal pon mahal la..jnji mata saya selamat dan cantik..hehee..cantik ke??adehhh..:)

~~Ticer Wann~~ said...

bella: belajar dr kesilapan... huhu sayang mata ni... biar mahal asal berbaloi2..seb bek tersedar dr awl... :))anugerah Tuhan suma cantik2.. kn?? :)

atiey azha said...

atiey pakai contact lens . tapi yang jenis cerah . masih maintain cun ni sebab mata memang dah bulat . hohohooo !

~~Ticer Wann~~ said...

atiey: sblm ni mmg pakai yg clear je..saja gatal nk try yg berona roni... sekali mata jadi xsihat... huhu

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan