Thursday, August 11, 2011

Bila korang puasa?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Siang tadi Ticer tak sihat.. ada 2, 3 orang cikgu tanya kenapa dengan Ticer.. muka pucat jer.. hoho Ticer pun tak tau muka jadi cenggitu.. dah siap suh Ticer pegi check darah.. semua cakap Ticer ni kurang darah.. hee tak tau la yang tu.. kalau  tekanan darah rendah tu betul la.. ada kaitan ke tekanan darah rendah dengan kurang darah?

Ok.. bukan benda tu yang nak diceritakan.. hmm.. Cuma nak tau la korang start puasa umur berapa? 

Ticer bermula seawal usia 6 tahun.. ustajah mama latih Ticer berpuasa time tu even dia tau Ticer bukan nak sangat pun.. heh macam-macam taktik yang dilakukan untuk membuka puasa... buat-buat check makanan kat bawah tudung saji la... buat-buat gi lepak ngan adik yang tengah makan la.. rupanya mencabar jugak ustajah mama nak didik anak sulung dia ni berpuasa ehh.. kat Taski amatlah mencabar bila tengok kengkawan makan sedap.. Ustazah siap cakap lagi kalau tak tahan bleh buka puasa tu.. tapi Ticer tak nak sebab dah janji ngan ustajah mama nak puasa.. padahal melalak je bila balik rumah nak makan..


Year 1- seingat Ticer puasa full.. ngeh-ngeh.. tapi ada time jadi pemeriksa makanan bawah tudung saji jugak.. 


Year 2- year 6- Of course la penuh...

Anak-anak Ticer kat sekolah ni ada on off puasa dorang.. ada yang buat-buat nak terkucil pada hal nak gi menelan air kat paip tu ha.. mana Ticer tau? Ohoooiii reporter tak bertauliah sangat ramai di sekolah ni.. dalam senyum-senyum manis Ticer sempat jugak nasihatkan dorang dan bagi semangat untuk cuba berpuasa... memanglah tak diwajibkan bagi anak-anak kecil tapi tak salah dari kecil kita asuh dorang kan.. kan ke ada peribahasa (ehh peribahasa ke?) Melentur Buluh Biar Dari Rebungnya.. ye dak?

:.. Korang lak cammana? Berpuasa dari umo berapa? Cer kongsi sket.. J



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

22 geng suka bebel:

Syuxer said...

syuk mula berpuasa tika di darjah 1 gak..tapi separuhla..tapi bila dah masuk darjah tiga, pelan2 mula berpuasa penuh..bila dah bersunat,barula full betul2 hehe

cikguden said...

teringat dulu masa kecik2 tak puasa, kawan ajak pergi berbuka dekat masjid. hahaha

qasehraihan said...

saya mula pose penuh umur 10 thn..jah 4..hehe

Fathiah Hamim said...

posa yang yok, darjah 1-2. posa penuh darjah 3. hehe

iPai said...

er saya tak ingat sangat .. tp darjah dua kot .. hahah .. itu pon tak full ..

Nini Hartini said...

alaaa x sure lak since brp tahun. yg pasti, x pernah puasa penuh. sbb selalu mengelat, curi2 makan. naka betul. jgn la dpt anak nnt, ikut peel mak die. kekekeke

Far8 budak baik said...

perghhh year 1 dah puasa penuh..
dasyat gile...klo sy takde nye..
selepas sunat baru poser penuh.
hahahahaha...
bagus lahh repoter x bertauliah tu..
=)

Gee said...

hehe..gee blaja puasa masa tadika..umo 6 taun gak...tapi pose setengah hari je..tghari mama dah bg makan..horey...seterusnya sampai sekarang dah boleh puasa penuh..hehe

L said...

anda seorang yg pemarah?
http://lolz-l.blogspot.com/2011/08/jangan-marah.html

ArulchelseA said...

ni soklan bahaya ni..nk jwb jujur ke jwb tipu ek.. jwb tipu la...

mula pose darjah 1.. kih kih kih kih

*tak agak2 nak nipu ni...

GaRy™ said...

errr..... tahun 4... T^T

~~Ticer Wann~~ said...

@Syuxer hehe ok la tu.. at least kita try kan... :D

~~Ticer Wann~~ said...

@cikguden eeii... nakal nih... mesti yang tak puasa tu makan lebih dari yang berpuasa... ;)

~~Ticer Wann~~ said...

@qasehraihan darjah 1-3 puasa yang yok la ekk? hehe

~~Ticer Wann~~ said...

@Fathiah Hamim best je rasa dapat posa yang yok kan... hihi

~~Ticer Wann~~ said...

@iPaibiasa la tu.. memula nak start posa memang susah sket.. mesti ada cilok2 gak

~~Ticer Wann~~ said...

@Nini Hartini hahahaha mmg nakal :D

~~Ticer Wann~~ said...

@Far8 budak baik hahaha... seingat Ticer la puasa penuh tp xtau la te ke dak... reporter tu sangat bagus...

~~Ticer Wann~~ said...

@Gee at least kita try kan biarpun setengah hari :D

~~Ticer Wann~~ said...

@L will visit u :)

~~Ticer Wann~~ said...

@ArulchelseA hahaha jujurnya menipu :p

~~Ticer Wann~~ said...

@GaRy™ :) ok la tu.. janji puasa :)

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan