Wednesday, August 10, 2011

No turning back... apakah?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Selamat bersungkai.... Pernah join apa-apa group kat FB? Ticer ada join jugak.. beberapa group yang Ticer rasa sangat menarik Ticer join la.. nak dijadikan cerita ada satu group ni Ticer tengok dah jauh menyimpang dari objektif sebenar.. kenapa? Ok objektif penubuhan group tu untuk merapatkan ukhwah tapi lama kelamaan Ticer tengok dah hilang dah matlamat asal...

Mana-mana ahli group  yang tak sokong komen-komen orang dalam tu mesti kena cantas dan diperli sesedapnya terutama sekali yang perempuan lah.. dijadikan bahan usikan.. sampai la sekarang ni masih tak berhenti.. dan menyedihkan rata-rata yang berbuat begitu terdiri dari kalangan orang yang arif lagi bijaksana.. hmm ada betul jugak kan orang kata pendidikan tinggi tak menjamin seseorang itu berakhlak dan berbudi pekerti mulia..

Antara mangsa-mangsanya? Ticer, dua orang kawan Ticer dan Mr.ABC.. hoho tetiba je Mr.ABC kena jugak kan... sebab? Dia menegur perbuatan tak elok tu namun akhirnya dia jugak dicantas dan diperli-perli dalam group..

So untuk mengelakkan diri dari terus-terusan dijadikan bahan usikan yang keterlaluan dan menyakitkan, Ticer nekad tinggalkan group itu dan diikuti lagi dua orang kawan Ticer kemudiannya.. Biarlah mereka bahagia mempermainkan maruah orang lain.. satu masa nanti Ticer pasti akan ada balasannya... buat baik dibalas baik..buat jahat....hmm jawab sendiri la kan?

:.. sedikit tazkirah: Student asked his teacher: "If the shaytan (devil) is locked up during Ramadan, why do people still do bad things?". Teacher answered: "What happens when you stir a cup of coffee for a long time? After you take the spoon out the coffee continues to stir on its own, right? Shaytan is that stirrer and we are his coffee. Our bad habits continue to stir even when he is away."


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

13 geng suka bebel:

dee said...

cool

rara pinkmafia said...

kalau mc tu baik keluar je dr group tu.hmmm..

ticer,ayat yg ticer bg td tu ayt untuk apa?baca tyme bile?

~~Ticer Wann~~ said...

@dee :)

~~Ticer Wann~~ said...

@rara pinkmafia betul tu Rara.. hee bukan apa takut terkena virus benci.. kan tak elok tu..

hee...

mrs redzuan said...

ade gak join grup2 tapi rajin jadik observer saje...=)

~~Ticer Wann~~ said...

@mrs redzuan memula tu nak jadi observer gak... tapi terpanggil nak respon bila ada topik menarik..last2 kena cantas sesedap rasa milo ja... huhu

Cik Gee said...

ermmm... tu lah, kenapa harus ade org yg camtu. x kisah tntg perasaan org lain..

conversation between student n teacher tu memang best la.. ^^

aimie amalina said...

aiyakkkkk
grup ape tu ticer?
adoiii..bole plak main cantas mencantas ye...
aduhai ticer..
xpe..berani kerana benar..takot kerana salah kan =)

Ibnushukran said...

kadang2 ilmu tinggi tp tak diamalkan, itul a y jdi masalah, so amalkan ilmu walaupun ilmu kita sdkit.. :)

Salam Ramadhan, jom iklankan produk/blog korang di blog saya, PERCUMA sempena Ramadhan ini!!!.. jom2!!! :D

~~Ticer Wann~~ said...

@Cik Gee dorang tak kisah sebab tak kena kat diri dorang sendiri..

~~Ticer Wann~~ said...

@aimie amalina group bajet hebatt kot.. hehehe... :)

~~Ticer Wann~~ said...

@Ibnushukran betul.. ilmu tanpa amal ibarat pohon tanpa buah...

mekaseh... nanti Ticer g jenguk yer :)

yatie Awang said...

akak pun tak berapa minat group2 dlm fb ni, kadang2 dioa orang yg add kita, tapi akak tak berapa aktif fb ni, jadi tak tahu sangat perkembangan

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan