Tuesday, August 2, 2011

Sudah-sudahla menjadi hakim tak bertauliah...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Malam tadi tak dapat tido setelah mata terkelip beberapa lama… dalam kul 3 cenggitu baru lelap… bangun pun lewat.. sahur? Hmmmmm terlepas.. hukhuk… tak pe la.. tak sengaja…

Dua hari berturut (ehh ye ke) rata-rata sibuk bercerita pasal pasangan tersebut.. korang dah sedia maklum kan.. sampai jadi hot topik dalam satu forum. Tetiba je bleh join baca plak komen-komen tu.. dah tergelak-gelak dah Ticer.. gelak here bukan bermaksud Ticer bertepuk tangan atas perpisahan dorang.. tapi gelak sebab kesengalan ayat dari forumer semua.. ada yang sokong si dia ni ada yang sokong si dia tu.. dan ada yang tak sokong sesiapa..


Pada pandangan Ticer…berhentilah membuat ulasan/ menjadi hakim dalam isu ni.. pengetahuan kita terbatas dan kita tak tau duduk perkara sebenar pun.. Hanya Dia dan mereka terlibat yang tahu situasi sebenar.. ye dak?  
Then..hentilah mengutuk melalui Twitter dan FB.. makin anda kutuk makin terserlah sikap anda yang sebenar.. maruah diri perlu dijaga (nak-nak plak kita ni perempuan yang ayu dan sopan gittew)..dan aib orang jugak perlu dijaga.. tak kisah la sejahat mana pun orang tu aib jangan dibuka.. andai kita menjaga aib orang nescaya Allah menjaga aib kita pula (betulkan andai saya silap)


:.. Akhir kata… majulah sukan untuk negara..ehh tetiba je kan? Percayalah pada ketentuan Allah… apa yang berlaku ada hikmah yang besar di akhirnya.. kalau kita mengutuk bagai pun kita yang penat.. dosa siapa dapat? Rugi je tau… Serahkan pada-Nya.. Jodoh, pertemuan, ajal dan maut kan ditangan Tuhan.. ambil lah berkat Ramadhan ni untuk sama-sama bermuhasabah diri...


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

34 geng suka bebel:

kotak bulat said...

tu la..tak perlu nak msuk cmpur hal org.. diam dan perhati je lebih baik dari kita turut nak berhujah... :)

ukhti syikin said...

ala.. ni kenapa ni.. hehe... tp takmau tau ler... :) .. apa2 pun setuju dgn ticer bab buka aib org tu :).... ermm bulan2 posa ni aktif lg ker mereka dgn menda2 mcm tu :).. subhanAllah :(

syaz@rozelt said...

nie pesal sape nie??..x payah tawu pon x pe kan..hehe..

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

sbnrnya aib tu takkan terbuka kalau yg empunya diri x canang dulu kat media sosial..dia lupa yg mereka berdua dh jd public figure jd hal peribadi jgn dicanang kat FB..sudahnya sapa yg malu? mereka dan keluarga mereka juga..

Anak Wak Mail said...

kesian kat diorang..ada jodoh tak kemana..=)

norinaomar said...

tu lah..kita senyap-senyap sudah..tak perlu nak masuk campur.Hanya doakan yang terbaik dan sebagai peringatan untuk diri sendiri kan,Wan?

aku masa dalam fasa inilah fasa yang melatih kita supaya lebih mengenali bakal teman setilam,melatih diri supaya lebih banyak bersabar dan tolak ansur.Dan yang penting sekali,tak semua perkara kita perlu cerita.Kalau rindu2 pun hanya kita dan dia ajelah,tak payah nak riuh2..not good tauhu.

rara pinkmafia said...

elakkan berbalah di fb =)

rara pon dh slow kat fb.

Munna said...

btul la ticer...makin panas pulak cerita diorg tu kan...ada hikmah disebalik semua tu..doakan je lah yg terbaik buat mereka...

ticer, slmt bpuasa =)

tia @ Ini Kisah Tia said...

betul tu Ticer .. adoiyaiii .. entahlahhh .. tu lah masalahnya bila dah popular ..

cik aisha said...

tidak tahu menahu cerita ni...:)

mykhalis said...

Khalis tak kutuk kan kan kan?hehe

Syuxer said...

ni kes KFCM ke??heheh..apapun kita boleh luahkan pendapat tapi tak patut mengada2 mengtuk mereka..cukupla kita doakan mereka tabah harungi itu..

femes kadang kala boleh menyesakkan hidup dengan lebih tenang heheh...

ArulchelseA said...

kita tk nampak apa yg diorg lalui sndiri..malas nk campur..kih kih

sifu im said...

betul tu ticer..jgn amik peduli hal orang..lebih baik jadi peguam je dari jadi hakim..hohoh

~~Ticer Wann~~ said...

@kotak bulat yeahh itu yang sepatutnya

~~Ticer Wann~~ said...

@ukhti syikin masih bergiat aktif tak hengat.. hehe...

~~Ticer Wann~~ said...

@syaz@rozelt yeahh itu yang terbaikk... :)

~~Ticer Wann~~ said...

@Rina AVAIL a.k.a Cik Betty kerana jari badan binasa.. hoho

~~Ticer Wann~~ said...

@Anak Wak Mail yeahh lagipun dorang macam belum bersedia je ke arah yang lebih berkomitmen..pendapat je ni

~~Ticer Wann~~ said...

@norinaomar yeahh betul..our private life should be kept in our heart... not to mention to the entire world..

pehal aku ni tetiba ja speaking london..

bertunang satu fasa mencabar... masalah berat apa sekalipun cuba selesaikan dengan bijak.. bukan bleh sewenang2nya mencanang kat mana2 laman sosial.. :)

~~Ticer Wann~~ said...

@rara pinkmafia sekadar memerhati saja..komen bila perlu pada status kawan2... bukan status yang gosip2 ni.. :)

~~Ticer Wann~~ said...

@Munna yeah... pray for them.. moga tabah mengharungi liku hidup orang glemer :)

~~Ticer Wann~~ said...

@tia @ Ini Kisah Tia populariti itu tiada maslaah... yang bermasalah ialah apabila kita terlalu mengejar populariti.. tediaaa ayat bombastik tak hengat

~~Ticer Wann~~ said...

@cik aisha tak tau itu lebih baik :)

~~Ticer Wann~~ said...

@mykhalis takkkkk khalis puji je :))

~~Ticer Wann~~ said...

@Syuxer hihi lebih kurang cerita tu la.. haha.. betul.. semua orang wajar meluahkan pendapat... tapi yang tak sedap bila tengok sesiapa yang bekap si dia ni akan dikutuk kaw-kaw oleh pihak satu lagi... adab sudah tiada... huhu tu yang kesal :) sesama Muslim wajar berbaik2..

~~Ticer Wann~~ said...

@ArulchelseA malas nak campur ekk?? Arul tolak je la.. hik3

~~Ticer Wann~~ said...

@sifu im jadi juri bleh? ;)

She's Gee said...

betul2, majulah sukan utk negara! haha. jgn biarkan mslh peribadi jadi penghalang pada kemajuan. hidup harimau malaya!

*gee ni pesal* tanye ticer dlm hatinya.......

muehehehe..^^

alah, ade jodoh, ade, xde jodoh, redha je la.. dah lew tewwwwww... kita sakkkksikan je.. ^^

saiazuan said...

dah smakin muak nk tgk brita2 x berasas ni.. mayb btl mayb ditokok tmbah.. maklumlah dengan papan kekunci mcm2 kta boleh taip..

hope rmi ambek iktibar

iPai said...

macam nak teka kes apa, tapi takut salah teka .. mungkin patut kita berpada2 dalam memberi hujah .. bukan ikut suka hati .. ye dak gitu ticer ?

~~Ticer Wann~~ said...

@She's Gee hehehe sekali dia pulangkan cincin sudahhh

~~Ticer Wann~~ said...

@saiazuan yeahh betul..jangan terlalu jujur bercerita.. benda rahsia simpan sebagai rahsia.. :)

~~Ticer Wann~~ said...

@iPaiyeahhh betul.. dan perlu jugak berpada2 dalam bercerita.. bila dah jadi cenggini diri sendiri yang malu hmm...

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan