Wednesday, August 3, 2011

Tidur termimpi-mimpi sebab kamu...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Tengahari tadi- di bilik guru masa Ticer tengah ngemas-ngemas barang nak balik GB masuk..jeng jeng jengggg

“Wan… keputusan pelajar cammana?” terus Ticer ambil result pelajar dan dihulurkan pada GB
“Enam orang tak lulus cikgu.. sorang dapat A..tapi kalau ikut UPSR masih B lagi cikgu,”
“Ishh..ni yang bahaya ni… ada lagi 2 orang berpotensi ni Wan,”
“Ye cikgu.. harap dapat tolong la.. harap-harap ramai yang lulus la,”
“Itulah.. kalau bleh kita dapat maintain-kan peratusan lulus macam percubaan ni pun dah ok.. yang 6 orang tu kita tolong jugak lah.. mana tau rezeki dorang kan…”
“Hmm saya cuba la cikgu…,” GB terus keluar. Ticer duduk sambil pegang kertas keputusan keseluruhan pelajar. Besar harapan GB besar jugak harapan Ticer.. 
Namun apapun pertolongan dan usaha guru cuma sekadar memberi tunjuk ajar..yang menggeraknya? Pelajar itu sendiri.. tanpa usaha mereka tak mungkin mereka mampu menggapai kecemerlangan yang diidamkan.. Kalau tidak dipecahkan ruyung manakan dapat sagunya..

:.. Ticer masih belum mampu melepaskan nafas kelegaan selagi UPSR belum berlalu selagi belum sampai waktu itu selagi itulah hidup Ticer diselubungi misteri.. Penat kot sampai tetiap malam tidur terganggu..dan kadang-kadang termimpi-mimpi pelajar ni.. huhu.. anak-anak… buat yang terbaik ya… Ticer tau kamu boleh buat!!

p/s sikit sebanyak Ticer rasakan pengajaran Ticer dah boleh diterima oleh mereka..Alhamdulillah.... (ke aku yang perasan? ahaks!)


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

20 geng suka bebel:

ArulchelseA said...

biasa jg guru ni smpai tido pun mimpikn murid2..

iPai said...

owh alangkah indahnya hati seorang guru ..

respect kat ticer .. moga2 mereka semua baik2 saja

saiazuan said...

u r a teacher? wow.. godluck to ur murid :)

Shamsuddin Amin said...

wah...
baiknye ticer ni....
bykkan berdoa tuk murid2...
insyaAllah pasti berhassil...^^

~~Ticer Wann~~ said...

@ArulchelseA memang gitu la... huhu

~~Ticer Wann~~ said...

@iPaiamiin..harapnya gitu la.. :)

~~Ticer Wann~~ said...

@saiazuan yes..i am a teacher... thanks a lot... :)

~~Ticer Wann~~ said...

@Shamsuddin Amin yeahh itu yang selalu di buat... moga dorang sukses.. :)

ukhti syikin said...

heee ticer kena strong <3 student pun insyaAlah akan strong n smart.. insyaAllah... ticer dah berusaha.. mereka dah berusaha pasti Allah takkan sia2 kan usaha hamba2 Nya :)

mykhalis said...

budak2 lagi... Khalispun masa UPSR main je memanjang

yatie Awang said...

InsyaAllah, tentu boleh Ticer, masih ada peluang tu

Syuxer said...

kalau ticer mengajar dari hati, InsyaAllah dorang dapat ingat pe ticer ajar..selebihnya mereka kena usaha sendiri heheh..

Wanie said...

buat kelas tambahan utk yg tak lulus tu :)

~~Ticer Wann~~ said...

@ukhti syikin amiin...

~~Ticer Wann~~ said...

@mykhalis tak bleh tak bleh... main2 t tak dapat.. haha.. tetiba je... alaa khalis pandai xpe aa...

~~Ticer Wann~~ said...

@yatie Awang amiin.. harapnya gitu la kak

~~Ticer Wann~~ said...

@Syuxer itulah.. tolong sekadar termampu jer

~~Ticer Wann~~ said...

@Wanie mmg ada kelas tambahan pun.. bukan untuk yg xlulus ja.. yg lulus pun kena join jgk :)

tia @ Ini Kisah Tia said...

best baca diari cikgu ni . betapa cikgu mengharapkan kejayaan dari pelajarnya .. pendidik macam Ticer ni lah kena jadi contoh untuk yang lain .. majulah cikgu untuk negara :D

Cik Gee said...

caiyok ticer caiyok..! sampai termimpi2.. harap2 mimpi yg indah.. huhu.. ^^

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan