Sunday, August 7, 2011

Orang nak beli..dia bergayut plak..

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Ramadhan- bulan penuh barakah dan juga ujian untuk mengukuhkan lagi keimanan… Memang dalam bulan ini kita perlu banyak bersabar.. kalau nak marah ingat Allah… mulut pun kena jaga jugak ye dak? Jangan laju jer nak keluar kata-kata yang tak enak didengar… kurus pahala puasa.. siapa yang rugi? Kita jugak…


Alkisah.. tedia dah mula dah… bukan nak gossip pelik-pelik pun la.. cer baca dulu.. di bazaar Ramadhan *Ticer ni sokmo ke bazaar..tak masak ke?* apa pulak tak masak? ni kisah 2 hari lepas la.. time keluar pegi cari barang dapur.. dah alang-alang kat pekan baik singgah terus beli juadah…


Gambar ihsan Google
Singgah di gerai laksa… memang sangat teringin… so tengok-tengok then nak beli terus la.. malas nak singgah tempat lain sebab panas.. Peniaga? Buat dek je.. dok bergayut apa entah… ok la tunggu lagi.. dia stop kejap then cakap harga laksa tu kat Ticer then continued talking to the phone.. Ticer tinjau-tinjau dah gerai lain.. tapi tak nampak laksa Penang… yang ada laksa Sarawak.. nak tak nak terpaksa bertahan la dengan kerenah peniaga tu.. hulur duit dia ambil.. still bercakap kat phone.. then dia hulur baki… buat akad jual beli pun tak berjawab.. masih asyik dengan perbualan dia.. huhu.. Terus la tak mau dah beli kat situ..


Ticer tak tau la kenapa Ticer bleh tercegat lagi kat gerai tu padahal layanan peniaga tu tak seperti yang diharapkan.. huhu.. tapi memang bulan Ramadhan ni bulan penuh ujian.. andainya itu ujian yang diturunkan buat Ticer harapnya Ticer lepas la.. :)


Oh ya Ticer ada baca satu artikel tau.. so korang bleh la KLIK SINI.. bukan apa sekurang-kurangnya terisi jugak rohani kita.. J

Kita boleh hadapi setiap ujian itu dengan tenang andai kita punya pergantungan yang tinggi terhadap Allah Taala… So sama-sama kita sabar..bukan dalam bulan ni saja..tapi bulan-bulan yang lain jugak J pernah dengar tak الصبر جميل ? Yeahh sabar itu sangat cantik/ indah.. J

:.. Jom kita kukuhkan kesabaran kita… ingat ya sabar tiada hadnya.. selamat bersahur  J

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

14 geng suka bebel:

ArulchelseA said...

ye btul tu..hidup kena bersabar..sy tgh bersabar skang ni..

~~Ticer Wann~~ said...

@ArulchelseA good2..jom sama2 sabar

Cik Gee said...

ye betul. gee pon tgh blogwalking dgn penuh kesabaran nih.. huhu..

sesungguhnya, Allah swt bersama org2 yg penyabar..

gee penah kena gak cam ticer tu. itulah, nape ea kaki boleh ag static berdiri tggu peniaga tu. nape kite x blah je g gerai lain. ermm ujian2..

alhamdulillah... =)

Anak Wak Mail said...

sabar tu memang penting..tapi kalau dia tu nak bergayut..baik duk kat pokok je..hik3..:P

mykhalis said...

kalau dah nak sangat kena sabar jerla..

sya hassan said...

prnah gak jdi cam tue.. tapi sya blah tros.. nk m'jual mcm xnak jual je.. hehe

iMBobo said...

dah seminggu puasa, bazar pun xpergi lagi hehe..bila lah nk pergi ni..huhu

iPai said...

wah peniaga macam tuh, susah nak kata juga .. tp mungkin boleh kita bersangka baik, mungkin ada perkara serius yang sedang diselesaikan .. kita pon tak pasti

~~Ticer Wann~~ said...

@Cik Gee tu la kekadang pelik..cam kena pukau.. apakah?

~~Ticer Wann~~ said...

@Anak Wak Mail tak de pokok nak bergayut kat situ.. hohoho

~~Ticer Wann~~ said...

@mykhalis itu la pasal... huhuhu

~~Ticer Wann~~ said...

@sya hassan hehehe Ticer xsampai ati la pulop

~~Ticer Wann~~ said...

@iMBobo wahh mesti rajin memasak ni.. :)

~~Ticer Wann~~ said...

@iPaiserius sangat sampai wat dek je kat pelanggan huhu.. terus majuk ngan gerai tu.. xjejak lagi dah :D

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan