Thursday, August 11, 2011

Jom renungkan....


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…


Sedikit perkongsian di Ramadhan ke 11

"Setiap sesuatu itu ada bencananya. Bencana ilmu adalah lupa. Bencana ibadah adalah kemalasan. Bencana kecerdasan adalah ujub (merasa bangga terhadap kecerdasan yg dimilikinya). Bencana penampilan menarik adalah bualan. Bencana dagang adalah bohong. Bencana dermawan adalah keborosan. Bencana keindahan adalah kesombongan. Bencana agama adalah riya'. Bencana Islam adalah hawa nafsu." [Abdullah bin Abbas].

Seorang sahabat bertanya kepada Rasulullah S.A.W: "Apabila aku solat semua yang fardhu (yang wajib / solat lima waktu) dan puasa pada bulan Ramadhan, menghalalkan yang halal dan mengharamkan yang haram dan tidak lebih dari itu, apakah aku bisa masuk syurga?" Nabi S.A.W menjawab, "Ya." (HR. Muslim)





:.. Renung-renungkan dan selamat beramal… J

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

18 geng suka bebel:

sifu im said...

bencana berlaku di sebabkan diri kita sendiri

Munna said...

nice share ticer =)

ZWAN SABRI said...

bulan ramadhan bagi banyak peluang untuk kita dapat pahala n masuk syurga.. cuma kita je yang malas nk amek peluang tuu.. HUHU


MySuaraBlog: Kurangkan Makan Nasi

Far8 budak baik said...

tu lahh kannnn..aku pun tak
terlepas gakk..mmg selalu wat
benda2 jahat..
huh..lama tak mai sini..
tapi sy akan dtg jugakkk

Anak Wak Mail said...

bersederhana dalam segala yang kita lakukan,,jangan sampai mengundang bencana..:)

yatie Awang said...

kerana itu, bulan Ramadhan disebut2 sebagai bulan yang penuh berkah, InsyaAllah sama2 kita beramal

qasehraihan said...

sharing is caring!!hehe

sehat ke ticer??

ArulchelseA said...

fikir2 kan...

siti kektus said...

semua terletak pada kita. ;)

~~Ticer Wann~~ said...

@sifu im yeahh tanpa kita sedari kan..

~~Ticer Wann~~ said...

@Munna makacehhh

~~Ticer Wann~~ said...

@ZWAN SABRI betull sangat setuju

~~Ticer Wann~~ said...

@Far8 budak baik takpe sama-sama kita ubah okeh :)

~~Ticer Wann~~ said...

@Anak Wak Mail ha'ah.. kesederhanaan itu jalan selamat :)

~~Ticer Wann~~ said...

@yatie Awang amiin... moga sama-sama kita dapat mengimarahkan Ramadhan kali ni

~~Ticer Wann~~ said...

@qasehraihan sihattt lamanya menghilang :)

~~Ticer Wann~~ said...

@ArulchelseA yeahh.. ayuh kita

~~Ticer Wann~~ said...

@siti kektus yeahh betul.. moga menjadi hamba yang tak menctuskan bencana

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan