Saturday, August 20, 2011

Kenapa pasang pelita?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Rindunya kat korang... heee Ticer menyembunyikan diri sementara... tak tau la.. puasa-puasa camni idea seolah hilang dibalik awan... korang sihat? Mesti korang dah tak nak melawat Ticer lagi dah kan? Ye la kan Ticer tak BW kat blog korang.. huhu.. ampun maaf ya..
Nak flash back kenangan sket bleh... kenangan memasang pelita.. korang ada? Tediaa ayat riak wa takbur... tak da lah... gurau-gurau ja.. selalu kat rumah adik-adik yang rajin memasang pelita.. kakaknya? Mana sempat nak belek pelita... busy menolong ibunda terchenta di dapur... takat bagi arahan tu bleh la..



Pada awalnya tak berminat pun nak memasang pelita..tapi bila melihat jiran-jiran giat memasang pelita maka adik-adik beserta ustat baba pun mengatur plan baikk punya untuk memasang pelita... kami pasang pelita bukan ada niat apa-apa pun.. sesetengah orang tu pasang pelita konon nak bagi malaikat nampak rumah... tapi kami pasang sebab nak sama-sama menceriakan kawasan rumah.. ada sesetengah orang tu pasang pelita konon ada kaitan dengan lailatul qadar.. wahhh tu dah terpesong jauh dah tu... 


Tadi sempat nengok Nasi Lemak Kopi O.. panel tu cakap nak pasang pelita jangan ada niat-niat macam yang Ticer senaraikan tu... tak salahpun nak pasang pelita sebagai tanda kita bergembira menyambut kedatangan Ramadhan..
Ticer ada baca satu entri pasal ni...pelita di pasang secara besar-besaran di Mesir sebagai tanda meraikan malam-malam Ramadhan..bukan ada niat seperti menyambut malaikat turun/ sebagai tanda malam lailatul Qadar...
Nak baca...? Sila PICIT laju-laju
:.. Apapun betulkan niat kita okeh..? pelita dipasang hanya sebagai tanda memeriahkan malam-malam Ramadhan..bukan sebaliknya... emm korang pasang pelita tak? 



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

22 geng suka bebel:

cik aisha said...

kecik2 dulu gantung pelita kat pokok...bila mlm nampk meriah je terang je..skang pasang lampu kelip2 lak..hihi

ArulchelseA said...

betul tu..sekadar memeriahkn malam je..dulu ingt lg nak senja je bawak pelita sangkut kat pokok2 dan tungak pagar.. kih kih kih.. memang rindu suasana dulu..skang tk de dah..

iMBobo said...

iMBobo punye pelita mana ntah pegi, haha.. tahun ni tak pasang pelita sebab leceh lah nak cari sumbu dan minyak gas..pasang lampu kelip2 hehe

schaze zainn said...

dulu penah gak pasang pelita kat umah

skrg ni dah tak buat.

sbb kat umah ni betul2 dah terang dgn lampu2..hihi

akoo pae said...

huu akoo tak penah pasg plite kat umah..aritu nak pasg,tp abang akoo tak bg.die ckp bhaye..haha

Wanie said...

tak pasang pun ticer wan skang ni..mase kecik2 dulu je pasang..huhu

Fadzmie Mohamad said...

Haha. Sape la cakap pasang pelita ada kaitan dengan lailatul qadar tu. Nak kena sekeh-sekeh kepala tu. Haha.

Far8 budak baik said...

oh pasang pelita pun
macam2 isu kn..
tu ar tgk niat..
tapi klo kitog kat kg..
pasang pelita sebab nk meriah kn lagi mlm raya tu..
senang bakat bunga api..
dimana2 ade pelita..
hahaha

AnaAnis.MUsliMah said...

pasang pelita kat umah..ntn bbudak datang main mercun..meletop! adehh...tension

~~Ticer Wann~~ said...

@cik aisha kat rumah pasang lampu kelip2 dan pelita meriah dak? hohoho

~~Ticer Wann~~ said...

@ArulchelseA sekarang pn bleh buat apa... :D

~~Ticer Wann~~ said...

@iMBobo yg leceh tu la yg best hihi

~~Ticer Wann~~ said...

@schaze zainn mmg skrg ni dh cerah ngn lmpu2 sekeliling umah... :)

~~Ticer Wann~~ said...

@akoo pae ha'ah bahaya gak tkut terbakar

~~Ticer Wann~~ said...

@Wanie oo ye ke? pasang la :D

~~Ticer Wann~~ said...

@Fadzmie Mohamad tu la pasal..kepercayaan apa ntah...

~~Ticer Wann~~ said...

@Far8 budak baik yeahh tepat sekali... hihi... nk bakar bunga api..waa teringin men bunga api

Anak Wak Mail said...

dah lama sangat tak pasang pelita..rindu sangat rasanya nak buat camtu..:)

rara pinkmafia said...

pasang pelita,simbolik nk raya,tak lah pulak ada niat2 tertentu,rara suke sgt pasang pelita =0

~~Ticer Wann~~ said...

@Anak Wak Mail pasangla... :)

~~Ticer Wann~~ said...

@AnaAnis.MUsliMah tu la..bebudak ni suka amik kesempatan

~~Ticer Wann~~ said...

@rara pinkmafia itu la xsangka ada yang pasang pelita niat ke arah lain

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan