Thursday, May 26, 2011

Nurse itu jururawat

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....

Selamat berpuasa sunat Khamis bagi sesiapa yang berpuasa... harapnya dengan berpuasa itu dapat menambah kesabaran yang sedia ada... :)

Ticer dah mula mengira detik masa... memang terasa lambat tapi nak kira jugak.. InsyaAllah 6.30 petang esok saya akan berlepas pulang ke kampung halaman... ehh tapi belum sampai lagi... ada tempat persinggahan dulu.. lepak kat Bagan Lalang barang 2 hari...  ok cukup lah introduction Ticer... sekarang masuk topik petang ni.. :D
Nurse / jururawat.. apa yang korang bayangkan / terpikir? uniform dorang? kepantasan dorang? kekasaran? kelembutan? kegarangan? kewanitaan? kelelakian? nurse ada lelaki ke? yeapp dah ada.. kalau kat negara barat tu bersepah dah nurse lelaki... kat sini je kuantitinya masih kurang..(betulkan saya kalau salah)

Perlu ke nurse lelaki? bagi ticer perlu sesangat... banyak benda yang tak dapat di buat oleh kudrat seorang wanita..sebagai contoh nak angkat barang ke..pesakit ke... kan lebih elok ada nurse lelaki yang tolong... selain itu ada pesakit lelaki yang tak selesa apabila dirawat oleh perempuan melainkan pesakit itu tak kisah... 


Ihsan Google

Ticer pelik kenapa di tempat kita jururawat lelaki dipandang lekeh atau kata yang lebih tepatnya hina... siap boleh keluarkan statement mana-mana lelaki yang terjun dalam bidang ni akan jadi awww...kalau perempuan bekerja sebagai engineer/ askar/ arkitek atau apa-apa bidang yang majoritinya adalah lelaki macammana? adakah mereka bertukar menjadi 'jantan' sebaik masuk bidang tersebut? 

Male nurse sememangnya diperlukan sangat bagi membantu meringankan beban nurse wanita yang sedia ada.. kadang-kadang tak faham kenapa segelintir masyarakat memandang hina pada lelaki yang menceburi bidang ini... nurse jugak bidang kerja yang mulia dan  berisiko kerana berdepan dengan pelbagai kerenah masyarakat... saya salute lelaki yang join profesion ni... 

Korang rasa hina/ jatuh martabat ke lelaki jadi jururawat? 

:.. Kalau Ticer jadi nurse? belum injek pesakit Ticer yang pitam dulu huhu

p/s korang berbuka apa hari ni? nak join bleh? tapi Ticer berbuka awal la.. ihiks... jangan jeles...



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

8 geng suka bebel:

Bella Bell said...

betul tu! saya setuju kalau ada nurse lelaki.. sweet apa.. hehe!!~

errrr.. alamak! ada 4 hari puasa tak berganti.. hehe~~

~~Ticer Wann~~ said...

Bella Bell: haa mesti kalau ada nurse tetiap hari bella g sepital nih.. haha... cepat ganti... t tak sempat lak :)

ArulchelseA said...

dulu nak mintk jd ettenden hospital..tk dpt..kihkihkih..

~~Ticer Wann~~ said...

attenden ngan nurse lain la cik Arul :)

HAKMI said...

kalu yang orang panggil dresser tu nurse ke? nurse pun, kadang-kadang ilmu dorang lagi banyak dari doktor....

Azroy Kassim said...

Baa~ CAK!!

Ouh. Ada orang hina nurse laki ke? Roy sgt respect malah jeles dgn nurse laki sebab dpt di kelilingi oleh nurse2 cantik. Hoho

~~Ticer Wann~~ said...

Hakmi: ermmm dresser tu sama kot... hee tak tau lak...

~~Ticer Wann~~ said...

Roy: ada... Ticer sendiri dengar... haha...patut la jeles... sila jadi nurse cepat :)

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan