Saturday, April 16, 2011

Cuit sket bleh??

Ni dok lepak baca entri saya dah solat ke belum nih? belum? haa dipersilakan dengan hormatnya solat dulu..kalau yang dah setel 2 mai rapat2 mai... ni ada benda yang nak dikongsi bersama....


Kepada teman-teman baik yang sudah berkahwin mahupun bakal berkahwin boleh tak luangkan sikit masa untuk baca hasil tulisan someone ni... tergerak nak share ngan pelawat2 and rakan2 blog saya.. seperti biasa ada pesanan penaja sket... 

:. Ayat2 yang ada ni saya tak ubah sikitpun bagi mengekalkan originalitinya... ayat dalam cerita ini mungkin ada sket berbeza dari ayat yang biasa saya guna...pastu ayat2 dalam ni memang menggunakan loghat Kedah yang asli... hoho selamat membaca...and cuba hayati setiap kata2 dalam cerita ini... :))


Org kata bertunang tu time untuk menguji kita (setuju) n org kata kahwin barulah jmpa kehidupan berpasangan yg sebenar(ermmm cam kureng ja)... ni ada 1 cerita..mungkin nampak tak berkaitan...sabaq sat..try bc dulu


dulu aku nk masuk sek men kena ambik exam...hahaha..xbyk sek men buat camni...pasai pa yg depa wat exam ni padahal result UPSR baguih apa...leceh sungguh..helooo geng..depa wat camtu pasai nk tgk hang tu layak ka dak masuk sek tu...ingat semua org baguih UPSR leh masuk ka???


erkkkkk....kalo kita balikkan benda kat atas ngn tunang sesuai ka??? ulang balik ayat diatas tp ubahsuai sket...helooo geng...pertunangan tu nak tgk hang tu layak@sesuai dak jd suami/istri dia..igat semua laki/pompuan leh jd suami/istri yg matching ka??

bertunang tu xmenjamin kita akan berkahwin ok.. hehehe... apa aku merapu ni...


ok habis...pas exam td Alhamdulillah diterima masuk...tapi diterima masuk sek tu menjamin aku sukses ka??ohh tidak..aku kena belajaq, pulun gila2 pasai nk sukses...sukses tu dok tang mana plak??ishhhh payah nk jwb..yg ni hangpa sndiri lah tetapkan
nk melencong lagi bleh??hahahaha...
diterima masuk sek tu sama lah kita diterima sebagai suami/istri someone...(dah kahwen lah)..so bla kita kawen bahagiakah kita ngan title tu??? aku boh huruf besaq ni NO!!!!!!!...kita kena usaha,belajaq camna kita nk jd suami istri yg baik pd pasangan masing2..hat ni lah yg aku kata xbrapa nk kena kat atas td...kawen ni pada aku masih dalam proses blajaq untuk mencapai kejayaan...

walaupon kita terasa bahagia gila2 nihhhh tp igt sket bahagia kita tu diredhai Allah atau tak??cara kita mencorak rumahtangga kita kena dgn apa yg dituntutNya atau dak?

samalah bila kita ngaji,blajaq,pulun gila2 tp bila mai exam kita menjawab tak mengikut kehendak soalan...hampeh...mmg syiok leh jwb tp....


so mana kejayaan kita kalo kita dah berjaya buat semua tu??...nah!!!! apabila hang blh jwb depan Allah nanti bila ditanya tanggungjawab hang sebagai suami/istri...



suami plissss...hangpa ada byk tgjwb yg kena hangpa pikul...yo bro!!!dosa istri hangpa tanggung tau???jgn wat leceh



istri plak..plisssssssss jgk...tlg jgn campak dosa2 kat suami hangpa...belambak dah dia nk tgung..sng sgt hgpa nk msk syurga...apa dia?

1.taat pada Allah

2.taat pada suami

3.jg maruah diri



kepada semua suami,isteri dan bakal2 suami,isteri semoga rumahtangga hangpa semua Sakinah Mawaddah Warahmah...doakan utk aku jgk...aminnnnn :)



:. Semoga sedikit bingkisan ini dapat kita hayati bersama-sama... :)) credit to HN




Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

4 geng suka bebel:

✿❤Cik Izan❤✿ said...

sebagai isteri selalu ingat pesanan yg 3 tuh...^__^

~~Ticer Wann~~ said...

Cik Izan: alhamdulillah... moga sentiasa ingat sampai bila2..

Bella Bell said...

ehem..tiba2 rasa xsabar nak kahwin..hehehe~

~~Ticer Wann~~ said...

Bella Bell: haa apa lg suruh la si dia masuk meminang.... jom kawen..kui3...

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan