Thursday, April 14, 2011

Nak makan pun susah ehh?

Sesi imbas kembali ke zaman sekolah rendah.


Seawal pagi kul 7 kengkawan semua berebut-rebut ke kantin. Saya? memandang penuh rasa iri hati... cemburu sangat2... depa leh makan free...sedap lak tu... saya tukang tengok ja time lalu lalang jaga kawasan... maklum je la dulu jadi pengawas kan... dalam ati dok berharap "bila la gamaknya cegu WXYZ nak panggil aku p kantin ni? dah 2 3 kali dok wat lintas hormat kat sini nih," huh sampai ke sudah tak dipanggil pun... 

Tau dak pasaipa saya jeles? saya jeles kat kawan2 yang dapat RMT a.k.a rancangan makanan tambahan... dalam ati dok meberontak tak tentu pasal... konon cegu pilih kasih... hohoho cegu puas explain saya tak layak dek kerana ustat ustajah saya bekerja... bila ada kengkawan yang tak hadir saya and beberapa orang kawan yang tak layak RMT ni sanggup ofer diri nak p makan.. tu dia..hebat sungguh penangan RMT dulu... memang bagi saya n da gang kira dah sedap habis dah la 2...


Dan2 lapaq
Tapi situasi sekarang time saya ngajar ni lain....bila ada students yang dapat RMT tak hadir puas saya mencari ganti.... pihak pentadbir tak nak orang yang sama mengganti...so saya mencari la pengganti yang lain yang mana terdiri dari anak2 cegu/ penjawat awam lain...tapi dorang menggeleng berkali-kali.. tak nak.. aik?? apsal saya dulu beria-ia nak...melompat2 lagi kalau cikgu cakap cam ni "okeh wan...awak cari 2 orang kawan lagi p makan...RMT ada lebih," sungguh selekeh perangai saya time 2.. hohoho tapi makan free punya pasal saya bedal dengan selamba badak ja... 

Sungguh berbeza situasi saya dulu and situasi sekarang... cam pelik jugak... nak kata makanan tak sedap kalau bagi saya rasa memang licin dah (alah cikgu kelaparan la 2)... susah jugak nak suruh orang makan ni ehh...bukan berbayar pun FOC gitu....


bestnye...
:. kalau ofer kat cikgu ni rasanya memang start balik perangai dulu yang beria-ia nak amik RMT :D



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

12 geng suka bebel:

mykhalis said...

budak2 sekarang rasa dah mewah sangat hidup diorang agaknye..Khalis dulu jeles jugak sbb tak dapat..tapi mmg masakan RMT tak best..hehe

~~Ticer Wann~~ said...

khalis: haha saya kalau free yang xbest pun jadi best tau.. :D

✿❤ IzanCraft ❤✿ said...

saya pun sama...yg free itu best kan... dulu2 bila cikgu offer...kita on jer...hehehe...
bertuah org yg dpt rmt tuh...xyah susahkan mak msk pg2...^__^

~~Ticer Wann~~ said...

izan: hehe kan? sronok 2 kalo dpt mkn free... :)) xyah tgu cegu ofer..kita yg volunteer nk p mkn

Miss Tira said...

Pelajar sekarang malu dengan benda-benda macam ni mungkin.

~~Ticer Wann~~ said...

Miss Tira: hmm...mungkin la kot... siap tanya lagi ari ni makan apa..esok makan apa... yang nak mengganti 2 pn bukan main memilih.. haha

munirAh jOhAri said...

masa mOon sekOlah rendah dulu TERpilih untuk RMT...syukur Alhmadulillah...jimat duit belanja...tp makanannya x la sesedap dalam gambar di atas...hehehe

~~Ticer Wann~~ said...

munirah: haha biasa la... nak bagi naik selera makan 2 yang taruk gambar best2 2... :)) mmg jeles aa kat kwn2 yg leh mkn free ni.. :)

Cikgu Ma said...

hg bedal ja wan kalo depa x mo...aku kt skolah kena order kalo nk mkn gak rmt depa ..hehe...tp kalo skolah rendah dulu, mmg situasi kita sama...aku tgk niiinnn ja org yg dpt rmt...last2 GB suh bg rmt kt semua...x yah pilih2 budak...hehe..akhirnya anak cikgu pun dpt rmt gak...

~~Ticer Wann~~ said...

ma: weii xaci awat aku dulu depa pilih2 student? ni yg jeles berganda2 ni... kui3

aiman rashidd said...

sama lah . saya dapat rmt jugak . LALALAALALALA

hari rabu nasi ayam :p HUHU

~~Ticer Wann~~ said...

aiman: wahh nasik ayam..beshnya...maunya sy xjeles...wuuuu

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan