Wednesday, April 13, 2011

Sekadar berkongsi....

Tadi takda idea kan..? tetiba leh ada idea lak.. :)
tadi saya saja mencari sejarah Tok Ayah saya... tup2 terjumpa lak satu website and sekali ngan gambar al-marhum Tok Ayah Hj Wan Ibrahim b. Hj Wan Abdul Qadir a.k.a Pak Chu Him....
Kabur sket gambarnya...
Ok...inilah wajahnya... saya tak pernah bertemu muka dengannya... Beliau merupakan salah seorang ulama' di negeri Kedah... Beliau dilahirkan pada tahun 1894 di Bendang Daya Pattani. 

Pondok Gajah Mati...tapi sekarang dah takda... 
Kat sini la masyarakat tempatan menadah ilmu.. dulu time kecik2 sempat la tengok.... tapi sekarang dah tak ada...lagipun sistem pondok macam ni dah tak mendapat tempat dihati masyarakat sekarang.. sekarang ni aktiviti menyampaikan ilmu2 agama masih lagi berlangsung dan dijalankan oleh bapa saudara saya dan jugak my ustat sendiri...  tetapi tempatnya bukan dipondok... kebiasaannya diadakan di surau2 dan masjid berdekatan...


saya amik dari blog ni
Ni adalah salasilah keluarga arwah Tok Ayah saya... patutla time kat kampus dulu lecturer suh cerita pasal arwah Tok Ayah (sib baik boleh jawab even tak yakin sangat)....rupanya ada kajian mengenai ulama'2 Pattani ni...  

Erk jangan pulak anggap saya nak belagak ke apa... cuma sekadar berkongsi ilmu sahaja... tak salah kot kan?

untuk maklumat lanjut boleh rujuk sini ---> Pak Chu Him


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

4 geng suka bebel:

munirAh jOhAri said...

serOnOk sebenaQnya kalo kita tahu asl usul dan salasilah ni... ^__^

~~Ticer Wann~~ said...

munirah johari: btul 2... sebenarnya dh lama nak tahu salasilah keluarga saya ni.. mekaseh sudi baca..

Miss Tira said...

Ulamak tu sebenarnya bintang yang menyinari. Tapi hakikatnya zaman sekarang ni mereka umpama bintang yang malap. Orang lebih mengenali artis (anugerah BINTANG popular). Sepatutnya perlu ada rancangan yang menceritakan berkenaan profile para ulamak.

~~Ticer Wann~~ said...

Miss Tira: dunia akhir zaman.... bila org yang berilmu di ketepikan....

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan