Monday, April 4, 2011

Kerana nila setitik....


Sedih gak baca paper... guru pukul murid... banyak terjadi sekarang ni... apa sebab jadi macam 2? student xikut cakap? student xsiap kerja umah? student melawan?? tapi layak ke kesalahan student itu dibalas dengan perbuatan yang begitu kejam oleh GURU? ye saya tau guru manusia biasa...beremosi... tapi kena la byk sabar... menjadi guru memerlukan kesabaran yang tinggi... kalau jadi cikgu semata2 nak pukul budak baik xpayah jadi cikgu... disebabkan kesalah dorang 2 habis terpalit n terkena kat cikgu2 yang lain...

Andai rasa diri tak layak menjadi GURU tak payahlah terjun bidang ini.. bukan nak belagak.... cuma itulah realitinya... keja cikgu bukan mudah.. perlu berdepan dengan kerenah pelajar yang bermacam ragam sekarang ni... berlu banyak sabar menghadapi segala masalah dalam kelas...

Saya sangat sedih... kerana nila setitik habis rosak susu sebelanga... kerja mendidik merupakan 1 amanah... kalau amanah itu tak dijaga...??

Moga selepas ini takkan ada lagi berita yang menyedihkan macam ni...janganlah buat profesion ini dipandang serong......

:.. Cikgu bukan gengster ye nak belasah2 orang ni.... 



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

7 geng suka bebel:

hana said...

erm..
saye mmg x leh la nk jd cikgu nh...
x sabar dalam nk mengajar..
haha

akutetapaku said...

betui2... jd guru kena byk bersabar... sy walaupon bkn cekgu tp sy hari2 bedepan ngan cekgu dan tahu susah pyh mnjadi cekgu ni... sy selalu mendengr keluh kesah mereka...
walupon cita asal sy nk jd cekgu tp sy padamkn saja cite2 tu krn sy mmg seorg yg kurang sabar... hehe....

Azroy Bin Kassim said...

baa~ CAK!!

mmg sedih baca kisah adik tu.. mcm² la sekarang ni...

~~Ticer Wann~~ said...

hana: hii..dlm bidang len pun kena byk sabar jgk.... :)

akutetapaku: hee asalnya sy jugak bkn sorang yg sabar tp once dh terjun dlm bidang ni mmg kesabaran itu terpupuk dengan sendirinya.. :))

azroy: mmg sedih... xsangka budak yang sekecil itu menerima hukuman yang kejam macam 2...

mykhalis said...

sbagai guru teruskan dengan hati cekal..khalis sendiri tak cukup cekal..tapi ini adalah kerjaya mulia..

hottest entry di blog khalis :
Lambang Maharajalawak adalah lambang kebanggaan yahudi?

Nisya said...

sedih la.. aku pun tak leh jadi cikgu.. kena byk sabar..

~~Ticer Wann~~ said...

nisya: sapa2 pun akn ckp cm 2 la... hihi aku dl pn mcm hg gak.. tp lama2 buleh aihh..kena adapt ngan situasi la.. :))

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan