Friday, June 24, 2011

Betulkan..anda mampu mengubahnya... :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Selamat malam.. yeayy Harimau Malaya menang..ehh ye ke? tak tau result sebenar pun... Entri ni ditaip dan di-publish-kan dengan harapan untuk pembetulan terhadap satu perkataan... Anggap la ini teguran sesama kawan... sebagai satu langkah dan cara penambah baikan dalam blog....


Sangat suka masuk blog kengkawan yang dimulai dengan kata aluan seperti pemberian salam dan salam sejahtera... rasa sejukkk je hati... tapi nak betulkan sikit la.. ishhh mintak maaf sangat-sangat la..bukan niat nak tunjuk pandai tau...

Ihsan Google

Penggunaan salam

-Apa kata tukarkan perkataan Assalammulaikum (ada double m) kepada Assalamualaikum (satu m sahaja) sebab ejaan dalam Arab tak ada tasydid/ syadah pada mim tu....

-Salam kepada As-salam/ assalamualaikum.. (tak ingat baca kat mana..Salam tu diberikan sebagai tanda selamat tinggal.. maaf kalau salah tolong betulkan)

Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yang buruk). (QS. 43:89)


-tukarkan اسلام عليكم (Islamualaikum) kepada السلام عليكم (Assalamualaikum) ejaan Arab yang pertama itu salah kerana tiada lam ( ل )...maksud juga sudah lain... 

-Ticer rasa ini tanggungjawab Ticer sebagai rakan anda di alam maya untuk betulkan penggunaan salam itu...

-Harap tiada yang berkecil hati... ubah la yer supaya nampak indah perkataan Salam itu...

Wallahua'lam...

:.. Maaf andai ada yang terhiris luka dengan teguran ini... seperti tidak kena andai teguran ini tidak diberikan... :)




Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

32 geng suka bebel:

Bidadari Syurga said...

assalamualaikum... comel....

Raja Syakirah said...

Ticer, nanti saya buat stu entry pasal salam eh
=)

~~Ticer Wann~~ said...

Bidadari Syurga: waalaikumussalam :)

~~Ticer Wann~~ said...

Raja Syakirah: boleh dear... sama-sama ingat mengingatkan :)

Syuxer said...

terima kasih akan teguran ini..:)..

~~Ticer Wann~~ said...

Syuxer: sama-sama..sekadar berkongsi sedikit ilmu sahaja...

ZWAN SABRI said...

Thanks ticer wan atas info ni... dulu guna akum, orang suruh guna salam tp salam pown rupanya x boleh guna.. HUHU

MySuaraBlog: Blog Pilihan : Faiz Farish

cucu umie said...

yang melayu tu ayie btol..yg arab salah...thnkx ticer sebb betolkan..agpon mase kt sekolah ustazah tulis mcm gitu..huhu

~~Ticer Wann~~ said...

Zwan Sabri: sebelum tahu ni pun Ticer pun guna perkataan 'Salam' jugak..lepas dah tahu cuba ubah supaya maksud "selamat tinggal" menjadi "salam sejahtera"

ye sesama

~~Ticer Wann~~ said...

ayie: mungkin lam ustazah ayie tu tak ternampak kot..maksud Ticer dia tulis pendek sangat... sama-sama... :)

LiFe KaMi said...

thanks ramai yg masih tak tahu ni..
semoga dpt disebarkan pada semua..:)

ArulchelseA said...

tq cikgu..insyAllah akan digunakan ...tguran yg membina..

♥CiK DuYuNG [Ca]♥ said...

Umm~ kalau cara ca betul tak? :)

Mila Ahmad said...

terima kasih atas infO

Farhana Jafri said...

eh?? ad ke yg wt double m?? xprnah jmpe pun lg.. slalu jmpe jwab slam ade la.. wa'alaikum salam.. pdhal yg btulny wa'alaikumussalam.. anyway, thanks sharing! ^^

~~Ticer Wann~~ said...

LiFe KaMi: sama-sama kita sebarkan sedikit ilmu ni.. moga memberi manfaat pada semua...

EYFAalias said...

terima kasih atas teguran.

Assamualaikum satu m.

kalau wa'alaikummusalam macam ni ke eja eh? ke satu m juga? sbb dh lain ejaan dh lain maksudkn.

~~Ticer Wann~~ said...

Arul: ye sama-sama... Ticer sekadar menegur apa yang perlu saja,, :)

~~Ticer Wann~~ said...

Ca: cara Ca memang betul... ada tanda ' sebagai maksud itu huruf ain... good!! :)

~~Ticer Wann~~ said...

Mila: sama-sama dear :))

~~Ticer Wann~~ said...

Farhana Jafri: ade... tak ramai..mungkin dah terbiasa kot.. so Ticer ambil peluang untuk betulkan semula dengan ejaan yang betul..

hmm waalaikumsalam pun salah kan... takpe sama-sama memberi teguran

~~Ticer Wann~~ said...

EYFAalias: waalaikumussalam... satu m jua... double s... :)

Anak Wak Mail said...

saya lagi teruk tak pernah bagi salam pon kalau post pape..hehehe..

wa'alaikumussalam..=)

dyanne said...

ohh baru tawu salam tu pon x digalakkan..thx tau for the info..like this blog! ^^ i'll follow you..

NuSaNa NoSa 91 said...

malaysia dah menang.. ^_^

~~Ticer Wann~~ said...

Anak Wak Mail: yang tak guna tu tak de masalah.. hihi..pasni guna ehh

dyanne: thanks for following me.. can't trace u back dear... link tak de

Nusana Nosa91: yeahh Malaysia menang

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

terima kasih kerana mengingatkan..

ukhti syikin said...

syikin masih mengunakan salam .


Actually, rasanya pernah terbaca tentang isu itu,dan zauji ada buat penerangan,tapi itulah masih mengambil pakai salam.. kerana khilaf2 yang ada :) .

before this syikin ticer kat international school mont kiara. student memang dari pelbagai negara,dan kebanyakkan yang dari middle east , terutamanya saudi , uae , dubai iran n etc ..


menggunakan " salam " , salam 'alaikum . Dan Assalamua'alaikum ,seperti biasa di gunakan..

syikin pernah bertanya , kenapa guna " salam " ... mereka menjawab, ianya suatu yang universal , bermaksud apabila kita mengucapkan "salam " bermaksud kita mengucapkan salam secara penuh. Biasanya syikin akan menjawab w'salm penuh juga :) dan memberi salam secara penuh apabila berkomunikasi lisan

Selain itu, memang student yang non muslim... mungkin sbb international school,mereka di ajar untuk lebih respect agama orang kan.. sering juga mengucapkan "salam " ...



Itu sedikit pengalaman syikin yang erba kekurangan, dan jazakillah khairan atas perkongsiaanya :)

~~Ticer Wann~~ said...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty: sama-sama kasih... :)

~~Ticer Wann~~ said...

Ukhti syikin: thanks atas info tambahan,.. dulu Ticer selalu guna salam alaik.. tapi pas baca cam tu Ticer ubah dar salam menjadi Assalamualaikum...

Syukran ya ukhti atas penerangan...

**::CIKNUURUL::** said...

ticer,CN pon suke gne kalimah tu,.CN pnyer salam slame ni btol kn ticer?,.hehe,.

~~Ticer Wann~~ said...

CN: salam CN tu betul :)

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan