Wednesday, June 15, 2011

Testing testing...kepada bakal-bakal jom baca

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Kompang dipalu pengantin baru....
Duduk bersanding tersimpul malu

Cewah berlagu pula Ticer ni kan? hihi... saja gatal-gatal nak bagi tips... mana tau berguna di masa depan... ni dapat dari emel..ada orang bagi kat Ticer...

Korang penah jumpa bakal ayah dan ibu mertuaku? Ticer time khitbah hari tu baru bertemu muka.. perasaan? heh sendiri teka la... so kat sini ada tips sket la untuk bertemu bakal mertua... jom baca...

1. Masa

Pilih waktu yang sesuai... contohnya hari raya, kenduri kendara/ majlis keraian lain di mana tuan rumah mengalu-alukan kedatangan kita... elakkan dari bertemu dengan bakal mertua dalam keadaan anda dan mereka tidak ready.. konon nak buat surprise tak hengat la... tak manis sebenarnya cara camtu.. kalau nak bertemu pada hari biasa eloklah kita minta bakal suami/isteri kita maklumkan pada keluarga mereka... okeh?

2. Pakaian

Pakaian juga memainkan peranan penting... takkan la pergi berjumpa bakal ayahanda dan bunda pakai baju yang ada tulis "SAYA SAYANG MAK SAYA" atau pun lambang tengkorak berdarah.. huh sekali tengok je terus kena reject... Lelaki= pakai la baju kemeja lengan pendek dan seluar slack..awww sweet gitu.. ;)

bagi perempuan pakailah baju kurung/ baju yang sopan dan sedap mata memandang... nak ambil hati bakal famili kan...

betul jangan hipokrit..tapi dalam hal ni tak salah kalau kita cuba menyenangkan mata dan hati bakal orang tua kita..ingat ye first impression itu penting.. okeh?

Kalau pakai camni?

3. Topik perbincangan

Heh memang masalah besar jugak kan... mesti kita akan jadi pendiam dan tak tahu topik apa yang nak dibincangkan.Jika korang seorang yang pendiam dan tidak tahu apa topik yang ingin dibualkan dengan bakal mertua nanti  cer tanya dulu bakal suami/isteri korang apakah perkara yang diminati oleh ibu bapanya?. Dorang suka memancing ke? Minat bola? minat kereta? minat berkebun? berniaga?.. atau paling mudah.. ketahui, apa pekerjaan ibu bapa bakal suami/isteri korang tu. Biarpun korang tak minat dengan topik-topik tu korang kena jugak buat bagi menambat hati bakal mertua anda... mana tau selepas kawen nanti korang jadi menantu kesayangan ke..haaa tak ke best gitu? kan?

4. Rajin-rajinkan diri...

Lelaki= lebih sesuai untuk duduk dan berbual-bual sahaja.. ke korang rasa nak g bercucuk tanam kat belakang umah bakal mertua korang? ihiks... bagi perempuan cer tunjuk sket kerajinan kita tu... pegi la dapur tolong apa yang patut.. buat air ke..angkat cawan ke..potong kuih ke..cuci pinggan selepas makan ke.. jangan ke dapur g bergosip plak.. haishh hilang markah tu..ihiks.... 

Ihsan Google

Tu je la yang dapat Ticer bebelkan... kalau rasa bleh praktikkan tips ni silakan..kalau rasa tips ni useless tak pe la.. abaikan je la.. ;)

:.. Erk..kena pergi rumah bakal mertua eh? Kalau tak pegi?



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

24 geng suka bebel:

adwafarahin said...

heheh ok2 nnt sblm jmpe bakal mentua adwa bole ready2 da :P

~~Ticer Wann~~ said...

adwa: kena hafal ni... nanti lupa.. haha

ZWAN SABRI said...

Aiseyh, bab besembang tu yang poblem tuu.. HUHU..
btw, tahnks for da tips walaupun lambat lagi nak kawen.. HEHE

MySuaraBlog: Sedihnya Bila Kau Sudah Tiada

ukhti syikin said...

hehe.. syikin dah kahwin . ley kire bakal lg ker :D..


ermm.. syikin simple jer.. mak mertua mmg sporting.. kena2 dapur mmg fav place..


pastu,better tunjuk true colour kite kan... mmg syikin jenis ramah.. suka budak2 .. abes anak2 buah dengan adik2 dia semua berebut dok kt pangku :p...



owh.. pastu jangan lupa bawk ler buah2 tangan sikit.. amik ati mak/pak mertua :D

kokser kokdam said...

weh.. panduan sesuai utk ambo neh.. eheh

~~Ticer Wann~~ said...

Zwan: copy n simpan... takpun hafal siap-siap..ahaks

Syikin: erk bakal ummi plak kot..hihi.. memang kena tunjuk true colour tapi kalau true colour tu menjurus kearak ke-reject-an bakal mertua baik la control-control sikit...

kokser kokdam: haha buleh ja... :) moga berjaya cewah

ArulchelseA said...

waaahhh pakai bju tengkorak berdarah...berdarah mata mak mentua tgok... trus cuak dia...kih kih kih..

Farhana Jafri said...

hik3.. tips yg nk ajak bincang tu yg pyah sikit.. kdg2 dpat bakal mak/bpak mrtua yg xsporting mmng lunyai la jawabnya.. thanks share! hik3

Mila Ahmad said...

mila lak kalau setiap kali balek kpg kena punch card rumah bakal mak mertua even encik tunang xde..sebb dia slalu kol suruh dtg umah..bukan jauh pown belakang umah jewk ahahahaha...boleh dikatakan mila jumpa bakal mertua lebih byk kali dari en tunang..:p

~~Ticer Wann~~ said...

Arul: tau tak pe... haha... :D

~~Ticer Wann~~ said...

Farhana Jafri: memang rasa susah tapi rasanya bila kita dah selesa dalam zon dorang tak da masalah dah bab-bab becakap tu... :D

~~Ticer Wann~~ said...

Mila Ahmad: hihi lagi senang gitu... tak de la rasa kekok-kekok sangat.. mesti bakal menantu kesayangan nih.. :)

C.M.A @ CikMoonAdnan said...

erkkk..dah lebih 4 thn couple..tp..xpenah g tganu..jumpa bakal mertua.. hehe

~~Ticer Wann~~ said...

C.M.A@ CikMoonAdnan: wohooo kena p cepat-cepat...

tia @ Ini Kisah Tia said...

Ticer , lawak lak gambar kartun kat bawah tu . hehe ..

oh , btw thanks untuk semua tips tu walaupun sebenarnya Tia tak kahwin lagi . hehe :)

Anak Wak Mail said...

tips yang berguna ni..kalau ada bawang..tumbuk je la sampai lumat kat dapor..daripada duk tgok tv kat depan...first impression tu penting!!!.hehe

Arpiiz said...

haha, memang boleh dipraktikkan ni..hehe

~~Ticer Wann~~ said...

Tia: takpe... nak kawin nanti bukak la entri Ticer nih.. hohoho

~~Ticer Wann~~ said...

Anak Wak Mail: hahaha tumbuk bawang je ke? ngeee

~~Ticer Wann~~ said...

Arpiiz: haha betul..so praktis la cepat.. :D

codes 13 said...

post yang sangat penting even still lambat nak jumpa mentua...tapi at least get the view camne nak handle nanti...

~~Ticer Wann~~ said...

codes 13: yeahh sharing is caring... at least ada idea jugak kan.. dari kekok masa nak jumpa nanti harap tips ni dapat membantu

tulus sweet said...

aishh...lgi takut dibuatnya..huhuu

~~Ticer Wann~~ said...

tulus: hehe naper lak takut?

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan