Monday, June 20, 2011

Kita 'speaking' sket..mau tak?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ehem... nak speaking? heh boleh ke Ticer ni tetiba nak speaking kat sini... tapi bukan speaking English pun...

hihi lebih kepada memperkenalkan beberapa perkataan dalam dialek Kedah... saja la dah tak da keja.. tetiba teringin nak perkenalkan loghat Kedah kat dalam ni... ngeee... Jom kita tengok sesama...


PERKATAAN
SEBUTAN
MAKSUD
CONTOH PENGGUNAAN DALAM AYAT
ghonot
[gho.not]
 tundukkan badan ketika melalui dibawah sesuatu
 Hang kena hati-hati sikit ghonot bawah pokok tu, banyak dahan gheput.
ghupin
[ghu.pin]
 kulit kering dari luka
 Ghupin hang hari tu dah lega dah noo..
kecek
[ke.chek]
 pujuk
 Nak duit ? Nu, pi kecek pak hang...
seluloi
[se.lu.loi]
 kerap kali
 Seluloi sangat dah, aku bagi pinjam duit kat Non tuu...
meghelop
[me.ghe.lop]
 hampir malam
 Hampa ni main sampai tak tau nak beghenti, dahmeghelop dah nih.. pi balik   kaihh..
ghona-ghoni
[gho.na]
 warna-warni
 Ambooii, cantiknya ghona-ghoni baju dia
ghayup
[gha.yup]
 lesap sekelip mata/ terlalu laju
 Ish, puak ni bawak mutu meghayup nak mampuih.. kot!
ghosek
[gho.sek]
 selongkar
 Apa hang ni, dok ghosek laci meja aku ni..
nyuloq
[nyu.loq]
 jatuh tersembam/ dibelasah teruk
 Haa, ,baru dia ada akai, kena taboh sampai menyuloq.. kahaq sangat!
buloq
[bu.loq]
 lapar sangat
 Tak kebuloq aku nak makan masakan dia tu..
taboh
[ta.boh]
 pukul/ belasah
 Dengaq kata hang kena taboh dek Mat Rosni semalam?
ghelah
[ghe.lah]
 terkoyak
 Alamak! Ghelah baju aku kalau Mat Habib pakai!?
ghunaih
[ghu.naih]
 cungkil/ kupil
 Woi Jat! Hang dok ghunaih apa, tengok jaa dah laa..
geghek
[ge.ghek]
 basikal
 Setiap pagi Zainol kayuh geghek ke   tempat gheja!
mod
[mot]
 bawak pembonceng/      penumpang
 Jat dok mod Nuri pi mana tuu...!? Sakan depa noo...
sakan
[sa.kan]
 hebat/ tak sangka
 Sakan jugak Jat ni.. dapat jugak dia si Nuri tu..!
sekeh (selalu guna kat sekolah)
[se.keh]
 luku secara sipi
 Ish! Aku sekeh budak Sepol ni.. pat kali ajag tak gheti-gheti lagi.?!
seneghih
[se.ne.ghih]
 selisih
 Lah! Hang seneghih ngan aku kat K.L hari tu buat tak tau aja!




Hee.. ni Ticer ambil dari satu blog... so korang yang nak belajar loghat Kedah boleh PICIT SINI.. Ermm Ticer ada satu lagi nak bagi korang tengok... ini di ambil dari kamus.. tapi tak tau la kamus apa... Ticer di tag dalam FB... bila baca jadi suka pulak.. :))


Klik untuk bagi besar

:.. Indah kan Malaysia ni.. penuh dengan pelbagai dialek... belajar cakap Kedayan tak boleh-boleh lagi ni... haishh

p/s hishh cemuih dah aihh dok sini..mengkala buleh balik tak tau... cer teka maksud ayat tu.. :))


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

28 geng suka bebel:

EYFAalias said...

alaa. table tu dia sekerat la ticer wan. xboleh bace cnth ayat tu. hehee. apa pun loghat kedah suka dengar. comel je bunyi. tp dlm banyak2 loghat tak suka loghat kelantan. mcm kelaka. huhuhu

~~Ticer Wann~~ said...

EYFAalias: oops baru pasan... tapi dah adjust dah... so baca semula.. ihiks...

liyana said...

hehe..xta plak ade pkataan2 mctu..
yg taw taboh jer..
wlpn 2 thn blajar kt kedah

ArulchelseA said...

ypu..mcm dialek ada...nk dengr n9 punya pulak tk/ kih kih

~~Ticer Wann~~ said...

liyana: hihi ada la... oo belajar kat kedah ek? kat mana?

~~Ticer Wann~~ said...

Arul: bleh... dulu sempat belajar setahun je kat n9...

schaze zainn said...

ala ticer, sekerat je table tu huhu.
btw, schaze penah blaja kat kedah kat area kulim dan sp.
tapi kan sampei skrg still tak leh paham dialek dorg sangat.ekeke
dulu sampai gaduh dengan member sbb dialek la..haha
kalo belah selatan ni kasut tu kasut la kan, tp dorg pangei kasut tu pun selipar.adeh. =,="

fyna said...

hehe.
bley la ckp gune loghat kedah pasnih.
:)

~~Ticer Wann~~ said...

schaze zainn: alaa ye ke? rasa dah adjust dah tadi... huhuhu... ye ke tak leh faham? hihihi... kat Kedah tu dialek lain-lain jugak.. hihi...

ha'ah... pakai kasut means pakai selipar..hihi

~~Ticer Wann~~ said...

fyna: haha boleh bah kalau kau... silakan praktis :)

sha my heart said...

wah, ticek ni org kedah ka?

cek faham ja, apa ayat last tu.. tapi biaq la org lain jawab. haha~

nk belajaq mmg kena ada kamus, kan? mana nak dapat kamus tu? siap translate ke BI lagi.

~~Ticer Wann~~ said...

sha my heart: yeap Ticer orang kedah.. hehe... faham ehh? hihi ok kita tunggu sapa nak jawab ni... kamus tu tak tau la dapat mana... rasa kagum plak ;)

Syuxer said...

kawe ore kelate..kawe tengok ada persamaan bahasa kedah ngan kelate..ni list dio..

1.kecek
2.sekeh

heheh..

kawe suko belajar bahasa demo..bahasa demo sungguh comel didengar dan dibaca..:)

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty said...

kecek dgn sekeh tu sy tahu..sbb org jawa pon guna istilah sama (tp sy x pasti kecek n sekeh tu istilah jawa ke tak hahaha)

Liyana Zahim said...

Sy nk skipping!!!!!!

tia @ Ini Kisah Tia said...

cheq suka dengaq orang kedah duk cakap2 . hehe ;)

Anonymous said...

bosan dah tgl kat sini..bila agaknya boleh balik..
(mai nghot jo toi ni leiii...ji lop pa dai mairo)
siap tramslet bhsa siam lg..blh my darling???hahaha

~~Ticer Wann~~ said...

Syuxer: hee masa saya blajar dulu saya berkawan dengan orang kelantan... kitorang selalu guna perkataan yang sama dan ada kalanya membawa maksud yang sama jugak :)

Suka dengar orang kelate kecek... tapi ambo tak pandai nak cakap macam dorang :D

~~Ticer Wann~~ said...

Rina AVAIL a.k.a Cik Betty: sama ehh ngan jawa? hihi nama je ada mak angkat jawa tapi tak pernah lak nak ambil peluang belajar ngan dia :D

~~Ticer Wann~~ said...

Liyana Zahim: jom..kita skipping kat padang

~~Ticer Wann~~ said...

Tia: ya ka? leh la cakap ngan Tia guna loghat KEdah ni ;)

~~Ticer Wann~~ said...

Anonymous a.k.a Mr.ABC: tolong ajaq cakap siam..teringin la... :))

Anonymous said...

laling: boleh..pengerasnya ferari sebijik, traktor ngan duit rm4200..hahahah

~~Ticer Wann~~ said...

Mr.ABC: eleh nak belajaq sket ja pun..pengeras macam-macam... :p

Anonymous said...

hurm.. ade sikit2 nk dkt ngn bahasa kelantan.... memetik 1 komen funny yer bahasa kelantan? hurm.. ntahla.... dh biasa dgq n bertutur.. ase biaser jer... tapi bahasa kelantan sy dh cair.... x pior! hehhehehehe..lama sgt dok kt selangor nieh bokali....

~~Ticer Wann~~ said...

Anon (erk siapa gerangan anda ye?): lain orang lain pandangan.... ada yang kata loghat Kedah ni kasar.. macam tu sebaliknya.. bagi saya apa-apa negeri sekalipun loghat dorang sangat unik... :)

CikAizA said...

hahaha... pelik2 bebenor... tapi syok lah plak... hehhehe

~~Ticer Wann~~ said...

CikAiza: hihi memang syok kalau bleh blajar loghat orang lain.. jom

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan