Saturday, June 4, 2011

Tak suka sinetron

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ampun dan maaf pada peminat cerita-cerita macam ni... entri ni bukan niat nak mengutuk cuma sekadar cetusan rasa dari seorang penonton tegar seperti Ticer.. cewah....


Namakan / senaraikan jenis-jenis cerita / siri TV yang didatangkan khas dari jiran kita i.e. Indonesia... eheh rasa macam tengah buat soalan exam lak... (aiyooo soklan exam belum habis ditandai).. 

Last Ticer layan cerita bersiri dari seberang ialah Kiamat Sudah Dekat (tak pernah miss dohh) yang ditayangkan kat TV9 satu ketika dulu..kemudian Ticer dah malas nak layan..sebab? ni antara sebab-sebabnya la..


1) Kalau jahat tu....... ish ish ishhhh
Setiap cerita ada watak jahat..itu tak dinafikan... tapi kadang-kadang tu rasa tak masuk dek akal lak dengan kejahatan yang dibuatnya... tak tau nak bagi contoh macammana... pernah tengok cerita apa ntah ngan ustajah mama... ustajah mama pun sampai menyampah nak tengok dah... jahat pun biarlah realistik sket kot... 

Pastu kalau watak jahat je mesti suka pakai lipstik merah menyala dengan mata mesti terjegil bila bercakap..oo memang jahat macamtu eh? satu lagi suka terjerit-jerit and buat muka yang entah apa-apa

2) kalau baik...? haishhh
-muka mesti pucat lesu... kudus tulus mulus halus...serba serbi perfect... orang buat apa pun terima... ratu air mata... tak tau nak defend diri... sangat baik... 

3) gejala tidak sihat
-mem-promote-kan budaya minum arak dan zina... 
Asal frust je minum air kencing syaitan tu.... bukan nak memohon pada-Nya. Bercinta, berkasih dan berakhir dengan tuuuttt.... haishhh.....Tolonglah promote-kan “Jangan hampiri zina”
-watak baik sebagai contohnya sentiasa bersolat tapi aurat tak terjaga...

4) watak yang memeningkan...
-memula watak tu cuma ada A,B,C,D.. tup-tup datang pulak watak lain F,G,H sampai Z..dah makin keliru dah... boleh nak kembangkan cerita tapi agak-agakla sket...

5) telinga lintah
jarak jauh kan main tapi bleh dengar apa yang dibincangkan.. contohnya hero ni jumpa doktor kat depan hospital nak pujuk doktor tu jadi saksi... mesti la percakapan tu dalam keadaan slow kan..tapi bleh pulak si jahat yang duduk agak jauh dari bangunan hospital tu dengar.. then terus pegi report kat orang jahat lain tentang apa yang dia dengar... ehh korang faham tak  ni? :D

6) darjat
Kalau kaya tu kayaaa sangat...harta bergudang-gudang.. kalau miskin tu..?? hmmm 

Tu lah antara sebab kenapa Ticer tak berkenan sangat nak tengok cerita bersiri macam tu... sekarang ni cerita Melayu pun macam dah terikut-ikut dah... sampai Ticer bosan nak tengok... bukan tak nak sokong industri filem negara namun ada ketikanya rasa macam hmm.... (ehh banyak songeh lak...pegi la buat cerita sendiri)


:.. Sebolehnya pihak TV kena kurangkan cerita dari luar... rasanya kalau digali (pinjam ayat ahkak Ogy) banyak lagi cerita dalam negara yang best dan banyak nilai murni kat dalam tu... contoh sekarang ni Ticer suka layan cerita Makbul.. cer tengok.. best tu... lokasinya di Yan, Kedah ;)

p/s Ticer layan la cerita dari seberang contohnya Ketika Cinta Bertasbih 

jom baca pasal Asmara 2 dan Cinta Melody kat blog Tia

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

12 geng suka bebel:

tia @ Ini Kisah Tia said...

hehe . semua yang Ticer listkan tu Tia sokong sangat! Tia paling nyampah watak ratu airmata yang tak tau nak defend diri . eee , tunjuk sangat lemah !

btw , thanks untuk promote tu Ticer ;)

~~Ticer Wann~~ said...

Tia: haha tu la pasal... memang ratu sungguh...sampai rasa macam jadi baik je lembik...

Hee sama-sama.. tq 4 the header... :)

Syuxer said...

aaa..sinetron ni memang syuxer x layan punye...nyampah tengok..dahla yang lemah tak pertahankan diri..pahtu ada adegan yang slow motion tuh..fuhh benci weh time tuh..rasa nk lempang je tv heheh..last2 bye2 to sinetron...layan citer seram lagi best..boleh uji adrenalin ketakutan heheh

~~Ticer Wann~~ said...

Syuxer: hahaha jangan lempang TV..sian TV tu.. dia tak salah... cerita seram? hikhikhik lepas 'terkena' dulu rasa agak kureng nak tengok cerita seram... :D

cik azeya said...

ahaha. telinga lintaah.

betul2.

kdg2 ckp slow pun boleh dengar.

xphm betul.

XD

qasehraihan said...

kurang suka drama2...huuuuu..

Bella Bell said...

sama la.. tak suka gak sinetron yang ceritanya mengarut ni.. :)

~~Ticer Wann~~ said...

cik azeya: tu la pasal..memang tak paham pun...kalau cakap terjerit-jerit memang la dengar..tapi kalau cakap slow pun bleh dengar jugak hebat aa....

~~Ticer Wann~~ said...

qasehraihan: ek? dah tu suka tengok apa? :D

~~Ticer Wann~~ said...

Bella Bell: waa kita geng.. memang nyampah tengok cerita macam tu :D

Azroy Kassim said...

cite astro channel 114 pn best gak.. ntah ape ntah name cite tu..

gambar kawin ke tu?? cantik

~~Ticer Wann~~ said...

Azroy: emm citer ape ehh...? tak tau plak... tak tengok lagi cerita kat channel alhijrah tu... cuma layan sesi madrasah saja

ermm bukan... tu gambar pertunangan jer... hee tq :)

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan