Friday, June 24, 2011

Kopi dan aromanya...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Malam tadi melayan cerita Cecite Cinta lakonan 'ustaz' Shahir bersama Rozita Che Wan...
bukan nak cerita pasal sinopsis cerita tu pun.. really bosan la tengok cerita tu... *hah Shahir pun da jadi macam Mawi jugak...hancur dek glamor..adoiii donia donia...*  then hosmet mintak tukar channel 114... ha channel apa? ce teka.. yang ada madrasah syariah, aqidah, akhlak semua tu... . . . . . . . . .

Lamanya korang fikir... ihiks... Ada pasal kupasan syariah..tajuk sebenar program tu tak tau la.. tak ingat..*short term memory katakan* Pengacara rancangan tu Wan Kamarudin Mape... isu pasal Kopi Luwak ... tau? mestila tau..glamor tu... 

Ihsan Google
Masa proses pembuatan kopi tu ehh sebelum tu Panel JAKIM yang pergi Jakarta untuk melihat proses pembuatan kopi ini termasuk 2 orang ustaz yang pernah mengajar saya.. sorang tu dah jadi timbalan Mufti Kedah... yang seorang tu selalu berceramah di radio.. rasa teruja tengok dorang malam tadi... Ok masuk balik tajuk... masa Ticer tengok proses pembuatan kopi tersebut Ticer rasa melugai.. tau melugai? atau dengan kata lainnya rasa loya... sebab dorang amik biji kopi tu dari najishhhh musang... Majlis Ulama Indonesia telahpun memberikan status halal pada kopi itu... maka ramaila pengusaha Kopi Luwak ini di sana... pendapatannya? sangat lumayan... kalau tak silap dengar nak dihantar ke Taiwan kot kopi tu.... hebat kan?

Apabila wartawan bertanya pada wakil panel JAKIM iaitu Mufti Pulau Pinang (Ya Allah boleh lupa pulak nama beliau) mufti tu cakap isu halal atau tidak kopi itu untuk orang kita kena KIV dulu sebab perlukan kajian yang menyeluruh.. means kat Malaysia kopi itu belum mendapat status halal lagi dan akan melalui proses-proses tertentu oleh pihak JAKIM....

Let say la dapat status halal... korang nak minum tak Kopi Luwak tu? orang yang pernah minum kopi tu cakap kopi itu sangat BEST!! Aromanya pun sedap ;) Kopi tu merupakan  antara kopi terbaik di dunia.... 

:.. Ada berani mencuba? Hmm... lama dah tak melayan Madrasah Syariah kelolaan Ustaz Badli Shah... :/


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

18 geng suka bebel:

adwafarahin said...

klu kopi luwak tu konpem x kot -__-"

~~Ticer Wann~~ said...

Adwafarahin: laa try la dulu... hoho

farahin nasir said...

takmo try.. dari taik musang?? boley plak wat kopi yer.. ish!

:)
KALO FOLLOW RAMAI2 NAK WAT APE KAN??

rara pinkmafia said...

eeuwwwww nasib rara tak minum kopi.heee

Khairul Hakimin B. Muhammad said...

huhu.. x suke pelakon pempuan tu.. huhu

Syuxer said...

tak pernah lagi cuba kopi luwak heheh..

perggh dari tahi musang?gluppp..agaknya terus muntah hijau kalau peminum tegar kopi luwak ni baca heheh

tia @ Ini Kisah Tia said...

dah dengar bahan dari najishh , hee . dah hilang selera edennn . lagipun , tak suka minum kopi2 ni . err ~ pahit . sedap susu :)

najmi_paddy said...

aaa tak penah minum pun kopi luwak nie.. lagi2 kopi nie di ambil dr taik musang...

ouwhhh lagi loya tekakk~~

~~Ticer Wann~~ said...

Farahin Nasir: bleh je... sebab biji kopi tu masih kekal sebagai biji dalam najis itu... :D

~~Ticer Wann~~ said...

rara pink: hoho...takpe la tak minum.. Ticer ni ha... sket-sket kopi... ngeee jangan la ada orang ofer kopi tu

~~Ticer Wann~~ said...

Khairul Hakimin: pelakon perempuan mana? Rozta Che Wan?

~~Ticer Wann~~ said...

Syuxer: peminat tegar kopi tu of coz la tau... hoho sebab tu dorang cakap sedap

~~Ticer Wann~~ said...

tia: hee... Ticer yang tengok lagi la geli... ngeee

~~Ticer Wann~~ said...

najmi_paddy: memang menggelikan... eeii yuck!

iPai said...

wah extra aroma dan isi tuh .. pasai tuh laa sedap ..

betul kot kena kaji .. sebab sekarang ni sains dan teknologi dah bagus .. boleh recycle balik air tuh sampai bersih ..

~~Ticer Wann~~ said...

iPai: haha terlebih sedap tu.. ada bahan tambahan ;)

iPai said...

nyum2 kot .. mane tahu badan kuat macam serigala .. ops .. hahah .. cuba ticer try lu .. then nanti cite kat kitorg .. wargh ..

~~Ticer Wann~~ said...

iPai: hohoho tak layan... suka RADIX jer... haha...

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan