Thursday, June 23, 2011

Memegang ba** vs memegang bukan mahram...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Ticer nak letak gambar je bleh? Tak mau explain apa-apa.. cuma nak kengkawan tengok, teliti dan kaji..serta dalami maksud disebalik gambar tersebut... 



What say you?

:.. Moga terhindar dari semua ni... huhu menyentuh khinzir / anjing boleh disamak.... tetapi menyentuh/ bersentuhan antara lelaki dan perempuan bukan mahram macammana? tepuk dada tanyalah iman....

p/s: andai ada kesilapan tentang hadith tersebut tolong betulkan yer.. 


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

22 geng suka bebel:

Anak Wak Mail said...

pernah dengar jugak pasal benda ni..Astaghfirullah..takut3..

Cik Bidadari said...

jasmani yang menyentuh babi tu bisa harus kalau syaratnya sempurna...

rohani yang menyentuh manusia berlawanan hanya allah swt aja yg dapat menjawabnya... nice entry

farah adila said...

Tu la kadang2 bila sebut pasal babi @ anjing di pertikaikan tp bila berpegangan tangan antara lelaki & perempuan tak pe pla...tak pula di pertikaikan...

~~Ticer Wann~~ said...

Anak Wak Mail: takut jugak.. huhu

Cik Bidadari: ohh ye? thanks atas inf tambahan...

Farah adila: hmmm benda yang menjadi kebiasaan itu dianggap halal... :/

tia @ Ini Kisah Tia said...

Tia pernah dengar ni Ticer .. semoga kita dijauhkannnnn ..

~~Ticer Wann~~ said...

Tia: insyaAllah... harapnya macam tu lah.. :)

Bella Bell said...

pernah gak baca mende ni.. sama2 la kita renungkan diri kita :)



^^

Syuxer said...

ye cikgu..baik pegang babi dari pegang wanita yang bukan mahram kita..:)..

gambar tuh menyindir orang melayu pegang babi tapi seluruh alam dok kutuk kapel tuh heheh

ukhti syikin said...

hehe kiut jer hamba Allah tu :)

THE LEKAT LEKIT STORY said...

walaupun haram dua2 tp byk perbezaannya.

schaze zainn said...

schaze pon penah dengar benda ni juga.

yang penting iman kena kuat

~~Ticer Wann~~ said...

Bella: yap... sama-sama muhasabah...moga tehindar dari semua benda maksiat ni

~~Ticer Wann~~ said...

Syuxer: ha'ah... sindiran tajam n sinis... beringatlah kita.. :)

Ukhti syikin: hohoho kiut eh? ciptaan Tuhan kan cantik-cantik

~~Ticer Wann~~ said...

Cik abby: memang sangat berbeza...

schaze zainn: yeah... harap diberi kekuatan iman untuk tempuhi semua ni :)

ann said...

mintak jauh la diri dr sume tu..sama2 la kita muhasabah diri.. ^__^

EYFAalias said...

yeah, eyfa penah dengar ceramah pasal ni dekat youtube. hehe. pegang bab* keja samak tapi xharam. pegang org bukan muhrim haram.

thanks for sharing :) sesama la kita muhasabah diri :)

~~Ticer Wann~~ said...

ann: insyaAllah... apa yang penting kena kuat dalam menghadapi cabaran nafsu ni... :)

~~Ticer Wann~~ said...

EYFAalias: yeahh sama-sama... sekadar berkongsi sahaja..moga sentiasa menjadi peringatan pada diri yang lemah ni

Munna said...

fuhhh...mendalam....

~~Ticer Wann~~ said...

Munna: iyerrr betul tu.. hihi

**::CIKNUURUL::** said...

bertaubat jln pnyelesaiannya,..moga Allah ampunkn,.

~~Ticer Wann~~ said...

CN: insyaAllah moga kita sama-sama dapat menjadi hamba Allah yang baik...

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan