Sunday, July 31, 2011

Ikut korang la nak letak tajuk apa..ahaks!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Poyo je kan.. kata malas berblogging.. sebenarnya hmm… mungkin tak stop cuma kurangkan aktiviti blog ni.. disebabkan kekurangan idea plus kesibukan melanda untuk memastikan pelajar cemerlang dalam pelajaran sebab tu Ticer terpaksa slow-kan sket aktiviti ni.. blogwalking pun Ticer dah tak rajin… maap ye bagi teman-teman yang tinggal jejak dan komen tapi Ticer tak terjah balik.. kadang-kadang tu jadi silent reader je..

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saturday, July 30, 2011

Ahlan ya Ramadhan... kami rindukanmu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Sedikit bingkisan hati untuk korang…




Moga Ramadhan kali ini mendapat keberkatan dari-Nya.. moga kita mampu melawan hawa nafsu yang selama ini mendorong kita untuk berbuat kejahatan dan maksiat… Ticer mohon ampunan maaf andai tersalah bicara selama mengunjungi kalian…

:.. Ticer rasa dah malas nak berblogging.. tengah fikir sama ada nak delete blog/ nak biarkan je bersawang tanpa kasih sayang…



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, July 29, 2011

Rasa damai je bila nak puasa...korang rasa?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Puasa tak lama dah… 2 hari je lagi kan… hari Isnin ni Ticer cuti..jangan jeles okeh.. *eleh macam dia sorang je cuti..huh!!* alaa jangan la marah korang…saja je nak bikin panas hati korang.. cewah.. tapi ada member cuti sampai Selasa.. wahh tak aci betul… ini tidak adil..

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Thursday, July 28, 2011

Bola punya pasal..sampai camni?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…







Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Seharian berkurung......

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wednesday, July 27, 2011

Berdebar ya amat!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Dup dap dup dap je rasa.. tak senang duduk la Ticer hari ni.. kenapa? Hari ni hari ke dua anak-anak menduduki percubaan UPSR dan hari ni dorang akan jawab English paper.. Ya Allah berdebarnya rasa… dah tahap rasa nak balik rumah nak berkurung dalam bilik ja ni…

Harapnya segalanya dipermudahkan.. moga dorang dapat menjawab dengan baik dan dapat mengikut seperti apa yang telah Ticer ajarkan dalam kelas…

Emm..lepas trial acara memburu soalan percubaan dari negeri-negeri lain… andainya ada mana-mana guru/ orang perseorangan yang nak exchange soalan percubaan dengan Ticer bagitau okeh.. nanti Ticer send soft copy through email..

:.. Cuaknya rasa… haishhhh…



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, July 26, 2011

signal tak de??

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Perkataan semalam...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Monday, July 25, 2011

Sekali dia tulis arab (jawi) daaaa

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Hari 1st pergi mengajar setelah seminggu berkursus terasa blur sekejap.. heh baru seminggu tu.. kalau berminggu-minggu? Berbulan-bulan? Haishhh sabo je la..

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Sunday, July 24, 2011

Dekat-dekat nak puasa ni tekak mengada-ngada plak....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Baru lepas makan kurma..tetiba mood berpuasa meluap-luap tak tau nak habaq.. tahun ni tahun ke 3 Ticer berpuasa di daerah kecil negeri Sarawak.. hmm.. rindu sebenarnya nak berpuasa di rumah..

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Salah ke?

Assalamualaikum and Salam Sejahtera

Hi friends! Hope all of you really enjoy your weekend..sorry for my broken English.. hope you don’t mind and can understand well my words… Enough for the introduction… now get back to our topic.. *erkk..what is the topic actually?*

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Bola Sebijik Riuh berkampung-kampung

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Malam tadi semua sibuk-sibuk nengok bola sepak kan.. Ticer pun tengok tapi second half… first half tak tengok.. malas… pastu rasa senak dada bila tengok kawan-kawan update Harimau kena balun 4-1 that time…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saturday, July 23, 2011

Baru first time try...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Sambil membuat lintas hormat di blog kawan-kawan tetiba teringat pulak lunch tengahari tadi.. elok je sampai kat rumah kawan yang baru dapat baby boy tu tetiba je dia jemput melantak makan tengahari kat sana.. haishhh memang langkah kanan tul la…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Gula-gula itu manis..gula-gula ini?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Nak gi melawat kawan dapat baby lak ni… Balik nanti Ticer terjah korang balik… J

Kenal Gula-gula? Bukan gula-gula yang bleh makan… bukan gula-gula kapas.. ni Gula-gula ‘k-pop’.. Ticer baru jumpa video dorang buat persembahan kat WHI.. Bukan nak ngutuk apa pun..bagi Ticer lagu tu ok je… Cuma tak best tengok sorang ahli tu.. macam tak kena je join grup ni.. ni pendapat Ticer la..

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Macam nak pengsan....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Hari ni pepagi lagi dah bangun..mengemas apa yang perlu.. maklum je la bilik terbiar tanpa kasih sayang selama 5 hari berkursus… cewah…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, July 22, 2011

Wedding of the year nih...kompom!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Uhuk uhuk..terbatuk-batuk dan terbeliak mata baca tajuk berita ni… sila tengok…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Akhirnya!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Finally…habis jugak kursus lima hari ini… hari ni kursus separuh hari.. syukurlah… :D maka minggu depan akan mengajar seperti biasa.. J

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wednesday, July 20, 2011

Bakat terpendam...cewahh

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…
        
Waa lembik sangat hari ni.. tak tau apa sebab Ticer keletihan dan mengantuk dalam bilik kursus.. sangat tak best bila mengantuk…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, July 19, 2011

Video ini.....best kot

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Pertama- maaf sebab tak balas jejak korang… tak sempat.. kursus sangat pack.. balik penat lepas isyak terus bummmm… yang mana Ticer sempat balas jejak maka ada la komen kasih sayang Ticer.. *muntah*

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Monday, July 18, 2011

Di hari pertama kursus.....


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Ada yang merindui entri Ticer dan tuan punya blog ni? Ahaks!! Awal pagi lagi dah terpacak kat makmal komputer S.K.Pusat Lawas..

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Sunday, July 17, 2011

Air ni best!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Cepatnya dah habis cuti dua hari..tak terasa plak masa tu cepat berlalu.. apa khabar teman-teman di alam maya? Harap tu sihat la… Ticer Alhamdulillah sihat…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saturday, July 16, 2011

Ada apa dengan Google?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Selamat malam korang… selamat bercuti… selamat melepakkan diri… Alhamdulillah hujan hari ni.. sejuk sikit bumi Merapok nan indah ni…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, July 15, 2011

Sedikit buah tangan untuk korang :)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Malam ni Ticer terpaksa beransur awal.. mintak maaf yer tak sempat ber-blog walking.. agak keletihan dan tidak sihat.. *sokmo tak sihat*

Sebelum menutup mata… Ticer letakkan satu video untuk tatapan bersama… lihatlah keletah anak kecil yang bijak ini.. dan lihatlah setiap jawapan yang diberinya…

video

:..Mengingini anak bijak seperti ini… J



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Segmen bersama Khalis

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…



Maap Encik Khalis.. Ticer lambat menjoinkan diri… thanks sebab sudi invite Ticer.. bz sket sekarang ni…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tak de seminggu... risau

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Baru sampai dari Lawas… macam lama je tak ke sana.. cewah.. ada member join mau la pegi..kalau tak mesti ngantuk nak kena redah jalan raya di tengah hutan.. tak caya terpulang la.. cer Google nama tempat Lawas…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Thursday, July 14, 2011

Situasi yang boleh dihadapi dengan senyuman.. :D

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Adehh ngantuk la.. malam tadi bersengkang mata prepared lesson hari ni… even tak da apa sangat tetap gabra jugak… nak lelap time tengahari ni tak best sangat… selalu tak dapat lelap sebab panas… malam kang tusyen plak.. balik kompom selamat tido la.. haishhh….

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Kalah bukan lemah......

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Alhamdulillah selesai sudah pencerapan untuk semester ni… gabra jugak la bila tau ada orang nak tengok Ticer mengajar…berpeluh-peluh la jugak… anak-anak? Sangat supportive dan hyperactive… fuhh sekali dengan Ticer jadi aktif… tak tau la result cam na.. harap semuanya memuaskan hati la..

Malam tadi excited tak hengat sebab bola.. cewah.. apa korang ingat Ticer tak minat bola ke? Minat okeh… layan jugak tapi tak lama sebab sangkut-sangkut… sangat stress dan mengganggu konsentrasi saat itu… lepas Malaysia di belasah 2-0 terus Ticer undur diri… Frust? Tak de la.. bukan frust.. kena bersedia dengan rancangan mengajar hari ni.. kang kalao melayan bola sampai ke sudah tak siap keja.. J

Apapun Ticer tetap bangga dengan team Harimau Malaya.. kalah bukan bererti lemah cuma rezeki tidak memihak pada kitapengalaman yang diperolehi malam tadi wajar digunakan sebagai salah satu platform untuk lebih maju di mata dunia.. mana tau satu masa nanti pasukan bola sepak negara mampu berdiri setanding dengan pasukan-pasukan yang hebat di dunia… nak berjaya dalam apa bidang pun mesti bermula dari bawah dahulu… ye dak? perlu belajar bertatih sebelum mampu berjalan dan berlari..


Buat penyokong pasukan bola sepak Malaysia…janganlah bila menang dipuji bila kalah dikeji… menang kalah itu adat… teruslah menyokong pasukan kita okeh… Go Harimau Malaya.. asah lagi ngauman anda…*cewahhhh…cakpong cakpong*

:.. Mungkin sebab Ticer tengok tak habis malam tadi kot team kita kalah.. wakakaka perasannnnn :p



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Wednesday, July 13, 2011

Segmen Kenali Blogger Sporting

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Yeahh ada tugasan nak kena wat tapi teringat plak kat satu segmen ni.. cewah.. excited kemain nak join…

1st.. tepek header tuan punya blog dulu… tadaaaaa…. “musuh” ketat Ticer ni…



Ticer kompom korang kenal la pemilik header tu… Bagi sesiapa nak join..klik je header tu okeh…

Dah siap? Belum la.. ada task lagi nak kena buat… kena bagitau pasal maklumat peribadi la plak.. adoyaii malu tapi dah kata blogger sporting so kena ikut la syarat dia kan… J

Jantina  : Lelaki Perempuan
Umur    : erk… 27 tahun (pehh tua tapi cute..ok la kan)
Status : (Bujang, Bertunang, Berkahwin atau yang sewaktu dengannya)
Tempat tinggal (Bagitau negeri cukup!): Kedah dan Sarawak.. :D

Dah siap!! Senang je kan? Sambil potong kuku pun bleh buat..ye dak..?

:.. Segmen Ecik Khalis plak.. esok je la ehh Khalis… mekaseh sudi jemput join segmen.. J 


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Pernah dengar cerita ni?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah masih dilimpahi kurniaan yang tak terhingga sampai sekarang…

Erk.. tumpang tanya… pernah dengar nama Galilee Lake / Tasik Galilee tak? Okey mana-mana yang tau Alhamdulillah… mana-mana yang belum tau silalah berbuat demikian pada Encik Google di kaunter sebelah yer…

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Yeahh Rabu Datang lagi...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Gambar untuk korang pagi ni… insyaAllah mungkin ni yang terakhir… tak mau dah buat WW.. cewah kononnnnn

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Tuesday, July 12, 2011

Hang Tuah? Biar betik....

      Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Baru pas memberi tusyen… fiuu bermula la tusyen setiap malam setelah lama berehat.. tak pe la demi kejayaan pelajar.. am I rite?

Sambil-sambil nak buat lesson plan… waaaa Khamis ni ada pencerapan..fiuu gabra dehh bila ada orang tengok Ticer ngajar.. tapi I bedal je la nanti.. harap students sporting kang nanti I yang pengsan bila pelajar tak respon dengan sebaiknya… ok ok dah la membebel tak tentu hala… ermm nak tunjuk video nih… uik jangan risau bukan video BERSIH..




Haha Ticer suka tengok M.Nasir dalam ni.. bukannya apa Ticer tak sangka dia boleh berlakon dalam iklan cam ni.. dia kan nampak serius.. haha… terhibur jap limpa Ticer…

“Adab tuan baik dijaga” (maksud tersirat dan mendalam)

:.. Iklan yang kreatif… tak de la malu sangat nak nengoknya.. lagi baik dari iklan “aku dah…”.. ye dak?

apa komen korang tentang iklan ni?




Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Hari ni jadi cikgu Pendidikan Seni pulok...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Mood sedih tolak tepi… J masuk bab lain.. Pagi tadi Ticer ke sekolah macam biasa la.. Serius terlupa hari ni masuk tajuk baru… wuuuu tu la padahnya tak buat revision dulu.. semalam macam keletihan.. terus je tido.. selalu tu sempat selak-selak buku tengok balik tajuk yang nak di ajar..

Tajuk hari ni In the Zoo.. padan muka Ticer kan.. lupa nak print out teaching aids.. dah namanya zoo mestila ada semua jenis haiwan comel-comel tu… dah tu cam na? haha apa lagi melukis bagai nak rak la Ticer kat papan hitam tu…

“Wahh bisai la Teacher,” adoii la mau kembang kuncup jugak control hidung ni… bisai = cantik. Wuu serik oo tak buat revision sebelum masuk kelas… kan dah kena melukis.. kalau tangan tu berseni ok jugak.. ni bersendi je pun…

Erk korang nak tengok lukisan Ticer? Haha tak payah la..kang korang terbahak-bahak ketawa sampai esok pun tak habis… kalau ketawa je tak pe la.. silap-silap loya tekak korang nengok lukisan cantik Ticer tu... :p

:.. Bukan students je kena ulangkaji…cikgu pun kena buat ulangkaji.. malah lebih lagi dari students sebab perlu bersedia dengan students yang banyak persoalannya… J



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Gembira + sedih = GEDIH?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Ada dua mood hari ni… 1st mood happy. 2nd mood sedih… Ok Ticer cerita dulu tentang ke-happy-an tahap 10 Ticer nih… Awal pagi tadi Ticer maleh bawak henfon lantaran line celcom yang penuh tapi hanya sekadar hiasan… maksudnya line penuh tapi tak leh call out, receive call n sms-ing..

Then lepas je waktu rehat tadi ada cikgu kat sekolah cakap line dah ok.. dah bleh wat call.. perghh laju je Ticer balik kuarters amik henfon… lagi satu balik sebab nak amik lappy.. nak cari notes untuk students.. bila on je henfon nah hamik ko berribanpuluh mesej masuk… hihi.. dah happy dah.. syukur Alhamdulillah…

Mood sedih? Baru lepas menonton video tentang satu event yang berlaku pada 9 Julai lalu… sedih melihat rakyat diperlakukan sebegitu rupa.. Ticer menyokong atau tidak itu bukan benda yang perlu dipersoalkan… bukaklah mata dan tonton lah video tersebut… Ticer tak menyalahkan pihak polis.. mungkin atas arahan mereka bertindak begitu.. namun atas norma kemanusiaan wajarkah kekasaran digunakan sedangkan rakyat biasa tidak langsung bersenjata? (Ticer tak tau la kalau rakyat bawak senjata tapi tak ditunjukkan dalam video tu)..erk ada senjata iaitu air mineral botol kecil.. itu je yang Ticer nampak..

Ticer tak leh ulas lebih-lebih… seriously, Ticer dah menangis tadi… Moga Allah melindungi hamba yang sentiasa berjuang mencari kebenaran…

:.. Jalan mencari kebenaran itu terlalu pahit dan berliku-liku..hanya orang yang sabar dan tabah saja yang mampu mengharunginya…

p/s ada orang melompat kegirangan?


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Monday, July 11, 2011

Ada ujian sket untuk korang.. jom la jawab :D

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Baru lepas balik dari kelas tambahan… UPSR tinggal lebih kurang 60++ hari lagi… Ticer makin cuak.. dub dab dub dab je debaran ni… tapi dalam dok cuak-cuak lagi sempat jugak Ticer pegi berjimba-jimba di KK.. hoho.. biasalah bila muatan dah penuh kena jugak rileks kan?

Seperti tajuk di atas Ticer nak bagi satu situasi yang korang kena pilih… bila korang pilih baru tengok jawapan dia.. jujur aa… kalau tipu Ticer tak mau kawan.. haa tau takut…

Ok… baca tau.. silent reading dah la.. tak payah la sampai satu rumah bleh dengar.. :D



Ada sebatang POKOK yang tua. Bila HUJAN turun ia membasahi POKOK lantas POKOK  menjadi subur lalu mengeluarkan DAUN yang merimbun dan meredupkan suasana. Bila MUSIM LURUH tiba, ANGIN menerbangkan DAUN-DAUN yang gugur….

Jika diberi pilihan yang mana satu korang pilih.. POKOK, HUJAN, DAUN, MUSIM LURUH atau ANGIN? Buat pilihan dulu baru tengok jawapan aa… jangan tipu tau… :p






Jawapan:

POKOK
Korang begitu setia pada pasangan

HUJAN
Korang mencari seseorang yang betul-betul cinta dan ambil berat tentang korang…

DAUN
Korang ni 'pemain'.. faham tak? alaa yang suka pasang spare part merata tu...

MUSIM LURUH
Korang boleh mencintai dua orang dalam satu masa..

ANGIN
Korang adalah orang ke tiga dalam cinta tiga segi

So yang mana korang? Cer komen sket… Apapun ni semua untuk suka-suka saja.. soalan ni diberi oleh sepupu Ticer satu ketika dulu.. so Ticer rasa tak salah berkongsi kan untuk hiburan di petang hari…

:.. Cinta itu misteri.. sangat indah bila ada.. sangat sakit bila tiada.. namun cinta Ilahi tetap indah sampai ke akhirnya.. J










Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Celcom ni bikin hati Ticer membara la...


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Good morning class.. cewah… geng bilik guru tensen coz line celcom problem… huhu… Nak berhubung ngan orang pun tak boleh ni.. memang h * * * *h la celcom ni..peliknya untuk pelanggan prepaid je.. line Ticer full bar ni tapi call tak bleh… mesej pun tak bleh.. 4 hari dah ni… dahsat la celcom ni kan?

Enough for that… makin dikenang makin sakit hati je kan… Tadi dalam kelas Ticer bagi latihan tulis-tulis.. suka betul Ticer bagi latihan cenggini… Yang paling menyeronokkan bila seorang pelajar yang bermasalah ni nak jugak tulis.. bukan bermasalah dalam disiplin tapi masalah kesihatan yang masih menunggu respon dari pihak hospital… Ticer boleh nampak la betapa dia excited bila Ticer bagi latihan macam tu…

Kadang-kadang tu time kelas pemulihan pun dia request kat cikgu pemulihan tu untuk buat latihan macam tulis-tulis jugak.. wahh siap request tu… Tak pe la janji dia nak menulis kan… mana tau dari situ dia sembuh dan boleh join kawan-kawan dia yang lain dalam kelas.. ye dak?

Ni Ticer tepek hasil kerja dia.. nak tau tak, sebelum ni dia tak tau pun menulis tapi sejak akhir-akhir ni dah mula nampak perubahan sket… semua tu hasil usaha keras guru pemulihan yang mendidiknya…


Dulu dia tak tau tulis cam ni 


:.. Moga pelajar saya nan seorang ni sihat dan sembuh seperti pelajar lain… 

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Sunday, July 10, 2011

Blog Ticer ni macammana?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Selamat malam… last entri untuk hari ni.. esok insyaAllah Ticer update sampai rabak mata korang baca.. hihi..


Short questions tonite…



  • Apa korang rasa bila masuk blog Ticer? Maksud Ticer blog ni berat ke atau ringan?
  • Wajar tak Ticer letak read more semula..? sebelum-sebelum ni Ticer letak read more tapi lepastu Ticer tak letak.. then terasa nak letak semula.. so Ticer tanya pendapat korang la…
  • Ada apa-apa widget yang tak diperlukan dalam blog ni?
  • Emm gambar VVIP di ♥ dikekalkan atau dibuang saja? Tapi cam nak expose family la… Ticer biar je la kat situ ehh.. bleh tak?

Tu je la soalan yang simple… tolong jawab dengan seikhlas hati… makaceh daun keladi... 

:.. Doakan ustajah mama Ticer sembuh yer.. dah seminggu lebih dah sakit tekak tu.. risau la plak.. L



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Ticer dah balik..


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Alhamdulillah telah sampai di kuarters dengan selamatnya… dan ini kali ke dua Ticer tak payah memandu.. yeayy… J

Semasa perjalanan ke sana banyak kali jugak ter-stop dek kerana ada roadblock.. rasa kelakar plak.. sebab apa kelakar? Tak tau la.. penangan BERSIH sampai  bertrak-trak polis dikerah buat sekatan.. haishh… terkejut pun ada.. ingatkan kat semenanjung je ada roadblock.. kat KK pun ada ehh… hikhikhik.. ehh bahaya komen lebih-lebih.. ;)

Apapun thanks pada kengkawan yang sudi singgah blog Ticer.. nanti Ticer ziarah balik..ohh yee nanti Ticer tepek gambar dan korang teka lagi tau.. hikhikhik… suka la korang teka-teka ni ;)

:.. Penat… need rest… hmm line celcom Ticer tak ok.. korang ok tak? haishh takkan penangan BERSIH gak nih..hoho.. sabar je la.. dugaan..  J

Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saturday, July 9, 2011

Orang bertuah itu....


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera..

Syukran, thank you, nandrey sebab sudi jugak jawab teka gambar tu.. senang kan? Ramai yang jawab betul.. so seperti yang Ticer cakap pada entri lepas…Ticer perlu pilih orang pertama yang jawab betul… so siapakah dia? Jeng jeng jeng…..

Ni lah orang bertuah tu.. Pemilik nama Siti Norina Omar ni orang pertama yang meneka gambar tersebut dengan betul... give her a big clap.. :) 

Klik header comel itu
Tu header blog cik Noi ni... bagi Ticer blog ni antara blog yang wajib terjah.. selain menceritakan kehidupan sebagai seorang guru banyak jugak tips yang dia letak kat dalam tu... macam baru-baru ni Ticer baca pasal akaun OMAMI yang dia buat... terus rasa teruja nak ikut jejak dia... apa akaun OMAMI? SILA TERJAH SINI 

Oh ya.. Cik Noi ni merupakan seorang guru BI di Mukah.. satu IPGM dengan Ticer, satu kelas, satu hostel dan satu daerah praktikum cuma lain-lain sekolah.. Blog Cik Noi ni sangat simple... tak serabut mata memandang... 

Hoho Ticer tak pandai nak review blog orang aa... apa kata korang terjah sendiri, tengok dan baca entri dia.. best wokkk... Klik je header tu laju-laju.. follow la sekali.. korang terjah dia nanti dia terjah korang balik.. tak tipu lohhh....

:.. Ticer outing hari ni.. so tak dapat nak post entri baru.. entri yang di-schedule-kan pun ada 2 je.. malas nak buat entri banyak-banyak.. esok baru Ticer update ye… nak pergi berjimba-jimba dengan teman seperjuangan.. J apapun korang jangan la serik ziarah Ticer… okeh?


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Saya punya suka la nak update apapun.. apsal nak sentap?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

Tak de idea nih.. tapi tangan gatal nk menaip… rasa-rasanya nak sentuh bab laman sosial sket.. bleh? FB ke Twitter?

Mana-mana la… FB boleh, Twitter bleh, apa-apa yang namanya jaringan sosial semua memainkan peranan yang sama…

Ini space saya so saya punya pasal la nak update apa kan? Nak sentap lebih-lebih apsal? Hoho.. biasala kan.. benda tu memang selalu ada… Dalam Melodi bila entah seorang artis pun keluarkan kenyataan lebih kurang cam ni jugak... sapa-sapa yang keluarkan kenyataan cam ni memang retiss le tu... hik3..sori yaa gurau-gurau saja.. 

Nak update apapun update la.. awak rindu dia ke.. tak sabar nak balik raya ke… awak jatuh parit ke... tapi ada topik yang tak sepatutnya di open-kan.. sebab takut terjadinya sesuatu yang tak elok selepas di-update…

Topik apa? Ermmm… Tak tau la… Ticer malas nak ulas kat sini… banyak sangat topik yang tak berapa sesuai untuk diketengahkan.. *psst masalah rumah tangga ehh?* haha bukan masalah rumahtangga je banyak lagi hal-hal lain yang tak patut di-update... sama-sama kita fikir.. 

:.. Fitrah manusia memang suka bercakap tentang hal org lain. Ingatlah sahabat semua,tidak akan masuk syurga org yg berbuat demikian. (erkk suka pulak kata-kata ni..sebagai ingatan untuk diri sendiri) - taken from HERE




p/s: Twitter Ticer baru baper kerat yang follow... korang tak nak follow? ihiks


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Friday, July 8, 2011

Cuba teka...

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Tetiba rasa nak main teka gambar plak.. ahaks! Bleh? Ada yang nak join tak? Mesti ramai yang tau ni..tapi Ticer nak mintak korang teka jugak..

Jangan Google aa… kalau ada yang Google nanti Ticer rotan.. :p

Apakah nama makanan ini?



:.. Kalau teka betul dapat apa? Tak dapat apa pun.. tapi insyaAllah nanti Ticer review blog orang yang bagi jawapan yang betul tu… (erk layak ke Ticer nak review blog orang ni?) Kalau ramai jawab betul Ticer akan review jawapan orang pertama yang bagi jawapan tu.. :D



Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Hukum memakai contact lense bewarna dan braces gigi

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Fiuu rasa cam ustazah pulak bila ditanya soalan oleh seorang blogger pada Ticer..


Ticer bukanlah orang yang arif sangat.. Apapun Ticer cuba kongsikan apa yang Ticer dapat dari pembacaan dan pencarian Ticer..

Hukum memakai contact lense bewarna ni ada yang kata boleh dan ada yang kata tidak.. Sebab apa tidak boleh? Sebab dikatakan mengubah ciptaan Tuhan.. sebab apa boleh? Sebab ia bukan berunsur kekal.. ok ni kupasan lebih lanjut pasal tu..

Hukum Penggunaan Kanta Sentuh

Soal: Apakah hukum menggunakan kanta sentuh berwarna untuk tujuan perubatan?

Jawab:
Tidak mengapa menggunakan kanta sentuh berwarna untuk tujuan perubatan jika tiadanya sebarang mudarat terhadap mata dan tidak termasuk dalam pembaziran, kerana kadangkala harga sesetengah kanta sentuh agak membebankan (mahal) sedangkan seseorang tidak memerlukannya.

Adapun jika ia membawa unsur penipuan, iaitu samada ia seolah-olah mempunyai penglihatan yang baik atau warna matanya cantik maka tidak dibenarkan penggunaan kanta sentuh berwarna ini. Adapun jika dipakai untuk suaminya atau ahli keluarga di rumahnya dan tidak memudaratkan serta tidak berlaku pembaziran maka tidaklah mengapa.

Hukum Menggunakan Kanta Sentuh untuk Berhias

Soal:
Apakah hukum memakai kanta sentuh untuk tujuan berhias?

Jawab:
Memakai kanta sentuh untuk tujuan berhias adalah dibolehkan, jika tidak terdapat unsur penipuan dan tidak berhias di hadapan lelaki ajnabi, serta tidak mendatangkan mudarat, kerana kaca mata yang dipakai oleh seseorang yang tidak perlu memakai kaca mata boleh memudaratkan mata seseorang. Oleh itu kami menasihatkan agar menjauhinya sekiranya ia boleh memudaratkan. Menolak fasad itu didahulukan daripada mendatangkan maslahah.

Tiada Kesan Kanta Sentuh ke atas Puasa

Soal:
Adakah terbatal puasa dengan memakai kanta sentuh?

Jawab:
Kanta sentuh tidak membatalkan puasa kerana tiadanya kaitan di antara keduanya, puasa ialah menahan perut (lapar) dan kemaluan (jima'), dan kanta sentuh tidak berkaitan dgnnya.

Kanta sentuh tidak termasuk dalam perkara yang mengubah ciptaan Allah

Soal:
Adakah memakai kanta sentuh itu haram kerana sesetengah ulama' telah berfatwa ianya mengubah ciptaan Allah?

Jawab:
Tidak mengapa memakai kanta sentuh berwarna dan syara' juga membenarkan warna rambut diubah selain hitam dan tidaklah itu mengubah ciptaan Allah. Begitu juga dengan perihal 'menyaluti' mata denga kanta tersebut adalah untuk mengekalkan ciptaan Allah yang asalnya.

Kanta Sentuh - Mandi & Wudhu'

Soal:
Adakah kanta sentuh memberika kesan terhadap mandi dan wudhu' seseorang? Saya memakai kanta sentuh dan adakah dibolehkan jika saya memakainya ketika mandi junub?

Jawab:
Tidak diwajibkan sampainya air hingga ke dalam mata ketika wudhu' dan mandi. Tidak perlu menanggalkannya ketika mandi atau wudhu'.

Sumber: IslamWeb  RUJUK SINI

(Andai ada kesilapan minta dibetulkan sebab Ticer cuma insan biasa yang tak terlepas dari salah)

Untuk braces/ pendakap gigi pula ni pendapat yang Ticer ambil
Braces atau pendakap gigi ini adalah bertujuan membetulan kedudukan gigi atau merawat gigi, dan ia bukan dari larangan yang dinyatakan didalam hadith yang dikategorikan sebagai mengubah ciptaan Allah.
Menurut Dr Rafa’at Fawzi Abdul Muttalib, Prof Universiti Dar al-Ulum, Braces yang membetulkan kerosakan gigi adalah dibenarkan.”

Maklumat lanjut pasal braces boleh rujuk SINI

:..Maaf andai tersilap menyalurkan maklumat.. minta dibetulkan segala kesilapan.. harap maklum J








Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Best ke ubah sana sini?

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera…

Belek muka sendiri depan cermin dan tanya “Cantik kah aku?”

Ya..kamu cantik.. sangat cantik… kejadian manusia lelaki dan wanita amat cantik.. tak perlu dipertikaikan lagi…

Firman Allah Taala dalam surah At-Tin:4
"Sesungguhnya Kami telah menciptakan manusia dalam bentuk yang sebaik-baiknya (dan berkelengkapan sesuai dengan keadaannya).

Bersyukurlah dengan apa yang telah dikurniakan Allah pada kita.. untuk apa mengubah apa yang telah diberi? Bersyukurlah kerana banyak kurniaan yang telah Allah limpahkan pada manusia… terlalu banyak... sehingga tak terhitung.. Untuk apa melakukan kerosakan pada diri sendiri? Apa yang kita capai dengan melakukan benda tersebut? Kepuasan? Sampai bila?

Janganlah kita menjadi hamba yang kufur nikmat iaitu mengubah apa yang telah Allah ciptakan hanya untuk kelihatan cantik dan hebat

Tatoo juga termasuk dalam mengubah kejadian..kan?

:.. Tak guna mendapat pujian dan kekaguman pada mata manusia sedangkan di mata-Nya kita tergolong dalam kalangan hamba yang tidak bersyukur..

Wallahua’lam


(andai ada kesilapan minta dibetulkan)


Syukran jazilan sudi baca... datang lagi ye :)

Pemberitahuan

Segala cerita/ post yang terdapat dalam blog ini merangkumi sebahagian kisah hidup saya, orang yang rapat dengan saya dan kisah2 yang dipetik dari pelbagai sumber untuk tatapan bersama. Sekiranya terdapat persamaan dengan mana-mana pelawat blog ini itu adalah secara kebetulan sahaja.... Saya tak paksa orang follow saya tau..tapi kalau ada yang sudi nak follow ribuan terima kasih saya ucapkan